marttiissakainen

Kauhuskenario: Brexit,Trump, Le Pen

Eräs amerikkalainen historian professori totesi jäähyväisterveisinä Euroopan matkallaan puolisen vuotta sitten:

Tulevaisuuden kauhuskenario:" Brexit tulee, Trump valitaan USA:n presidentiksi ja Marie Le Pen ensi vuonna Ranskan presidentiksi". Tapahtumat ovat edenneet hänen mainitsemaansa suuntaan.

Trump ja Clinton ovat käytännössä tasoissa viikkoa ennen vaaleja, mutta Trumpin loppukiri saattaa hyvinkin kallistaa vaakakupin hänen edukseen. Kuinkas sitten ?

Viime vuosina globalisaatio ja markkinvoimien voittokulku ovat saaneet vahvat jarrut . Talouskasvu on ollut ohkaista, työttömyys korkea, investoinnit alamäessa vaikka korkotaso on ollut alhaisempi kuin koskaan historiassa. Kansainväliset kauppasopimukset TTIP ja Ceta vastamäessä, sotilaallinen varustelu ja uhittelu lähestyy kylmän sodan tasoa. Mitä on tapahtumassa maailmassa ja Euroopassa etenkin?

Olemmeko todistamassa muutosprosessia, jossa itsestään selvänä pidettyä omaisuuden, vallan ja poliittisten päätösten keskittymistä yhä harvempiin käsiin, onkin kääntymässä takaisin kohti kansallisvaltioiden itsemääräämistä ja vahvistumista globalisaation kustannuksella. Kansa on liikkeessä. Tyytymättömyys kasvaa. Ovatko ne populisteja, jotka osaavat tulkita ja kanavoida kansa mielen? Eikö demokratiaan kuulu kansan mielipiteen kuunteleminen, vaikka se poikkeaisi valtaapitävien ajamasta linjasta?

USAn vaaleissa asia kulminoituu Trumpin hahmossa kansallisuusaatteen vahvistumishaluihin ja Clintonin puolestaan globalisaatiotrendin jatkumiseen. Panokset ovat kovat ja puheet sen mukaisia.

Ihmetyttää vain miten yksipuolisen yksituumaisesti Länsi-Euroopan ja jopa Pohjoismaidenkin media valitseee puolensa sensijaan ,että tyytyisi raportoimaan. Kyseessä on sentään USA:n vaalit vaikkakin tuloksella on vaikutusta  koko maailmaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Ja muutenkin tuntuu oudolta kun jotkut vallassa olevatkin ovat Clintonin puolella ja kertoo sen suoraan + kauhistelee jos Trump valitaan... Minusta vallassa olevien pitäisi pitää se turpa kiinni ja valmistautua siihen, että kumpi sitten valitaan on häneen hyvät välit. Ja ovat valmiita ottamaan hänet vastaan. En usko että Vaikuttaa näissä vaaleissa paljoa, mutta mietippä jos Trump valitaan ja täällä on ympäri eurooppaa huudettu kuinka paska ihminen hän on, kuinka häntä on vähätelty on puhuttu Clintonin puolesta.. Luuletko että Trumpia kiinnostaa tuollaisen jälkeen miten Euroopalla menee?? Tosin ei häntä pahemmin kiinnosta muutenkaan, mutta vielä vähemmän tuon jälkeen..

Osalla päättäjillä on pelisilmä/arvot/Todellisuus aivan hukassa.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Välillä näyttää sopulimaiselta touhulta.

Olli Kankaanpää

Elämme mielenkiintoisia aikoja ja tulevaisuus on vielä mielenkiintoisempi.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kiinalaisilla taitaa olla sellainen hyvin pahantahtoinen toivotus, jossa toivotaan, että toinen saisi elää mielenkiintoisuia aikoja. Ja on todellakin vaara siitä, että tuo arviosi pitäisi paikkansa myös tulevaisuuden suhteen. Yhtenä syynä näyttää olevan se, että päätöksiä ja ratkaisuja tehdään enenevässä määrin "kenen joukossa seisot ja miltä nyt tuntuu" -perusteella sen sijaan että ne tehtäisiin päätöksen todennäköisten vaikutusten perusteella.

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Niin globalismillehan tuo on kauhuskenaario. Otsikossa olevat nimet ajavat oman maan parasta. Sitähän pidetään nykyään huonona asiana.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

On aikoihin eletty, kun valtaeliitti alkaa nimitellä isänmaallisuutta/ kansallisuusaatetta kannattavia. No he ovat tietenkin uhka federalisteille.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

""Viime vuosina globalisaatio ja markkinvoimien voittokulku ovat saaneet vahvat jarrut . Talouskasvu on ollut ohkaista, työttömyys korkea, investoinnit alamäessa vaikka korkotaso on ollut alhaisempi kuin koskaan historiassa. Kansainväliset kauppasopimukset TTIP ja Ceta vastamäessä, sotilaallinen varustelu ja uhittelu lähestyy kylmän sodan tasoa. Mitä on tapahtumassa maailmassa ja Euroopassa etenkin?""

Jaa-a. Oliskohan ihmiset ruvenneet jälleen käyttämään omia aivoja, kun ei päättäjien aivoituksiin voi enää lainkaan luottaa. Niin päättömäksi on globalisaatiokiima, oman edun tavoittelu ja elitistinen suojatyöpaikkahinku menneet liittovaltiovimmassa, että kun sama meno jatkuu on Suomessa kohta kaikki pätkähommissa ja 0 - soppareilla.

Hyvä kun painetaan jarrupoljinta yhdessä, ettei ihan kaikki rahat mene hevon p...seen. Perusduunarit köyhtyvät globalisaation kautta.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Mitä enemmän kauppaa vapautetaan, sitä paremmin suuryrityksillä menee. Ne jopa uhkailevat pieniä valtioita. Kataiset kehuvat miten PK-yritykset hyötyvät esim. TIIP-sopimuksesta.Taloushistoria näyttää todelliset hyötyjät.
Jako kahteen on menossa: suurista tulee entistä suurempia dinosauruksia ja keskisuuret yritykset häipyvät.Ne tulevat syödyiksi tai kaatuvat. Mikroyritykset jäävät toiseen päähän työllistämään itsensä.
Kansallisvaltiot köyhtyvät verotulojen huvetesssa ja sosiaalisektorin paisuessa.
Tätä kehitystä vastaan kansa protestoi.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Nythän meillä on onneksi Juncker, Merkel, Hollande, brexit, Putin, Al-Assad ja Obama, ja kaikki on hyvin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ainakin USA:n vaalien ääntenlaskennasta tullee mielenkiintoinen, Trump kun kehottelee kannattajiaan äänestämään kahteen kertaan. Ensin ennakkoäänestyksessä ja sitten äänestyspaikalla.

Donald Trump Encourages His Supporters To Vote Twice

The GOP nominee told backers in Colorado to vote in person, even if they’d already voted by mail.

http://www.huffingtonpost.com/entry/donald-trump-v...

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Pitää laittaa kädet ristiin ettei mitään isompaa vaalivilppiä esiintyisi.
Koskaan ei tiedä mitä katkeroitunut hävinnyt osapuoli ( lue puolet kansasta ) siinä tapauksessa tekisi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Niin, eikö sekä National Rifle Association että KKK kuulu Trumpin kannattajiin, joten sieltä sitten perästä kuuluisi.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen Vastaus kommenttiin #11

Taitaapa kuulua, mutta kuuluu myös fundamentalistikristityt.Hevosvankkureilla ajelevat Aimies-lahkolaiset pitivät kuulemma suurkokouksen ja päättivät antaa äänensä Trumpille. Heitä on eripuolilla USAssa 3 milj. tai jopa 20 milj. Eivät muuten ole mukana gallupeissa, sillä heillähän ei ole kännyköitä, joihin mielipiteidenmittaajat voisivat soittaa. Siinä yksi epävarmuustekijä lisää ennustajille.Eli jännitystä vaalituloksen suhteen riittää.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #12

Tarkoittanet amisheja, ei sentään niin paljon: in 2010 a study suggested their population had grown by 10 percent in the past two years to 249,000

https://en.wikipedia.org/wiki/Amish

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen Vastaus kommenttiin #13

Kiitos Seija nimen korjaamisesta. Tarkoitin amisheja. Mikä lie todellinen luku, koska elävät omalla tavallaan ja tuskin reagoivat väestön laskentakyselyihin. Isompi luku ( 3 milj. ) tarkoittanee eri puolilla Amerikkaa asuvia. Sekin on kyllä yläkantissa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #14

"....tuskin reagoivat väestön laskentakyselyihin. "

Amerikkalainen Sensus ei ole mikään netti- tai kirjekysenly. Ne tulee ovelle ja fyysisesti laskevat asukkaat 10 vuoden välein.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut