Kauhuskenario: Brexit,Trump, Le Pen

Eräs amerikkalainen historian professori totesi jäähyväisterveisinä Euroopan matkallaan puolisen vuotta sitten:

Tulevaisuuden kauhuskenario:" Brexit tulee, Trump valitaan USA:n presidentiksi ja Marie Le Pen ensi vuonna Ranskan presidentiksi". Tapahtumat ovat edenneet hänen mainitsemaansa suuntaan.

Trump ja Clinton ovat käytännössä tasoissa viikkoa ennen vaaleja, mutta Trumpin loppukiri saattaa hyvinkin kallistaa vaakakupin hänen edukseen. Kuinkas sitten ?

Viime vuosina globalisaatio ja markkinvoimien voittokulku ovat saaneet vahvat jarrut . Talouskasvu on ollut ohkaista, työttömyys korkea, investoinnit alamäessa vaikka korkotaso on ollut alhaisempi kuin koskaan historiassa. Kansainväliset kauppasopimukset TTIP ja Ceta vastamäessä, sotilaallinen varustelu ja uhittelu lähestyy kylmän sodan tasoa. Mitä on tapahtumassa maailmassa ja Euroopassa etenkin?

Olemmeko todistamassa muutosprosessia, jossa itsestään selvänä pidettyä omaisuuden, vallan ja poliittisten päätösten keskittymistä yhä harvempiin käsiin, onkin kääntymässä takaisin kohti kansallisvaltioiden itsemääräämistä ja vahvistumista globalisaation kustannuksella. Kansa on liikkeessä. Tyytymättömyys kasvaa. Ovatko ne populisteja, jotka osaavat tulkita ja kanavoida kansa mielen? Eikö demokratiaan kuulu kansan mielipiteen kuunteleminen, vaikka se poikkeaisi valtaapitävien ajamasta linjasta?

USAn vaaleissa asia kulminoituu Trumpin hahmossa kansallisuusaatteen vahvistumishaluihin ja Clintonin puolestaan globalisaatiotrendin jatkumiseen. Panokset ovat kovat ja puheet sen mukaisia.

Ihmetyttää vain miten yksipuolisen yksituumaisesti Länsi-Euroopan ja jopa Pohjoismaidenkin media valitseee puolensa sensijaan ,että tyytyisi raportoimaan. Kyseessä on sentään USA:n vaalit vaikkakin tuloksella on vaikutusta  koko maailmaan.

marttiissakainen

Metsänhoitaja,yrittäjä: kansainvälinen bisnes.Asunut ulkomailla yli 30 vuotta.
Poliittisesti sitoutumaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu