marttiissakainen

Euroko hajottaa Euroopan?

 

Eurosta piti tulla EU:n yhdentymisen liima. Siitä taisi tullakin kivettynyt betoni, joka on alkanut murentua. Marie Le Pen ilmoitti taas kerran, että hänen johdollaan Ranska eroaisi eurosta. Jos hänet valitaan Ranskan seuraavaksi presidentiksi, hän tuskin tyytyy vain euroeroon. Ero koko EU:sta tulisi agendalle tuotapikaa.

Talousnobelisti Joseph E Stiglitz antaa myös kyytiä eurolle tuoreessa kirjassaan" The euro and its threat to the future of Europe". Stiglitz kirjoittaa mm. "Eurooppalainen projekti on liian merkittävä  uhrattavaksi euron ristille." Euro aiheutti eurokriisin on sekä Stiglitzin johtopäätös että lähtökohta. Hänen mielestään euro ei ollut puolivalmis vaan väärin konstruoitu alunpitäen. Yhteisellä valuuttakurssilla ja  samalla korolla eivät  maat voi devalvoida joutuessaan talousvaikeuksiin.

Euron piti johtaa Euroopan maat yhteen. Sensijaan se vetää nyt maat erilleen toisistaan. Esim. Saksan BKT oli 11 kertaa suurempi kuin Kreikan  vuonna 2007. Vuonna 2015 se oli jo 15 kertaa suurempi.

Koko eurorakennelman ydin oli ajatus, että kun poliitikot huolehtivat matalasta inflaatiosta ja  vakaasta julkisesta taloudesta, vapaat markkinat hoitaisivat loput. Niin ei kuitenkaan käynyt. Sillä markkinat eivät ole täydelliset.Esim. Irlanti ja Espanja pitivät budjettialijäämänsä aisoissa ennen finanssikriisiä, mutta se ei auttanut.

Joseph Stiglitz on kriittinen myös euroalueen pankkiuninonin puutteisiin. Euroopan keskuspankki EKP on hänen mielestään yksisilmäisesti  fokusoinut pitäämään inflaation alhaalla. Pysyvä  Saksan suuri kauppaylijäämä on ollut yhtä suuri ongelma kuin Espanjan ,Portugalin, ja Kreikan vastaavat alijäämät.

Saman mitalin eri puolia kumpikin. Stiglitz ehdottaa John Maynard Keynesin hengessä, että suuren kauppaylijäämän maita pitäisi  yksinkertaisesti verottaa siitä. Saksan maksutaseen ylijäämä on ollut koko ajan  jokseenkin yhtä suuri kuin muiden maiden alijäämät yhteensä. Saksa on hyötynyt muiden kustannuksella. Saksa on kyllä osallistunut yhteisiin euron palastustalkoisiin, mutta on hyvä muistaa,että euro valuuttakurssi on ollut alhaisempi kuin mitä D-markan kurssi olisi ollut.

 Brexit, eurokriisi ja Itä-Euroopan maiden  läheneminen Venäjää  kohti luulisi aiheuttavan vipinää myös Suomen politiikassa. Johtavat poliitikkomme ovat yksituumaisesti pitämässä Suomea eurossa ja EU:ssa, vaikka monet muut maa ovat jo toisissa aatoksissa. Useat talousasiantuntijamme alkavat tunnustaa, että oli virhe mennä euroon , mutta  miten sieltä pois ihmetellään?

Tällä hetkellä eduskunnassa yksikään puolue ei aja euroeroa, vaikka 40 % kansasta haluaisi pois koko EU:sta. Yhteiskuntasopimuksen synnyttäminen, jonka vaikutus lienee 3.7%, otti reilun vuoden ja sen vaikutukset useita vuosia. Reilun 10 %:n devalvaatio toisi 3-kertaisen vaikutuksen välittömästi. Omalla valuutalla se oli mahdollista - eurolla ei.

Paavo Väyrysen kansalaispuolueelle on edessään haastava urakka vetää Suomi ulos eurosta. Se onnistuu vain massiivisella työllä ja kansalaisten vahvalla tuella.

 

Viite:Joseph Stiglitz" The euro and its threat to the future of Europe"

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

'Tällä hetkellä eduskunnassa yksikään puolue ei aja euroeroa, vaikka 40 % kansasta haluaisi pois koko EU:sta'

Tiukka on Suomen hallituspuolueiden blokki EU ja euro kysymyksissä. Onko niin paljon omia etuja menetettävänä, vai mistä ihmeestä on kysymys ? Elleivät muut puolueet herää kuuntelemaan kansan näkemyksiä, niin Väyrynen tullee aiheuttamaan todellisen jytkyn, joka muuten voi sitten olla myös Suomen talouden pelastus ja hiukan eri luokan ponnistelu kuin esim. KiKy puuhastelu.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomi nyt ei ole demokratia ja täällä ollaan hiljaa siitä mistä ei saa puhua. Onneksi Euroopassa on myös demokratioita joissa annetaan EU ja eurovastaisuudelle näkyvyttää mediassa ja poliitikoilta, Suomi pääsee näistä osalliseksi ainakin kun euroalue hajoaa kokonaan, EU:n korjaaminen onkin vaikeampaa ellei sekin hajoa.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Kuten monta kertaa aiemmin on todettu: Suomi on pieni maa,johon mahtuu vain yksi totuus kerrallaan. Nyt se on "ikuinen" EU ja euro.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Euron ongelmat olivat kyllä 1990-luvulla jo tiedossa, mutta niitä toisaalta vähäteltiin ja toisaalta ne kohdistuivat nähdäkseni yksipuolisesti suhdannevaihteluiden eriaikaisuuteen eri maissa; uskottiin, että yhteistalouden ja kompaktin rahan edut tasaisivat haittoja. Eri maiden talouksien fundamentaalinen kehitystasoero jätettiin poliittisen Euro-ohjelman häikäisemänä lapsipuolen asemaan. Toisaalta globaalin talouden ja lopulta finanssimarkkinoiden hyökyaalto romuttivat lopullisesti Euron mahdollisuudet.
Euro oli tietoisesti alun perin poliittinen projekti, ja täysi fiasko. Pahimmat virheet tällä tasolla ovat kohtalokkaita siksi, että näissä junissa ei ole peruutusvaihdetta.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Euroa luotaessa uskottiin kaikki tietävien markkinoiden oikeassaa olemiseen, kuten markkinaliberalistien mantra kuuluu. Unohtivat ahneuden. Markkinavoimat antoivat kylmää kyytiä euroalueen heikoille talouksille kuten Kreikka, Irlanti, Portugali, Espanja jne. Laskua maksamme vieläkin eikä loppua näy.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Euroa luotaessa uskottiin kaikki tietävien markkinoiden oikeassaa olemiseen"

Muutama vuosi sitten Katainen sanoi selättäneensä markkinavoimat pitääkseen euron pinnalla.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen Vastaus kommenttiin #6

Kataisen hartiat ovat kastuneet moneen kertaan markkinavoimien kanssa painiessaan.Eipä taida puhtia riittää EU:n komission jäsenenäkään. EU:lla olisi ollut mahdollisuus vaikuttaa ja vähentää markkinavoimien gloobalia tuhoa, mutta etsikkoaika on jo mennyt.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut