marttiissakainen

Kataisen hallituksen lippulaiva karille

Jyrki Kataisen hallituksen lippulaiva kunta-ja sotenuudistus törmäsi Titanicin lailla perustuslaki-jäävuoreen. Vuoren olemassaolo tiedettiin, mutta silti vauhtia ei hidastettu. Kapteeni tosin itse seilasi Brysselin komission turvasatamaan kesken matkan. Peräsimessä puuhastellut Henna Virkkunen pakeni Europarlamenttiin.

Nykyisellä eduskunnalla on enää kolme viikkoa  saada sotelait valmiiksi. Epärealistinen aikataulu. Alexander Stubbin hallitus  ei haluaisi jättää näin järeää vaaliasetta oppositon käsiin. Siksi kai loppurutistus. Kangistuminen kalkkiviivoilla uhkaa.

Kunta-ja soteuudistus on siksi perustavaa laatua oleva asia ettei sitä pidä nyt hosumalla pilata. Olisiko kaiken tapahtuneen jälkeen syytä panna jäitä hattuun ja jättää suosiolla  uudistushanke tulevan hallituksen ja eduskunnan käsittelyyn?

Kunnallinen itsehallinto on viimeisin demokratialinnake, joka on lähellä kansalaista. Eduskunnan itsenäisestä päätäntävallasta on jo valtaosa ulkoistettu Brysseliin.  Suomen lainsäädäntötyöstä 70-80 % johtuu EU:n direktiiveistä. Eduskunnasta on tulossa ns."Mikkihiiri"parlamentti, joksi europarlamenttia  irvailtiin. Puhevalta kyllä säilyy jatkossakin kansallisella parlamentilla Arkadian mäellä.

Kuntien itsehallinto on suojattu perustuslailla. Se on hyvä asia ja siitä on syytä pitää kiinni kynsin ja hampain myös tulevaisuudessa.

Kansalaisten välttämättömät peruspalvelut eivat saa olla kauppatavaraa, jonka tuotot vietäisiin kuntien , maakuntien ja  koko Suomen rajojen ulkopuolelle kansallisen verolainsaadännön ulottumattomiin.

Pelkällä hallinnon uudistamisella ja rajojen siirtelyllä, jossa palvelut eivät tuntuvasti parane ja kustannukset alene ole muuta kuin paperin arvo.

Olisiko viisainta sittenkin laittaa koko revohka uusiksi? Ehkä kannattaisi vielä kerran käydä tutustumassa ja ottamassa oppia naapureilta Virosta, Ruotsista ja Tanskasta. Tulevalla hallituksella olisi siihen nykyistä paremmat edellytykset. Kataisen hallituksen  kaltaista maailmoja syleilevää ohjelmaa ja laajaa hallituspohjaa kukaan ei halua, ei äänestäjät eivätkä sohvaperunat.

On aika siirtyä fantastista unelmista arjen realismiin.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Kuntajärjestelmä on merkillinen asia: sitä hymistellään ja ihannoidaan, vaikka se on äärimmäisen tehoton organisaatio, jossa asioista loppujen lopuksi päättää hyvin pieni sisäpiiri ja motiivina ei ole aina yhteinen hyvä. Lisäksi kuntapirstaleisuus aiheuttaa sen, että eri kunnissa sovelletaan säädöksiä eri tavoin; esim. valvontasektoreilla.
Kuntalinnakkeet estivät järkevän kuntien koonkasvattamis/soteuudistuksen ja nyt kuntalinnakkeiden takia perustuslakiseikat ovat niin kimurantit, että uudistuksia ei saada aikaan. Kunnat ovat vastaanpanemisen linnakkeita ja kuntaverkkoon liittyvä hallintohämähäkki jumiuttaa kaiken uudistamisen. Mutta hymistely jatkuu.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Kuntademokratiassa ei ole järjen häivää. Kalliimpaa ja vahingollisempaa taloudenpidon järjestelmää saa hakea.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä metsäverouudistus löi lujat naulat monien kuntien ruumisarkkuun ja sote lyö loput.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Tottakai kuntia pitää kehittää. Nykytekniikalla ja moderneilla It-systeemeillä saadaan paljon lisätehoja. Tanskan kuntaremontti karsi a 300 kunnasta 200 pois. Kaikki alle 20 000 asukkaan kunnatat velvoitettiin menemään yhteen.
Suomessa sopiva kuntien määrä voisi olla 150 - 200. Olipa kuntien lukumäärä mikä tahansa, kuntien itseisarvo on itsehallinto kuntalaisten vaikuttamisen kannalta.Siksi perustulain turvaamaa itsehallintoa on yllä- pidettävä ja kehitettävä.
Kuntalaiset saavat niin pätevän ja osaavan hallinnon kuin ansaitsevat äänestämällä.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Kataisen ja Virkkusen fantastiset unelmat jäivät todellakin toteutumatta kuten Issakainen kirjoittaa. Näin ollen ei ollut ihme, että piti jättää uppoava laiva ja paeta vastuunkantoa Brysseliin. Ilmeisesti heidän mukanaan lähti myöskin Himaselta halvalla tilattu tulevaisuusraportti koska sen sisältämistä fantasioista en ole kuullut raportin julkaisun jälkeen mitään.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Arvolle pieni lisäys koskien Himas-raporttia. En viitsi mennä " unohtuneessa asiassa" syvemmälle. Ei se ole sen arvoinen.
Jos Suomen talouden ongelmat olisivat filosofisia,niin filosofi saattaisi olla oikea mies antamaan neuvoja. Mutta kun pitäisi luoda uusia työpaikkoja. Parhaiten ja nopeiten se onnistuu pk-yritysten kautta. Heille Kataisen hallitukselta liikeni sympatiaa ja lämmintä kättä.
Onnellisuuhöttö ei tee työttömiä ja köyhiä onnelliseksi vaikka kuin unelmoisi.

Jukka Mäkinen

Kunnissa pitïsi tehdä samanlainen demokratiauudistus kuin pitäisi tehdä eduskunnassakin. Pitää luopua suhteellisesta vaalitavasta, ja kunnanvaltuustoon valitaan valtuutetut ainoastaan omilla äänillään. Silloin valtuutetut ovat vastuussa äänestäjilleen eikä puolueelle.

Kunnanjohtaja/pormestari taas valittaisiin erillisellä vaalilla, jolloin hänkin olisi vastuussa tekosistaan äänestäjilleen.

Lakisääteiset palvelut pitää poistaa kuntien harteilta. Mikäli jokin palvelu säädetään lailla, niin se on sitten valtion asia järjestää se. Ei kuntien.
Eli käytännössä kaikki lait joissa määritellään palveluja jotka kuntien on järjestettävä olisi kirjoitettava uusiksi. Iso duuni, mutta ei vaikea.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut