marttiissakainen

Brysselissä valitaan tänään EU:n ulkoministeri - ehkä myös presidentti

 

Nyt jännätään kenestä tulee EU:n uusi ulkoministeri. Valinta on tehtävä tänään. Yhtenä  kärkiehdokkaana on mainittu Italian untuvikko ulkoministeri, jota rasittaa kokemattomuus ulkopolitiikassa.Vahvuutena , että hän on nainen. Tukena Italian uusi vahva pääministeri. Isona EU-maana Italia haluaa osansa johtajakakusta. Tosin moni vielä muistaa Beslusconin pahana häirikkönä.

Myös uusi presidentti valitaan tämän päivän aikana, jos yksimielisyys löytyy valtioiden päämiesten kesken. Viimeinen mahdollisuus on vielä kuitenkin viikon kuluttua.

Monien kommentaattoreiden mielestä siihen saatetaan päätyä, siksi sekaisin ehdokaspakka tuntuu olevan. Ehdolla liuta nykyisiä ja entisiä pääministereitä kuten Suomen Jyrki Katainen, Mark Rutten Hollannista, Helle Thorning Schmidt Tanskasta. Myös Liettua , Irlanti ja Viro ovat ehdottaneet omia johtajiaan. 

Kulisseissa kuhisee. Kukaan ei tohdi julkisesti ilmoittaa olevansa ehdolla, koska siinä tapauksessa joku ampuisi hänet välittömästi alas. Kukapa tässä kisassa haluaisi menettää kasvojaan? 

Osuuko valinnat vanhoihin EU-maihin, Itä-Euroopan uusiiin jäseniin vai Pohjoismaihin? Pian se tiedetään. Ilmeisesti jompi kumpi valituista on nainen. On  kuitenkin melko varma, että isot jäsenmaat kuten Saksa , Ranska ja Italia eivät haluaa kumpaankaan tehtävään vahvaa korkean  profiilin henkilöä. Kyllä Merkel &Co haluavat pitää ohjat tukevasti omissa käsissä olkoonpa kyse  presidentistä tai  ulkoministeristä. Samalla myös varmistuu, että EU:n kurssi kohti liittovaltiota ei muutu. Pitkä marssi tulee jatkumaan.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Sorry.Lisätään toki nimet:
Italian pääministeri Matteo Renzi ja ulkoministeri Federica Mogheni.
Uusi hallitus istunut helmikuusta lähtien.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut