marttiissakainen

Mielen manipulointi aikamme "kansansairaus"

 

Brexit ja varsinkin Trump-ilmiö osoittivat miten pitkälle mielen manipulointi  Suomessakin on edennyt. Yhden totuuden julistajien joukko on kuin sopulilauma joka yhtenä miehenä julistaa ainoata totuutta varmana ja oikeana. Näin tehdessään lauma rientää kohti jyrkänteen reunaa vieläpä kiihtyvällä vauhdilla.

Tämän päivän Kauppalehden päätoimittaja tunnusti rohkeasti virheensä USAn presidentin vaalien uutisoinnissa. Kiitos siitä.

Seuraava lähes saman luokan totuustesti osuu ensi kevään Ranskan presidentin vaaleihin. Odotettavissa on Le Pen- ilmiö. Toivottavasti silloin media valikoi paremmin asiantuntijansa ja sanansa.

Medianhan ei tarvitsisi lukita kantojaan puoleen tai toiseen, vaan tyytyä kertomaan asioista niin objektiisesti kuin mahdollista. Lukijan luottamuksen säilyttäminen on elinehto. Lukijan tai kuulijan asia on muodostaa sitten oma mielipiteensä.

Meneminen kriittisen tiedon läḧteelle olisi viiisauden alku. Asiantuntijain rooli on tuoda erilaisia tarkastelukulmia ja faktoja kulloinkin käsiteltävään asiaan. Haasteellinen, mutta lopulta hyviä tuloksia tuottava linja.  

Tavallisen kansalaisen, joka ei seuraa muita kuin iltapäïvälehtiä ja Ylen antia, mieleen onkin helppo vaikuttaa. Kun samaa asiaa toistetaan  päivän aikana aamusta iltaan, sitä tuleekin  tosiasia kuulijan turtuneessa mielessä  viimeistään levolle laskun aikaan. Olisi aika herätä mediaunesta.

Olisi hyvä pitää mielessä , että uutiset tulevat muutaman kansainvälisen uutistoimiston kautta. Uutiset on aina joku valinnut. Suomen media valitsee puolestaan jotkut niistä.

Miten pysyä hereillä ja välttää mielen manipulointi? Vaikeaa, mutta ei mahdotonta. Eri tietoläḧteet käyttöön jos suinkin. Muutama ulkomaalainen vaikkapa vain ruotsalainen tai tanskalainen paremman puutteessa. Kuka sanoo ja mitä?Terve kriittisyys olisi hyve.

Vaikeutena tämän päivån informaatiotulvassa on miten suodattaa se. Kehen luottaa? Lopulta kyse onkin luottamuksesta. Poliitikoille asia on tosi tärkeä, koska ainoa poliittinen pääoma on luottamus ja uskottavuus. Ilman toista ei ole toistakaan. Eikä lopulta äänestäjiäkään.

Nyt on Suomen medialla isoon peiliin katsomisen paikka. Neljäs valtion mahti ottakoon takaisin paikkansa vallan vahtikoirana. Se olisi paras kansalaispalvelu herran vuosiin.

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Kiitos, asiallinen ploki, arvostan ja jaoin twitterhiin!

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Kiitos. Pitäisi mennä paljon syvemmälle, mutta tämäkin panee jotkut ajattelemaan.
Kunhan ensin tiedostaa manipuloinnin olemassaolon, niin kerä rupeaa aukenemaan.
Onneksi nykyisin löytyy tietoa nopeasti vaikkapa netistä.
Pitäïsi jaksaa mennä tiedon alkulähteelle ja tiedon levittäjien taustoihin.
Meitä manipiloidaan, josta on syytä olla huolissaan.Koettakaa pysytellä hereillä.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Joo meitä höntitethään ja son tosi raskasta aatella ihan itte, mutte se riittää, aattelee ja tutkii ihan itte!

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Paljonko keskustan vaalivoittoon vaikutti Sipilä joka on rikas ja tuli politiikan ulkopuolelta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Odotuksia oli paljon, mikään ei toteutunut.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren
Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen Vastaus kommenttiin #4

USA:ssa bisnestä arvostetaan ihan eri lailla kuin Suomessa, joten ennuste on parempi Trumpille.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Unohdit Kikyn ja Soten maakuntamallin. Suomi saa maakuntaportaan valtuustoineen kuten Ruotsi ja Tanska. Kansalaisille yksi äänestys=vaikutusmahdollisuus lisää. Vertaapa tätä vaikka edellisen hallituksen saavutuksiin. Sipilän hallitus on myös peruuttanut päätöksiä. Muistaakseni 11 kertaa.Sekin lyö edellisen hallituksen saavutukset.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Hyvä kysymys. USA:ssakin on pian liikemies valtion johdossa. Sipilän osalta tulokset eivät ole kehuttavia. Käykö Trumpin samalla tavalla? Liikeyritys on perin juurin erilainen johdettava kuin valtio.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Politiikan ulkopuolelta tulo oli ehkä varallisuutta tärkeämpi seikka. Tosin myös sillä, että Sipilällä oli näyttöjä menestyksestä liikeke-elämästä on jotain, jota kansa arvostaa. Häneen luotettiin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Sipilän höpinät Talvivaarasta asettavat hänen kykynsä bisnesmiehenä kyseenalaiseksi. Onhan näitä Soneran ilmatilakauppoja ja Kemiran miljardiomaisuuksien halpamyyntiä Suomessa nähty.

Käyttäjän jakerajaaho kuva
Jarkko Raja-aho

YLE sekä hesari ovat jo menettäneet allekirjoittaneen luottamuksen. En myöskään seuraa MV:tä tai vastaavia medioita. Enenevissä määrin seuraan blogeja ja kansan mielipidekirjoittelua, josta mm löytyy usein linkkejä ulkomaisten uutisten artikkeleihin. Nämäkään ei tietenkään mitään totuudellisuutta takaa mutta tarjoavatpahan eri näkökulmia.

TV:stä seuraan niitä ulkomaisia uutiskanavia joita kulloinkin näkyy, pääasiassa France24. Somen uutisvirrassa juoksee useita ulkomaiden julkaisuja mm; Reuters, Wall Street Journal, Huffington, NY Post, The Scotsman, Bloomberg, Economist, yms yms.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Kyllä Jarkko noilla päihittää tavallisen mattimeikäläisen mennen tullen.Olet kohtuullisen hyvin rokotettu manipulaatiota vastaan. Siitä vaan syventämään otetta. Mainitsemasi some on tässäkin suhteessa taivaan lahja.Kauan eläköön vapaa sosiaalinen media!

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Arvostan. Viime vuosina on tullut jotenkin pettymyksenä, että ei se suomalainenkaan media ole puolueetonta. Ei yhtä härskiä puolueellisuutta kuin Venäjän valtiollinen media, mutta kyllä tietyllä agendalla pelataan.

Tietääkö joku, onko mikä on paras vastaavanlainen palvelu kuin Ampparit kansainvälisille uutislähteille, josta voisi yrittää saada objektiivisemman kuvan.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Laita aihe ylös englanniksi ja ryhdy googlaamaan. Kummasti löytyy mielenkiintoista asiaa, johon ei taatusti törmää härmäläisessä mediassa olipa sitten kyseessä Hesari tai muu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut