marttiissakainen

Iltapäivälehdet lietsovat sotaa

 

Olen seurannut  pidemmän aikaa huolestuneena median lietsomaa sotahysteriaa. Etenkin iltapäivälehdet ovat kunnostautuneet.  Propagandasota on sodan äiti, jonka lapsia eriasteiset propagandavalheet ovat . Niitä näyttää sikiävän.

Tuore esimerkki on tämän päivän Iltalehti, joka räväyttää etusivulle Moskovan "Krim-juhlissa" jonkun mielenosoittajan huudahduksen Suomesta ja Puolasta. Varmaankin totta, mutta tilannetta kuvaavana valheellinen. 

Lehti myy kuin kuumille kiville, mutta kyseenalaitan otsikon harhaan johtavana.  Varmasti Helsingin senaatintorinkin lukuisista mielenosoituksista löytyisi raflaavia huudahduksia lööppeihin saakka.

Onko niin, että sodan kokeneen sukupolven poistuttua taju sodan kauheudesta häipyy. Uuden pelisukupolven taistelijat -usein juuri sotapelit- tuhoavat  erilaisia taisteluhahmoja silmät kiiluen pelin tuoksinassa. Vaarana on  turtuminen. Sodasta  tulee arkipäivän viihdettä. Sotaan totutaan. Sellaisen porukan saa helposti liikekannalle ja tositoimiin.

Menossa olevaa USAn ja Venäjän propagandasotaa käydään pääasiassa rauhan Nobelilla palkitun EU:n mantereella, jossa pienelle Suomelle on jäänyt ajopuun rooli.  Silloin kun totuus on sodan ensimmäinen uhri Idän ja Lännen kädenväännössä, Suomelle parasta  olisi pitäytyminen kokonaan  sen ulkopuolella. Ainakin EU:n jäsenyyden tuomien velvollisuuksien minimointi.

Jos Suomen valtamedian tavoitteena on kansalaisten Natomyönteisyyden lisääminen, niin pelataan turhan kovilla panoksilla. Härmäläisen pään kääntäminen ei ole helppo juttu - onneksi. Tilannetta ei paranna kaksijakoinen Nato- linja : Stubb- Haglund vastaan Niinistö-Tuomioja.

Toivotan sodan lietsojille runsaasti jäitä hattuun kevätauringon lämmittäessä päätä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Jukka Laine

Eikö Suomen rajojen ulkopuolella ole päätetty tästä propagandasta, kun länsimaiden vallankaappausoperaatio epäonnistui pahoin Ukrainassa. Yle, Hesari ja Maikkari ovat myös mukana kampanjoimassa Venäjän vastaisia uutisia. Kiinassa ja Venäjällä on jatkuvasti varsinkin Yhdysvaltoja vastaan suunnattuja kirjoituksia.

Onko Suomen sitten järkevää levittää valheellisia ja sensaationhakuisia Venäjä uutisia. Näin maalaisjärjellä ajateltuna tässä ei ole palkintoa saatavilla.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Kirjoittajalla on tärkeä näkökulma. Saako iltapäivälehdet manipuloida kansaa mielensä mukaan suoltamalla päivittäin provokaatioita jotka eivät perustu tosiasioihin kuin nimeksi?

Iltapäivälehtien lööpit ovat konsernien hallituksissa istuvien omistajiensa käskyvallan alaisia sekä heidän poliittisten näkemystensä tuotosta. Niillä pyritään provosoimaan, pelottelemaan ja manipuloimaan tiettyjä tahoja kuten poliitikkoja ja äänestäjiä konsernien tarkoitusperiä silmällä pitäen.

Tämäntyyppisellä propagandaministeri ”Goebbelssin mallilla” pyritään mm. ”Natottamaan”, vaikuttamaan kansalaisten äänestyskäyttäytymiseen, vakuuttamaan kansalaisia omasta agendasta esim. jakamalla tunnustuspalkintoja jne.

Toisaalta voidaan myös olla kertomatta tärkeistäkin asioista mikäli ne voivat vaikuttaa kielteisesti siihen mitä tavoitellaan..

Kirjallisuus, lehdistö, teatteri, radio, esittävä taide, kuvataiteet ja elokuvat olivat kaikki Goebbelsin ja hänen ministeriönsä kontrollin alaisia.

Samoilla välineillähän meitä manipuloidaan edelleen ja suurin osa kansasta uskoo mitä tahansa höppendaalia kunhan se vain lehdessä seisoo...

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

"Onko niin, että sodan kokeneen sukupolven poistuttua taju sodan kauheudesta häipyy."

Asia on juuri näin..tajun menettäneet jopa voivat kokea sodista jaettavat mitalit ja kunnia ainoaksi tavaksi saada jotakin arvostusta. Asiahan on hyvin absurdi.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Vai joku yksittäinen mielenosoittaja huudahti? Miksiköhän länsimedia ja jopa useat venäläiset uutistoimistot puhuvat ja kirjoittavat ihmisjoukoista, jotka huusivat Putinille "anna meille Suomi ja Puola?" Paikalla oli noin 110 000 ihmistä. Onko luetun ymmärtämisessä vikaa? Mikähän suomalaisista medioista kertoi, että vain yksi henkilö oli vähän huudahtanut?

Eikö asiat pitäisi kertoa niin kuin ne ovat? Miksi haluat vähätellä sitä, mitä tapahtuu itänaapurissamme? Tärkeämpää kuin vähätellä on kysyä, miksi Kreml antoi tai jopa käski porukan huutaa kyseistä iskulausetta? En yhtään ihmettele, jos Suomessa asiantuntijat ovat tästä huolissaan Aleksanteri-instituuttia myöten. Miksei siis media.

Jos sinulle suomimedia on liian rankkaa seurattavaa, suosittelen pohjoismaisten, keskieurooppalaisten, brittien, jenkkien, ukrainalaisten ja venäläisten median seuraamista. Kyllä niistä saa ihan tarpeeksi tietoa, jotta voi vetää Nato-johtopäätöksiä ilman suomimedian johdatusta.

Juha Kuittinen

Tässä tapauksessa länsimedia ja venäläismedia ajavat samoilla rattailla mutta eri agendoilla..

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Ikävä kyllä näin asian laita näyttäisi olevan. Propagandan ja disinformaation viidakkoon totuus katoaa.Siksi ei ole syytä ottaa voimakasta kantaa puoleen eikä toiseen.
Toivottavasti suomalainen mediakin sen ymmärtää. Kriittinen journalismi taitaa olla uhanalainen laji Suomessa.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Ulkomaista mediaa seuraankin pääasiassa. Siinäkin on Itä-Länsiakseli.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Piti ihan soittaa kaverille Moskovaan ja kysyä juhlasta, kuin se oikein meni.
Kaveri oli ollut torilla, oli ollut käsittämättömän paljon ihmisiä, se huuto oli alkanut edestä ja levisi sitten koko porukkaan. Oli ollut mahtava tunne kun sellainen jättimäinen ihmismassa huutaa jotenkin tähän tapaan:
Putin Putin
anna meille
Puola ja Suomi!

Muutaman minuutin oli iskulausetta toistettu, se oli kaikunut taivaaseen asti. Putinin piti toppuutella huutoa, sitten väki oli hiljentynyt. Ilmeisesti Putin noudattaa kansan tahtoa kuten tähänkin asti.

Jukka Laine

Koska videoilla ei huutoja kuullut on HS tarkentanut valheellista uutisointiaan. Voisihan sitä venäläiset vastavuoroisesti tehdä uutisia suomalaisista karjalanpalauttajista ja muista höyrypäistä.

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1426834111308

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Tilanne suomalaisen median osalta olisi järkyttävä, jos uutiskanavat eivät saisi raportoida mitään mitä ulkomailla tapahtuu.

Televisiosta, miltä tahansa kanavalta, tulee uutispätkiä Jemenistä, Afganistanista, Libyasta, Syyriasta, kaiksta maailman kolkista missä tapetaan räjäytellään siviilejä. Kuvaruutu on täynnä sekasortoa ja tuskaa.

Miksi blogisti ei kiellä näiden esittämistä. Miksi Venäjällä, Suomen naapurissa, käydyistä tapahtumista ei saisi mitään kertoa. Onko uutisointi sodan lietsontaa ?

Kremlin järjestelmällinen kansalaisten manipulointi ja jokkohurmoksen tavoittelu Venäjän presidentin johdolla on ennenkuulumatonta sodan lietsontaa. Putinin esiintyminen alkaa muistuttaa entistä enemmän Hitlerin toimia kansan kiihottamisessa.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Pointti oli otsikointi. Putinin toimintaa en puolustele mitenkään. Diktatuuri on diktatuuri tapahtuupa se missä maassa tahansa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

P.I.>Iltapäivälehdet lietsovat sotaa

ooo

Pelottelu herättää huomiota ja ... kassakone kilisee.

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

Tässä pieni salaliittoteoria: Entäpä jos tarkoitus oli auttaa Putinin puolueen suomalaista sisarpuoluetta pärjäämään vaaleissa pelottelemalla ihmisiä äänestämään Nato-myönteistä puoluetta?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut