marttiissakainen

Suomi Idän ja Lännen puristuksessa

Suomi Idän ja Lännen puristuksessa

 

Presidenttimme Moskovan vierailun ja Kultaranta-keskustelujen inspiroimana muutamia aprikointeja missä mennään.

Suomi kuuluu Länteen ja siellä tiukasti EU:hun. Näin meille vakuutetaan. Siksipä Suomi joutui mukaan USA:n ja Venäjän nokitteluun ja sitä kautta EU:n yhteisten talouspakotteiden yhdeksi monista toteuttajamaista.

Kipeää tekee laman kourissa kärvistelevälle Suomelle. Kalliiksi käy. Olemme EU:n ennestään nettomaksajia, reilu miljardi euroa vuodessa. Venäjän pakotteet luultavasti tulevat olemaan samaa luokkaa. Eli yhteensä pari miljardia ts. viidennes hallituksen kunnianhimoisesta talouden tasapainottamisohjelmasta.

Hyviäkin uutisia kuuluu. Turun telakka on täystyöllistetty vuoteen 2020 kahden uuden loistoristeilijä - tilauksen myötä. Peräti 17 000 miestyövuotta. Helsinki - Vantaan lentokentän 400 milj. euron laajennusinvestointi työllistää 5 vuoden aikana 7000 miestyövuotta. Toivottavasti jatkoa seuraa.

Presidentti Niinistö hoitaa suhteita Putiniin. Hyvä niin. Toivottavasti myös kauppasuhteita hiotaan siinä ohessa. Ainakin Natoselvityksen kulut voisi säästää ja kirjata suoraan johtopäätökseksi EI. Putin ilmoitti suorasukaisesti kantansa Suomen Natokaavailuille. Samaa viesti jo Venäjän entinen valtiovarainministeri Kudrin Kultarannassa viime maanantaina, Olisi viisautta kuunnella heitä. Taidatko sen selkeämmin sanoa?

Tulee mieleen Kekkosen aika ja hänen tasapainoilu Idän ja Lännen välillä – onnistuneesti.

Olisiko aika palata Paasikiven – Kekkosen linjalle ulkopolitiikassa? Vaikka suomettumisesta syytettiin, rauha rajoilla säilyi ja kauppa kukoisti.

Nyt kun Suomi on brysselöitynyt, olisiko aika kääntää enemmän katsetta ja huomiota itänaapuria kohti.  Presidentti Niinistö on ollut aloitteellinen siihen suuntaan. Sipilän hallituskin näyttää nauttivan Venäjän sympatiaa. Uusi tilanne pitäisi hyödyntää täysimääräisesti.

Paasikiven toteamus ” tosiasiain tunnustaminen on viisauden alku” on taas ajankohtainen Venäjä- suhteissa.

Terveiset päättäjille. Maantieteelle emme voi mitään, naapuruussuhteiden hoitamiseksi voimme paljon. Kysymys on tahdosta.

 

Marttti Issakainen

21.6.2015

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Dagens Nyheter: Venäjällä ei ole oikeutta sanella Suomen, Tanskan tai Ruotsin turvallisuuspoliittisia valintoja. Ystävyyttä ei rakenneta uhkauksilla ja valheilla.

http://www.dn.se/ledare/signerat/peter-wolodarski-...

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Mun nähdäkseni Venäjä ei ole sanellut mitään.

Venäjällä nähdään ja tiedetään mitkä Nato-laajentumisen todelliset motiivit on ja siksi tuodaan esiin Nato-liittoutumisen riskit pohjoimaille. Venäjä kokee olevansa pakotettu vastaamaan laajentumiseen. Sille löytyy myös oikeat perusteet, kun katsotaan asiaa kokonaisuutena, eikä hirttäydytä tavallaan väärään tulkintaan siitä että "Nato on puolustusliitto, eikä uhkaa ketään".

USA näkee NATOn oman ulkopolitiikkansa jatkeena ja mahdollisuutena ylläpitää sotilaallista läsnäoloa Euroopassa ja myös poliittisen vaikuttamisen kanavana. Siinä ei ole mitään epäselvää.

Ja tuon asian kun hyväksyy ja ymmärtää mitkä USA:n strategiset tavoitteet Euraasian alueella ovat, niin alkaa ymmärtää miksi Venäjä vastustaa Naton itälaajentumista.

Kirjoitin jonkunlaisen "analyysin" aiheesta, tukeutuen Bzrezinskin geostrategiaan ja siihen miten se on alkanut totetuttaa itseään julkaisemisensa jälkeen.

Toi vaan on niin jäätävän kokoinen asiakokonaisuus, että sitä on todella vaikea saada puristettua järkevän kokoiseen blogikirjoitukseen, varsinkin kun kaikki asiat pitää aina selittää pohjia myöten.

Pähkinän kuoressa sen voisi kuitenkin tiivistää niin, että "wolfowizin doktriinin" perusjatus on edelleen voimissaan. Lähi-historia ja USA:n Aasian politiikka "Asia Pivot" tukee sitä johtopäätelmää.

http://rikureinikka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/19712...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Venäläisten kiinteistökaupat: "The Finns may, of course, be overreacting."

https://www.foreignaffairs.com/articles/2015-06-18...

Pasi Pekkinen

Suomi ei ole idän ja lännen välisessä puristuksessa. Länsi ei millään lailla uhkaa Suomea. Päinvastoin.

Suomi ei ole joutunut mukaan USAn ja Venäjän väliseen nokitteluun. Suomi on osallisena yksin Venäjän agressioiden seurauksena syntyneessä epävakauden tilassa, mutta nyt - onneksi - yhdessä rintamassa muun EUn ja lännen kanssa.

Suomettuneisuuden lipunkantajille Kekkosen aika on muistoissa kultaista. Täysin häpeilemättömästi he edelleen olisivat auliita myöntämään Venäjän päämiehelle ylimmän päätäntävallan Suomen asioihin. Vastenmielistä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut