Mielen manipulointi aikamme "kansansairaus"

 

Brexit ja varsinkin Trump-ilmiö osoittivat miten pitkälle mielen manipulointi  Suomessakin on edennyt. Yhden totuuden julistajien joukko on kuin sopulilauma joka yhtenä miehenä julistaa ainoata totuutta varmana ja oikeana. Näin tehdessään lauma rientää kohti jyrkänteen reunaa vieläpä kiihtyvällä vauhdilla.

Tämän päivän Kauppalehden päätoimittaja tunnusti rohkeasti virheensä USAn presidentin vaalien uutisoinnissa. Kiitos siitä.

Seuraava lähes saman luokan totuustesti osuu ensi kevään Ranskan presidentin vaaleihin. Odotettavissa on Le Pen- ilmiö. Toivottavasti silloin media valikoi paremmin asiantuntijansa ja sanansa.

Medianhan ei tarvitsisi lukita kantojaan puoleen tai toiseen, vaan tyytyä kertomaan asioista niin objektiisesti kuin mahdollista. Lukijan luottamuksen säilyttäminen on elinehto. Lukijan tai kuulijan asia on muodostaa sitten oma mielipiteensä.

Meneminen kriittisen tiedon läḧteelle olisi viiisauden alku. Asiantuntijain rooli on tuoda erilaisia tarkastelukulmia ja faktoja kulloinkin käsiteltävään asiaan. Haasteellinen, mutta lopulta hyviä tuloksia tuottava linja.  

Tavallisen kansalaisen, joka ei seuraa muita kuin iltapäïvälehtiä ja Ylen antia, mieleen onkin helppo vaikuttaa. Kun samaa asiaa toistetaan  päivän aikana aamusta iltaan, sitä tuleekin  tosiasia kuulijan turtuneessa mielessä  viimeistään levolle laskun aikaan. Olisi aika herätä mediaunesta.

Olisi hyvä pitää mielessä , että uutiset tulevat muutaman kansainvälisen uutistoimiston kautta. Uutiset on aina joku valinnut. Suomen media valitsee puolestaan jotkut niistä.

Miten pysyä hereillä ja välttää mielen manipulointi? Vaikeaa, mutta ei mahdotonta. Eri tietoläḧteet käyttöön jos suinkin. Muutama ulkomaalainen vaikkapa vain ruotsalainen tai tanskalainen paremman puutteessa. Kuka sanoo ja mitä?Terve kriittisyys olisi hyve.

Vaikeutena tämän päivån informaatiotulvassa on miten suodattaa se. Kehen luottaa? Lopulta kyse onkin luottamuksesta. Poliitikoille asia on tosi tärkeä, koska ainoa poliittinen pääoma on luottamus ja uskottavuus. Ilman toista ei ole toistakaan. Eikä lopulta äänestäjiäkään.

Nyt on Suomen medialla isoon peiliin katsomisen paikka. Neljäs valtion mahti ottakoon takaisin paikkansa vallan vahtikoirana. Se olisi paras kansalaispalvelu herran vuosiin.

 

 

 

 

 

 

marttiissakainen

Metsänhoitaja,yrittäjä: kansainvälinen bisnes.Asunut ulkomailla yli 30 vuotta.
Poliittisesti sitoutumaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu