marttiissakainen

Unohdetut perheyritykset kasvumoottoreina

Viime aikoina on ihmetelty ja ihailtu Suomen telakkateollisuuden uutta nousua aallonpohjasta. Avainasemassa on saksalainen  jo 7. polvessa perheyritys Meyer Werft. Kauppalehden kolumnisti  Tapio Nurminen otti asian esille Kauppalehdess√§ t√§n√§√§n. Jutun innoittamana muutamia ajatuksia perheyrityksist√§ ja niiden potentiaalista Suomessa.

Suomessa on joukko hyvin menestyviä perheyrityksiä, jotka alallaan edustavat markkinoiden huippuosaamista maailmalla. Mieleen tulee muutama satunnaisessa järjestyksessä:

Kone, Ponsse,Gelenelec,Vaisala,Planmeca,Lillbacka,Kemppi ,Harvia,Kone-Keto jne. My√∂s mets√§- ja konepajateollisuuden  suuret p√∂rssiyritykset ovat saaneet alkunsa perheyrityksin√§ mukaan lukien mets√§j√§tit. Miss√§ mahtaa piill√§ menestyksen salaisuus?

Perusyrittäjä, jolla on visio ja luja usko menestykseen. Usein todella niukat alkupääomat . Nämä sankarit ovat puskeneet "läpi harmaan kiven ". Ottaneet suuria riskejä ja luoneet uutta työtä lisääntyvästi. Ovat maksaneet osuutensa yhteiskunnalle ja tuoneet hyvinvointia Suomelle ansaitsemalla oikeaa rahaa viemällä tuotteitaan maailmalle. Epäonnistuminen ei ole koskaan ollut niille vaihtoehtona. Eivätkä ole miettineet montako minuuttia voisi jatkaa työaikaa päivässä.

Perhe- ja PK-yritykset ovat Suomessa suurin työllistäjä tänäkin päivänä - luokkaa 800 000 henkilöä. Ne ovat myös suurin potentiaalinen kasvu ja työllistäjä. Varsinkaan pienet ja keskisuuret yritykset eivät ole ensimmäisten joukossa siirtämässä toimintaansa ulkomaille. Tuskinpa veroparatiisitkaan hyötyvät heidän sijoituksistaan.

Monelle PK-yrityksell√§ on suurena ongelmana  riitt√§v√§ k√§ytt√∂p√§√§oma ja ennen kaikkea puute kokeneista vientikaupan osaajista.

Panostaminen Suomen rikkaisiin luonnon varoihin ja osaaviin kasvuyrityksiin sek√§ niiden viennin helpottaminen  saattaisi olla tie uusiin menestyviin suuryrityksiin pitemm√§ll√§ aikav√§lill√§ ja sit√§ kautta Suomen nousuun menestyj√§ksi kansainv√§lisill√§ kilpakentill√§ .

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

‚̧ 2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Sivut