marttiissakainen

Globalisaatio alamäessa , muutos voi olla nopea

 

Vuosi 2016 jää historiaan , jolloin pitkään jatkunut globalisaatiokehitys katkesi. Näyttää siltä, että ensimmäistä kertaa maailmansotien jälkeen maailmankauppa kasvaa hitaammin kuin maailman valtioiden yhteenlaskettu BKT.        Vapaakauppasopimusten kasvava vastustus : TIIP ( EU:n ja USA:n välinen ), PPT ( Tyynenmeren valtioiden ja USA:n välinen )  ovat  jumissa ja kaatuvat, jos Donald Trump presidenttinä pitää vaalilupauksensa.  Suunta on kohti kahden välisiä kauppasopimuksia, joissa voidaan paremmin ottaa huomioon kunkin maan erityisolosuhteet. Kasvava kritiikki globalisaatiota kohtaan on viime vuosiin saakka saatu vaiennetuksi, mutta nyt paine on kasvanut ja purkaus alkanut. Siitä Brexit ja Trumpin valinta ovat viimeisimmät osoitukset.

Miksi näin? Kaupan esteiden poistamista ja vapaakauppaa on pidetty itsestään selvyytenä, josta kaikkien on sanottu hyötyvän. Kuitenkin globaalit suuryritykset, aikamme dinosaurukset, ovat menestyneet  parhaiten vapautuvilla markkinoilla tahkoten kasvavia voittoja omistajilleen. Osakkeenomistajien etu on ollut vallitseva ja hyväksytty mantra. Työtä on surutta siiretty sinne missä kustannukset ovat olleet alhaisimmat ja samalla myös   ympäristövaatimukset lievimmät johtuen ao.halpamaiden kehittymättömästa lainsäädännösta. Tuotteet on myyty länsimarkkinoille hyvällä voitolla ja verot maksettu  sinne  missä veroprosentti on ollut alhaisin (vrt. Panama,Luxenburg jne. ).

Suuryritykset ovat kasvaneet, omistajat rikastuneet ja kansallisvaltiot köyhtyneet työttömyys- ja muiden sosiaalisten menojen kasvaessa kehityksen seurauksena. EU ja USA ovat tästä hyviä esimerkkejä.

Ei voi olla oikein , että 1% maailman väestöstä omistaa enemmän kuin loput 99% yhteensä. Lisääntyvä tieto, Irternet ym. sosiaalinen media ovat  herätelleet tavallisten kansalaisten tietoisuutta asiasta. Jo pitempään pinnan alla kytenyt kipinä on syttynyt palamaan. Vaaleissa kansalaiset sanovat sanansa ja tulokset voivat olla ennalta arvaamattomia. Syntyneen palon sammuttaminen voi osoittautua vaikeaksi.                                                          

Onko niin ,että maailman talouden kehityksen iso pyörä alkaakin kääntyä päinvastaiseen suuntaan? Globalismista kohti kansojen itsemääräämistä  ja siten kahdenvälisten kauppasopimusten tielle. Tuotannon palauttamiseen takaisin halpamaista. Mm. General Electricin, 310 000 työntekijää , pääjohtaja Jeff Immelt on sanonut, että tulevaisuudessa tullaan tehtaat ja tuotantolaitokset sijoittamaan sinne, missä markkinat ovat.    

Trumpin valtaan astuminen tammikuussa 2017 tulee olemaan merkittävä  askel. Heti perään huhtikuussa Ranskan vaalit voi olla seuraava iso askel Euroopassa, mikäli Marie LePen voittaa vaalit. Siitä EU:n rakenteiden ravistelusta Bryssel ei ehjin nahoin selviäisi. Sitä ennen on vielä Italian kansanäänestys 10. joukuuta, josta voi seurata uudet parlamenttivaalit, josta voi  puolestaan seurata uudet oikeistolaisemmat vallanpitäjät Italiaan. Eikä myöskään pidä unohtaa Itävallan presidentin vaaleja, joissa vapauspuolueen ehdokas voi hyvinkin voittaa.

Vuodesta 2017 saattaa tulla käänteen tekevä maailmassa ja Euroopassa puhumattakaan lähi-Idän kestokriisistä, joka voi räjähtää milloin tahansa ja sekottaa täysin maailman talouden korttipakan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Se on varmaa, että vuodesta 2017 tulee tapahtumarikas.
Kannattauisi alkaa suojautumaan, perustaa paikkakunnalle toimintayhdistyksiä => keskustelut, omavaraisuus kimppaviljelyssä, keskitetyt ostokset 'omasta' kaupasta, opetteleminen ja myötäoppiminen, jne.
nämä ovat varmasti tarpeellisia asioita/taitoja joskus 2020-luvulla.

Minulla on käynnyt sikäli tuuri, että saan kaikkea tätä tehdä täällä Bulgariassa, vaikka olen maaton, 'kirjaton, karjaton mies'.
Vaatikaa joukolla maata kunnalta käyttöön - oppimistarkoitukseen luulisi heidän antavan - nehän on teidän maita eikä virkamiesten.

Henry

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Olen samaa mieltä Henryn kanssa. Omavaraisuus valtion, kunnan, kylän ja yksityisten perheiden tasolla olisi viisautta. Maanviljelys on koko ihmisen historian tuonut leivän pöytään.Oma peltotilkku,lehmä,vuohi, kanat jne.Vihannekset, hedelmäpuut, marjapensaat yms. lähiruoka ja vielä ekologinen( luomu )pitää hengissä ja antaa hyötyliikuntaa. Suomen mökkikulttuuri ja tuhannet järvet ovat myös merkittävä kriisivalmiustekijä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut