marttiissakainen

Erdogan puhdistaa Turkin demokratiasta

Turkin vaaleilla valittu presidentti Erdogan on osoittautunut nopean toiminnan mieheksi. Siinä missä sotislasvallankaappaus oli tehoton ja  jäi suutariksi, Erdoganin  ilmeisesti etukäteen valmistellut epäilyttävien henkilöiden puhdistuslistat on pantu täytäntöön hämmästyttävän nopeasti ja tehokkaasti.

Jo yli 70 000 henkilöä on pidätetty/ erotettu työstään. Sotilaita, poliiseja, tuomareita, yliopistojen rehtoreita, tutkijoita, muita valtion virjamiehiä jne. on vapautettu tehtävistään ilman irtisanomisaikaa ja  lukkojen taakse pantujen joukko kasvaa.He odottavat tuomioitaan. Mielenkiintoinen detalji: kuka tuomitsee tuomarit?

Turkin nykyjohto  on toteuttamassa maan islamisoinnin kovalla kädellä ja ripeästi. Ovat menossa kiivasta vauhtia pois Gemal Atatûrkin sekulaarisesta valtiomallista.

Erdogan puhdistaa tällä menolla Turkin demokratiasta ennätysvauhdilla. Diktatuuri onkin tehokas tapa hallita. Ongelmana on vain se, että valistuneita itsevaltiaita on harvassa. 

Maan on jakautumassa ainakin kolmeen ryhmittymään Erdoganin islamilaisen valtion kannattajat, maallinen oppositio ( ataturkkilaiset ) ja kurdit.

Mitä kovempi  ja brutaalimpi puhdistus sitä suuremmat haavat jäävät. Aseellisen konfliktin ja jopa sisällissodan uhka on todellinen.

EU on hankalassa tilanteessa  Turkin EU-jäsenyyshakemus ja pakolaisten palautussopimus ovat jotenkin sidoksissa toisiinsa. Mikäli Turkki ottaa kuoleman rangaistuksen käyttöön , haaveet EU-jäsenyydestä voidaan unohtaa. Entä  sitten pakolaiskysymys? Se jää nähtäväksi.

Mikäli Turkki joutuisi sisällissotaan, Eurooppa voi saada niskaansa todellisen pakolaistsunamin. Bosborin salmen ylitys sujuu nopeasti. Turkin 80 miljoonasta asukkaasta  pelkästään Istanbulissa asuu n. 16 miljoonaa, joten pakoispotentiaalia on runsaasti aivan Euroopan portilla.

Elämme todella epävakaisia aikoja.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

On myös mahdollista, että presidentti Erdoğan on lukenut koko Juhani Suomen Presidentti Kekkosta käsittelevän tuotannon ja sen innoittamana haluaa johdattaa Turkin kansan Kekkosen viitoittamalla polulla yhdeksi maailman sivistyksen kärkimaista.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Niin sivistystä on monenlaista. Luulen, että Erdoganin "sivistysohjelmalla" on lyhyet jäljet.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Saattanette olla oikeassa. Jää nähtäväksi.

Toki olemme turhan paljon valemedian varassa tätä arvioidessa, ja valemedia kertoo asian juuri siten, kun se rahoittajilleen parhaiten sopii.

Veikkaan, että moni vastustaja ennusti aikoinaan Kekkosen sivistysohjelmalla olevan lyhyet jäljet.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Parlamenttarismistä on jo puhdistanut,erottamalla syyttäjiä ja tuomareita,demokratia on hänelle tuntematon käsite.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Islamilaisissa maissa demokratia on tuntemanton käsite. Erdoganin suunta näyttää olevan enemmän kohti teoktariaa. Hän itse ei ole pappismiehiä.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Demokratia taitaa olla muutoinkin suhteellisen tuore juttu Turkissa?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Koko Eurooppa on hankalassa tilanteessa sen jälkeen, kun Turkista alkaa virrata pakolaisia. On turhaa laskea mitään sen varaan, että Erdogan noudattaisi tekemiään sopimuksia. Valta sokaisee ja täydellinen valta sokaisee täydellisesti.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Tilanne voi todella muodostua uhkaavaksi. Pakolaisvyöry voi hyvinkin olla oven takana, muutenkin kuin aseellisesta konfliktista johtuen.
Kun toisinajattelijoita ja älymystöä ruvetaan kyykyttämän ja vangitsemaan, niin menolippu Turkista Eurooppaan voi tulla ylitsepääsemättömän houkuttelevaksi.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Ja saattaa olla jopa helppo tulla. Ei edes tarvitse välimerta ylittää. Riittää kun talsii Kreikan ja Bulgarian rajojen yli. Niitä ei taideta kovin kummoisesti vartioida?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Mulla meni puoli tuntia pelkästään siihen kun rupesin selvittämään itselleni näitä Turkin mahdollisia pakolaistulvia.
Wiki:
"Turkilla on kahdeksan naapurimaata: Bulgaria luoteessa, Kreikka lännessä, Georgia koillisessa, Armenia, Iran sekä Azerbaidžanin Nahitševanin eksklaavi idässä ja Irak sekä Syyria kaakossa.
Lisäksi Turkki rajautuu Mustaanmereen pohjoisessa, Aigeianmereen lännessä ja Välimereen etelässä."

Teen tästä oman blogin, koska ilman karttaa tätä on hieman vaikea selittää, mutta yritän:
- Se kolmiomainen Turkin osa joka on Euroopan puolella on noin 200 km x 300 km x 250 km (silmaäarvio). Eli ei mikään pieni osa.
- Istanbulissa, joka on puoliksi Aasian, puoliksi Euroopan puolella, on asukkaita n. 14 miljoonaa. Jos laskemme, että siitä on puolet Euroopan puolella = 7 miljoonaa.
- Istanbulista länteen, siis Euroopan puolella, kaupungin ulkopuolella asuu toiset 14 miljoonaa, eli silloin Euroopan puolella asuu n. 21 miljoonaa.

- Jos sillat on auki, niin niitä on Istanbulissa kolme + Bosporin ali pääsee junalla.
- Etelässä, Gallipolin kohdalla tulee vaikka uiden yli, Canakkelen kohdalla noin kilometri tarttis uida. Ja sen salmen kokonaispituus on n. 70 km. Eli paikkoja on mistä tulla yli.
_________________________________

No tässä ollaan siis edelleen Turkissa =
- 21 miljoonaa Euroopan puolella
- n. 50 - 60 miljoonaa Aasian puolella + muiden maiden pakolaiset

_________________________________

Rajat EUn alueelle:
- Turkin ja Kreikan yhteinen raja on varmaan aika hyvin vartioitu. n. 200 km
- Turkin ja Bulgarian raja, n. 200 km - vartioitu kuinka hyvin?
HUOM! Rajat ovat hyvin mutkikkaita, siksi ne ovat näin pitkiä.
- Lisäksi sitten merirajaa vaikka kuinka paljon.
_________________________________

No sitten on tämä merireitti, joka kulkee Turkin rannikolta Kreikan saariin.
Siis reitti, jota yleensä käytetään. En ala sitä edes kuvailemaan - kysymys on valtavan moninainen.
_________________________________

Sitten:
- Rajojen yli pääsee rahalla - se on varmaa.
- Kreikan ja Bulgarian raja on vitsi. En minä siellä ketään nähnyt, vaan kun kävin eräässä vuoristokylässä, niin minulle kerrottiin, että olen 20 metriä Bulgarian rajasta. (Asun siis luoteis-Kreikassa). Ei aitoja, ei mitään. Tämä on hyvä tietää siitä syystä, että suurin paine tulee Kreikan puolelle, tuon Kreikan saariston-jutun vuoksi. No, tämäkin on vain spekulointia, mutta on todennäköistä, että alkaa mittavat ihmissalakuljetus-bisnekset, heti kun jengiä on niin paljon, ettei millään ole mitään väliä.

Jos Erdogan pistää "hösseliksi", niin uskon, että Turkista haluaa ulos 5 - 20 miljoona + muut pakolaiset.

Henry

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen Vastaus kommenttiin #18

Siinä olisi sen verran lössiä, että riittäisi Suomeenkin satoja tuhansia.
EU:n ulkoraja vuotaa niin Kreikan kuin Italiankin kohdalla. Ja kuten Henry totesit, on monta ylityspaikkaa Euroopan puolelle. Lasten leikkiä verrattuna Välimeren ylitykseen Afrikasta kumiveneellä.
Olisiko hyvä yhtyä iltarukoukseen ettei tämä skenario toteutuisi?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #24

Jos tämän hässäkän päälle laitetaan vielä muutama kalvo.
- Välimeressä on öljyä ja todennäköisesti kentät eivät ole kuten merirajat.
- Öljyä on Turkin, Kreikan, Gazan ja Israelin aluevesillä.
- Varsinainen solmukohta tässä on kuitenkin öljy- ja kaasuputkien veto:
- Bahrain halusi yhdessä lännen ja Saudien kanssa vetää öljyputken Välimerelle. Jok tekisi mullistuksen hintakilpailussa.
- Silloin Assad sai sovittua öljyputkesta, joka lähtisi Iranista, Syyrian kautta Välimerelle. (En nyt jaksa katso oliko siinä Libanon ja muita mukana.)
Kaksi kuukautta myöhemmin, kun sopimus oli allekirjoitettu, alkoi Syyrian sota. Sotaa tukivat Bahrain ja Saudit sekä tietenkin länsi.

Siis jos Iran olisi saanut hintaedun - never! Se piti estää millä hyvänsä. Iran on pahisten valtakunta.

Henry

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen Vastaus kommenttiin #26

Kun öljykin vielä tuli mukaan, niin siinä on ihan kunnon riidan ainekset koossa. Isis myisi mielellää Turkille enemänkin öljyä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #26

Pieni oikaisu:
Pitää olla "Qatar ja Saudit"
Bahrainista en tiedä - sorry että sekoitin.

Henry

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Ymmärsin tutkija Toni Alarannan puheista, että Turkissa on ollut valtataistelu Erdoganin kannattajien, Gylenistien ja Kemalilaisten välillä.

Erdogan ja Gylen puhdistivat yhdessä Turkkia kemalilaisita ja nyt nähtiin, ettei kemalilaisten "potku" enää riittänyt onnistuneeseen vallankaappaukseen.

Oma arvaukseni on, ettei Gylen ollut kaappauksessa mukana, mutta nyt Erdogan haluaa (tilaisuus tekee varkaan) puhdistaa yhteiskunnasta myös Gylenin kannattajat.

Tulee ihan Orwellin "Eläinten vallankumous" mieleen - ja historiasta: jos Erdogan on Stalin, niin Gylen on Trotski... ja lähes samoilla mantereilla.

Jukka Laine

Kun katsoo mitä demokratia sai aikaan Ukrainassa tai arabimaissa, niin Erdogan tekee sen mikä on välttämätöntä hänen näkökulmastaan. Demokratiaa on levitetty mm. diktaattoreja eliminoimalla eri maissa 2000-luvulla ja seurauksena ovat olleet pakolaisvirrat. Eräs rauhannobelistikin on innostunut parantamaan maailmaa tai ainakin ajamaan dollarin hegemoniaa demokratian avulla.

Ehkä demokratiassa ja eurooppalaisamerikkalaisessa rauhanliikkeessä on joku valuvika, kun sitä vastustetaan äärimmäisellä väkivallalla, jopa itsemurhaiskuin.
Varsinkin köyhät ihmiset ovat joutuneet entistä isompaan ahdinkoon. ISIskin on ollut välillä länsimaiden rahoittama työkalu demokratian levittämiseksi, sitten taas vastustaja.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Ikävä kyllä USA:n johdolla demokratiaa on viety huonolla menestyksellä mm. Irakiin ja Libyaan. Totuuden nimessä on kyllä sanottava, että näissä tapauksissa demokratia on ollut pelkkä sumuverho, jonka suojassa imperislimia ja ko.maiden ryöstöä on harjoitettu. Parhaat esimerkit demokratiasta löytyy pohjoismaista.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Ja tällaista maata laajentumiskomissaari Olli Rehn oli aikoinaan jo ottamassa EU:n jäseneksi!?
Hänen tuolloisista lausunnoistaan voi niin päätellä, että haluja oli.

Yhdysvallatkin on kovin hiljaa Incirlikin lentotukikohtansa vuoksi.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

USA:lle Turkin tilanne on hankala. Mainitsemassasi Incirlikin tukikohdassa USA varastoi myös ydinaseitaan.Turkki ei ole muutenkaan aina marssinut Naton kanssa samassa tahdissa. Lisäksi juuri nyt näyttäisi Turkin ja Venäjän suhteet läpenevän. Venäjä tarvitsee Bosborin salmea mm. laivastonsa Välimerelle pääsyä varten.
Turkin EU-jäsenyys on kaukaisen tulevaisuuden asia, jos silloinkaan.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tietojen mukaan siellä on 50 ydinasetta.

Henry

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen Vastaus kommenttiin #19

Entäpä jos Erdo panee suhteet USA:aan poikki ja ottaa ydinaseet haltuunsa?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #22

USAhan jo kertoi aika suoraan, että jos heidän (3.200?) tukikohdassa olevaa, eivät pysty pitämään puolia, niin sinne lennätetään lisää - ja että resursseja rittää tähän.
No jos ajatellaan USAn pressa - oli se kuka tahansa - jos riskinä olisi, että ne menetettäisiin, niin hän laittaisi kyllä kaikki peliin ja USAn kansa tukisi varmasti häntä tässä asiassa.

Henry

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen Vastaus kommenttiin #25

Eiköhän pari USA:n lentotukialusta harjoittele Välimerellä kaiken varalta. Tuskinpa Turkki uskaltaa pullistella muskeleitaan USA:lle, mutta veljeilemällä Putinin kanssa hän saa kyllä jenkkejä ärsytetyksi.

Käyttäjän RaimoHynynen kuva
Raimo Hynynen Vastaus kommenttiin #29

Mitähän Venäjä,Putin tuumisi jos USA alkaa lennättää joukkoja Turkkiin. Putin jo ehdotti, että Turkin sotilasjohto käy harjoittelemassa isänmaallisuutta Venäjällä.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen Vastaus kommenttiin #31

Siinä tapauksessa Putin varmaan soittaisi Erdoganille ja kysyisi onko Bosborin salmi edelleen auki laivaliikenteelle?
Sinänsä mielenkiintoinen asia, että Erdogan pyysi anteeksi venäläisen koneen alasampumista. Haluaa lämmittää suhteita Venäjään. Tuskin muut natomaat ovat kovin ihastuneita ajatuksesta.

Käyttäjän RaimoHynynen kuva
Raimo Hynynen Vastaus kommenttiin #32

Bosporin salmen kauttakulun varmistaminen. Siinä Venäjän vuosisatainen haave Turkin suunnalla. Jo maalaisjärki tämän kertoo. Krim oli ensimmäinen askel, että Venäjä voi käyttää Mustanmeren laivastoa tositilanteessa. Toinen askel olisi tavalla tai toisella varmistaa, että Venäjän laivasto pääsee salmista läpi Välimerelle sodan/suuren kriisin aikana. Voi vain miettiä jättääkö Venäjä nyt tämän mahdollisuuden perinpohjaista selvittämistä käyttämättä. Tämmöistä suurta muutosta Turkissa ei taida olla tapahtunut siten Atatyrkin tultua valtaan 1920 luvun alussa.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen Vastaus kommenttiin #33

Sinun kysymys Bosborin salmen käytöstä Venäjän Mustameren laivaston läpikulkuun on todella ydinkysymys. Vastauksen voi arvata. Venäjän ja Turkin välien täytyy tulla paremmiksi. Siitä on merkit ilmassa. Lähi-idän keitos lämpenee.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Lisäys blogiin: Tämän päivän Dagens Nyheter otsikoi Turkin tilannetta
"Presidentti takoo kun rauta on vielä kuumaa"

Puhdistustilanteen tämän päivän lukuja:

- 21ooo opettajalta on peruutettu opetuslupa
- 15200 opetushallituksen virkamiestä on menettänyt työpaikkansa
- 1577 yliopiston tiedekuntien johtajaa on kehotettu eroamaan
- 1500 valtiovarainministeriön virkamiestä on pakotettu
eroamaan
- 3000 oikeuslaitoksen työntekijää mukaanlukien 1481 tuomaria
on poistettu työstään
- 492 pappia ja uskonnon opettajaa on erottu
- 393 sosiaaliministeriön työntekijää on erotettu
- 257 työntekijää pääministerin kasliasta on pakotettu pois
- 100 tiedustelupalvelun työntekijää on suljettu pois työstä

Kun tähän vielä lisätään erotetut ja vangitut sotilaat ja poliisit, saa aika kattavan kuvan missä vaiheessa puhdistus etenee.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Kyllä on jutussa mölinää. Mitään ei tapahdu. Kaikki ovat niin kiini nykyisessä. Jenkeillä on incirlicissä vai mikä se on sillä on kamaa pommittaa koko maailman huitsin nevadaan.
Eiks sakki tajua että kisa on käyty jo? Amerikkka voitti.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Mahdollisia hyviä puolia tapahtuneessa:
- kerrankin voidaan saada Lähi-Idästä koulutettuja 'pakolaisia', joilla on näyttöä halusta sopeutua länsimaiseen kulttuuriin.
- menneet tapahtumat osoittavat, että muslimienemmistöinen maa toimii hyvin diktatuurin alla eikä tunnu edes kaipaavan demokratiaa. Taannoinen yritys demokratisoida Lähi-Itää ei oikein onnistunut (oli siis katastrofi).
- Isis ym. radikaalit saavat puuhasteltava Turkin ja sen lähialueiden hallintojen järjestelyssä kohti täys-islamilaisia valtioita. Erdogan järjestää niille vastuunalaista tekemistä vähän niinkuin Kekkonen aikoinaan kommunisteille. Paine tehdä iskuja Eurooppaan voi jopa helpottaa vähäksi aikaa.
- Venäjä näkee Turkissa liittolaisen, alkaa vetää painetta pois Itämereltä ja keskittyy geostrategisten intressiensä varjeluun lounaassa ja etelässä (tai sitten ei).
- EU:n epätoivoinen deittailu Turkin kanssa jää jäähylle.

Pitääkö tässä siis todeta, että hyvä Erdo, paina päälle.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Just joo, vai niin?
En ala tähän nytten lähteitä etsimään, mutta näin se menee:

- Turkkia kiinnostaa lähinnä Kurdit. Siksi se auttaa Isistä, koska nämä taistelevat kurdeja vastaan. Turkin kannalta olisi kauhistus, jos Syyrian pohjoisosaan tulisi autonominen Kurdien tasavalta.

- USAa ei oikein kiinnosta ISIS-joukkojen tuhoaminen, koska nämä taistelevat Assadia vastaan.

- Israelilla on hieman samat motiivit => Tapelkoon, niin kauan kuin tappelevat keskenään. Heille tärkeintä on pitää Iran varpasillaan. Ja kun Iranin liittolainen Assad on vek pelistä, niin hyvä niin.

- Sitten tulivat venäläiset ja sekottivat pakkaa oikein kunnolla...

Henry

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Oikeassa Jouni olet. Yhdessäkään arabi/muslimimaassa ei ole demokratiaa.Eikä ole edes näköpiirissä. Kun jenkit puhuvat länsimaisen demokratian viemisestä ja paikallisen diktaattorin kaatamisesta aseellisesti, todellinen agenda on ihan muuta. Öljy, kulta , luonnon rikkaudet jne.
Jos Erdogan tyytyy ja pystyy pitämään porukan kurissa, voi pakolaistulva jäädä tulematta. Usein vain käy, että valta kihahtaa päähän ja ajetaan vauhdilla kohti katastrofia. Saddam Husseinkin kuvitteli olevansa uusi Nebukadnessar. Toisin kävi.
Jos Erdogan kuvittele olevansa uuden Ottomaani-imperiumin johtaja ja rakentaja, kenties jopa koko islamilaisen maailman, niin huh huh mitä on edessä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

En oikein usko, että Erdogan pyrkii pitämään pakolaiskarusellia kurissa.
Kun katsoo tuota listaa, minkä annoit tuossa yllä: lukeneistoa ei oikein voi kymmennintuhansin laittaa vankilaan tai ampua. Siitä nousee hirveä kansainvälinen meteli.
- Helpompi Erdoganin on antaa heidän lähteä pois silmistä.
- Ne lähtevät perheineen, jos Erdogan nojaa siihen suuntaan. Mitä muutakaan he voisivat tehdä => Vankila vai vapaus?
- Ja meidän johtajat näkevät valtavan Brain-Drain-option tässä ja alkavat taas puhumaan jostakin lillukanvarsista...

Henry

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Syyrian ym. pakolaiset ovat Erdoganin pelinappulat EU:n kanssa. Toistaiseksi Turkki on netonnut 3 mrd.euroa.
Ainahan diktaattorit pelkäävät älymystöä. Siksi kai Erdogan antoi potkut noin isolle yliopistojoukolle. Tuskin ajatteli loppuun saakka.
USA:aan ja Europpaan he tietysti pyrkivät.
Aika utopiaa olettaa, että ilman konfliktia Erdogan tästä selviää. Jotkut ovat ennustaneet Turkin jakautumista kolmeen osaan. Kurdeille se sopisi mainiosti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut