marttiissakainen

Eikö media opi mitään?

 

Ennen USA:n presidenttivaaleja koko Suomen eliitti: tutkijat, ennustelaitokset, media, talousosaajat jne. meni totaalisesti metsään vaalin tulosodotuksissa. Kauppalehden päätoimittaja Arno Ahosniemi totesi  blogissaan 11.11.2106 avoimesti ja rehellisesti, että "olimme kaikki väärässä." Mm. amerikkalainen investointipankki  Citi arvioi, että Trumpin valinta romahduttaa osakekursseja Wall Streetilla välittömästi 5 % ja aiheuttaa pitkän taantuman. Talousnobelisti Paul Krugman meni vielä pitemmälle ja julisti etteivät markkinat toivu koskaan. Toisin kävi. Pörssikurssit ovat päin vastoin nousussa. Toivottavasti Paul Krugman toipuu itse.

Donald Trump on nyt  virallisesti on valittu USA:n 45. presidentiksi ja astuu virkaansa 20.1.2017. Mediamyllytys jatkuu USA:ssa, jota Suomen media uskollisesti seuraa. Miksi? Harva USA:n presidentiksi valittu on saanut näin runsasta huomiota ennen virkaan astumistaan.

Trump ilmiö näyttää jatkuvan. Aika näyttää onko hän se mies , joka saa aikaan muutoksen globalisaatio-kehityksessä ja kenties ison pyörän kääntymisen toiseen suuntaan kohti kasvavaa kansallista päätösvaltaa. Myös Euroopassa sama ilmiö saa lisää tuulta siipiensä alle. Seuraava testi on  Ranskan presidenttivaalit huhtikuussa.         On selvää, että globalisaation markkinoijat panevat hanttiin hartiavoimin. Myös valtamedia näyttää olevan sen asialla.

Ihmetyttää Suomen median jatkuva Trumpin pommitus. Eikö vaaliennusteiden totaalinen pieleenmeno ole opettanut mitään? Entäpä , jos Trump onnistuukin? Olisi viisasta seurata tilanteen kehitystä ja kirjoitteluilla yrittää ylläpitää hyviä suhteita olipa maailman mahtavimman maan johdossa kuka tahansa. Suomen on sopeuduttava joka tapauksessa.

Puheet on usein vain puheita. Annetaan tulevien tekojen ratkaista. Myös Donald Trump tarvitsee työrauhan.            Let´s wait and see.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jos Obama oli ensimmäinen musta presidentti, niin Trump on eka oranssi.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Tarkoitatko Tuomo Trumpin tukan väriä vai viittaatko esim. Ukrainan oranssivallankumoukseen?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Iho on Obamalla "musta", siis afro-tyyppisesti tumma, mutta Trumpilla varmasti kosmetiikalla toteutettu punakeltainen. Hiukset puolestaan ovat kuin olkipaalista reväistyt, mutta mikäpä minä olen uuden presidentin stailisteja syyttelemään.

Mutta hei. Se metrin pituinen solmio pitäisi sitoa huomattavasti lyhyemmäksi.

http://www.executivestyle.com.au/content/dam/image...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Onko tuolla niinkään väliä? USA vaati Venäjä pakotteet jonka vuoksi MTK ja tuottajilta laski elintarvikevienti .

USA veti omaan pussiin .Pakotteet ei koske heidän vientiä.Vain EU maiden.
Kyllä pienen Suomen on varottava kumartamista kummallekin ,niin itään kuin länteen.
Kumartamalla kun pyllistää jommalle kummalle maalle.

Käyttäjän ArmasAallontie kuva
Jari Partala

Solmiot on tapetilla ja tärkeitä. Tarja Halonen oikoi Bushin solmiota. Ei sitten tarvinnut valkoisessa talossa saranoja kuluttaa. Voihan sitä niinkin olla isänmaan asialla.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Oikaistaas vähän puskaradion uutisia.
Bush itse pyysi oikaisemaan krakaansa.
Halonen oli kyllä valkoisessa talossa illallisella kaksikin kertaa.

Isänmaallinen kuten Sale.Soittaa itse Trumbille. Edm.mielestä kun pieni Suomi ei ole tärkein maa kuten esim.Saksa jossa Merkkeli sai Trumpilta puhelun. Tai Norjakin.

Käyttäjän ArmasAallontie kuva
Jari Partala

Juuri noin, tosin Tarja oli ensin sanonut, että George krakasi on päin peetä. Saulin ja Tarjan isänmaallisuutta en nyt lähtisi vertailemaan. Sama kuin vertailisi pääsiäismämmiä ja mansikkakakkua.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #22

Näin on. Jotkut kun oppisivat ymmärtämään että tämä pikkuinen "USA" pohjoisella napapiirillä ,on kärpäsen kokonen mahti maailmassa.
Ei heilauta edes valuutallaan Eurolla rahamaailmaa ,kunten Brittien punta.
Tai EU suurimmat maat Saksa ja Ranska vaikuttaa paljon EU ja USA toimiin.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Jos jenkeissä pidettäisiin vaalit kuten Suomessa, siis että eniten ääniä saanut valitaan, Trump olisi jäänyt valitsematta. Suomessa usein huudetaan "suoran demokratian" perään, mutta moiset huutajat pitävät nykyisestä lopputuloksesta.

On hauskaa havaita, että trumppilaisuus hivelee vähiä persuja.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Jenkeissä monessa osavaltiossa ei tarvitse todistaa henkilöllisyyttään äänestyksen yhteydessä. Minäkin olisin voinut äänestää jos olisin vaivautunut paikalle.
Trump onkin vihjannut että Hillary voitti äänten määrissä vain, koska häntä äänesti miljoonat laittomat meksikolaiset. Äänten määrään perustuvaa vaalia ei voi toteuttaa ennen kuin kansalaisuuden todistaminen on pakollista kaikissa osavaltioissa.

Kalle Penttinen

Martti Issakainen: Olet ymmärtänyt täysin väärin median tehtävän. Sen tehtävä ei ole ylläpitää hyviä suhteita kirjoittelullaan.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Kyllä minä median tehtävän ymmärrän, vaikka se usein lounastaakin niiden kanssa, joita sen pitäisi kritisoida. Odotan esim.Suomen medialta enemmän objektiivisempia juttuja. Enemmän tositiedon välitystä kuin kevyin perustein kantaaottavia juttuja. Siihen tähtäsin blogin otsikoinnilla.

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso

On myös hyvä muistaa ettei objektiivinen tarkoita neutraalia. Trumppia ei arvostella tai hänen kykyjä eppäillä ihan kevyin perustein.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Yksi kommentti globalisaatiosta, josta Trump on puhunut siihen sävyyn, että se ei olisikaan luonnon ilmiö, jolle kukaan ei voi mitään. Hän on jo saanut aikaan jotain sillä saralla, vaikka ei ole vielä presidentti.

Toistan tätä sanomaa, jota olen ennekin perään kuuluttanut. Valkoista miestä syytetään kolonialismista, ja kuinka se tuhosi afrikkaista kulttuuria ja ryösti alusmaiden luonnonrikkausia. Jälkimmäisen asian hyväksyn tosiasiana, mutta ilman valkoista miestä Afrikka olisi tosi surkea paikka.

Nyt parhaillaan meidän sukupolvi harjoittaa uudenlaista kolonialismia ennen kaikkea Kiinassa. Siirtämällä tuontonsa Kiinaan teollisuusmaat ovat jo aiheuttaneet mittavan tuhon:
”Kiinan pohjavesistä 60 prosenttia on saastunut niin pahoin, ettei niitä voi käyttää suoraan juomavetenä, kertoo maan virallinen uutistoimisto Xinhua. Osaa pohjavesistä ei voi käyttää juomavetenä edes puhdistamisen jälkeen”
”Kiinan maaperästä 16,1 prosenttia on saastunut, kertoo maan ympäristönsuojeluministeriö, joka on tehnyt asiasta laajan tutkimuksen vuosina 2005 - 2013. Kiinan viljelymaasta saastunutta on peräti 19,4 prosenttia.”

Älköön poliitikot tulko sanomaan, että ei me tiedetty. Ette ymmärtäneet. Globalisaatio murtuu siten, että panette kiinalaisille tuotteille ympäristöveron tulleja kantamalla. Siitä syntyy tiettyjä jännitteitä, mutta Kiina tarvitsee enemmän teollisuusmaita kuin päinvastoin.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Mainitsemasi globalisaation ahneus taitaa ollakin kaiken maimitsemasi pahan alku ja juuri. Se ei tietenkään lopu ennenkuin kaikki köyhät ja alikehittyneet maat ovat "päässeet " mukaan ts.läpikäyty. Tällä hetkellä lienee maailmassa ainakin miljardi ihmistä, jotka ahertavat alle yhden dollarin tuntipalkalla huonoissa työolosuhteissa.He tienaavat lisäarvoa monikansallisten dinosaurusyritysten osakkeenomistajille.
Ei haittaisi vaikka tämän tyyppiselle globalisaatiolle saataisiin jarruja. Mutta ketkä?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Martti Issakainen

.....ja kun Trump vetää amerikkalaiset yhtiöt niistä maista pois, niin sitä euroakaan ei globalisaatio nykyisille orjille anna.

Sitten amerikkalainen duunari vaatii 20 dollaria tunnilta ja tuotteesta saatava kate putoaa, yhtiön tulos romahtaa vetäen osakekurssit perässään ja peli on sillä selvä.

"Make America poor again"

Minä kyllä vahvasti veikkaan, että näin käy. Suomen vienti Yhdysvaltoihin tulee romahtamaan Trumpin tullimuurin syntyessä ja menetämme n. 30 000 työpaikkaa.

Lisäksi vahva dollari on myrkkyä amerikan viennille. Trump puhuu synnyttävänsä miljoonia työpaikkoja. Ei onnistu, kun vienti ei vedä. Pakottamalla ei työpaikkoja synny, vaikka Trump nyt on vaatimassa yhtiöitä tekemään.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kiinan tarinassa on myös toinen puoli. Se on vaurastunut tavattomasti sitten Maon aikojen, jolloin se oli yksi maailman köyhimmistä maista ja väestöstä valtaosa eli äärimmäisessä köyhyydessä. Kiinan bruttokansantuote/asukas on nyt runsaan 8 000 dollarin tasossa, joka on samaa luokkaa Romanian ja Brasilian kanssa ja korkeampi kuin Bulgarian, Kolumbian, Perun ja Etelä-Afrikan.

Kolonialismi ei ehkä muutenkaan ole oikea termi Kiinasta puhuttaessa sillä siellä on vahva valtio, joka kykenee kontrolloimaan yrityksiä.

Mittavat ympäristöongelmat tietysti ovat tosiasia ja niistä huolehtiminen on aiheellisesti noussut Kiinassa korkealle prioriteettilistalla. En hämmästyisi, jos se saisi tuollakin alueella aikaan näkyviä tuloksia suhteellisen nopeasti.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Yritykset itse tekevät päätökset. Menemättä yksityiskohtiin kysymys on myös periaatteesta ja etiikasta. Jatketaanko nykymenoa vai halutaanko muutos.Käytännön toteutus on vaikea ja vie pitkän aikaa. Markkinaliberalismi on ollut vahvistuva trendi jo 70-luvulta. Kysymys kuuluukin joko lakipiste on saavutettu ja aika miettiä uusia tapoja. Toivon, että olisimme tulleet taitekohtaan.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

eihän globaalisaatiokaan ole eettisesti hyvä juttu.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Ei ole, koska se toimii vahvemman ehdoilla. Globalisaatiota on myyty mm. sillä ,että kaikki hyötyvät. Jos näin olisi, miksi sitten vain yksi prosentti maailman ihmisistä omistaa enemmän kuin loput 99 %? Tosiasiassa rikkaat rikastuvat sitä enemmän mitä vapaampaa globaali kauppa on ja mitä nopeammin raha liikkuu .

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Vika ei ole globalisaatiossa itsessään vaan siinä että tuotot jaetaan epätasaisesti. Eihän asiat siitä miksikään muuttuisi vaikka globalisaatio peruttaisiin ( täysin mahdoton ajatus by the way ) jos tuotot jaettaisiin yhteiskunnan sisällä edelleen samalla tavalla, yhdelle 99% ja lopuille 1%.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Kyllä siinä jokin särähtää korvaan että kannattaa valmistaa lenkkari ipad tms toisella puolella palloa ja roijata toiselle puolelle myyntiin

http://www.theatlantic.com/business/archive/2011/0...

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #18

Jukka Laulajainen

Kysy itseltäsi miksi Suomessa ei valmisteta lenkkareita, T-paitoja, kännyköitä eikä mitään tusinatavaraa.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Sen sijaan, että valtamediat olisivat ottaneet yhtään onkeensa, ne lanseerasivat "fake news"-kampanjan vaihtoehtomedioita vastaan.

Saldo on tähän saakka surkuhupaisaa luettavaa. Ne ovat itse jääneet kiinni levittämistään valheista kerta toisensa perään. Kärjessä ovat jenkeissä Washingtone Post paperimedioista ja CNN telkkarissa. Tuoreen tutkimuksen mukaan enää 30 % amerikkalaisista luottaa näiden medioiden toimintaan.

Suomessa kärkitilaa valtamedioiden tarkoitushakuisessa uutisoinnissa pitää YLE.

Näemmekin, kuinka jatkuvasti syntyy kilpailevia verkkosisältöjä, joista osa on hyvin asiallisia ja osa vähemmän.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

USA:ssa syyskuussa tehty Gallup kertoi, että luottamus mediaan on pudonnut kaikkien aikojen matalimpaan arvoonsa. Suomessa tehty Kansan arvot 2016 tutkimus kertoi, että tutkituista instituutioista luottamus mediaan oli toiseksi matalin. Luottamus poliitikkoihinkin oli muutamaa pylälää korkeammalla. Jos samat tutkimukset tehtäisiin loppusyksyn ja tämän alkuvuoden riehumisen perusteella, mittaukset osoittaisivat melkoisella varmuudella luottamuksen edelleen pudonneen, mahdollisesti jyrkästikin.

Tätä kehitystä voisi tietysti vähätellä ja todeta, että omaa oksaannehan sahaatte. Valitettavasti asian merkitys on suurempi. Länsimainen yhteiskunta ja sen menestys on totuttu varsin perustellusti laskemaan korkean yhteiskunnallisen luottamuksen ansioksi. Media on tässä yhteiskunnassa merkittävä instituutio. Jos se rapauttaa itseensä kohdistuvaa luottamusta ja kaiken pahan lisäksi pyrkii horjuttamaan myös muihin instituutioihin kohdistuvaa luottamuta se ei toimi ainoastaan vastuuttomasti vaan suorastaan rikollisesti.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Globalisaatio on kaksisuuntainen tie. Toisaalta se tarjoaa työtä maailman köyhimille maille kuten Bangla Desh. Toisaalta se aiheuttaa korvaamattomia menetyksiä ympäristölle kuten tapaus Kiina. Löytyy monia tapoja lähestyä asiaa.

Kiinalaisille tuotteille voidaan asettaa "ympäristötulli". Bangla Deshin tuotteille voidaan asettaa "kehitysaputulli". Ympäristötulli pidetetään valtiolle. Kehitysaputulli palautetaan kehitysapuna kyseiselle maalle ja vielä loppuun saakka valvottuna, että se menee tavarana köyhille eikä rahana kyseisen valtion virkamiehille. Keinoja on hoitaa asiat, kun vain on tahtoa ja halua. Nyt ei ole kumpaakaan.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Vapaakauppasopimukset estävät juuri yksittäisiltä mailta suojautumisen. Siksi kahdenvälisissä kauppa-ja tullisopimuksissa voi paremmin ottaa huomioon kunkin maan erityisheikkoudet ja vahvuudet. On tosin myös pitkä ja hankala prosessi.
Ongelmana on,että kun vapaakaupan pato on avattu, sitä on vaikea sulkea. Muutos on hidasta.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Erehdyin tilaamaan netistä suomenkieliseltä sivulta jonkin elektroniikkatuotteen. Kävi ilmi, että toimittaja onkin kiinalainen yritys ja minusta tuli maahantuoja. Jouduin maksamaan tullia tuotteesta. Maailman vapaakauppa taitaa olla myytti. Kyllä tulleja vielä peritään EU:n ulkopuolelta tulevasta tavarasta ihan niin kuin Suomen kuvernementti EU:ssa hyväksi katsoo.

Kun ja jos Englanti lähtee EU:sta, se ei ole tietääkseni yhdenkään vapaakauppa-alueen jäsen. Ei globalisaatio ja vapaakauppa ole mikään luonnonlaki. Poliitikot ovat niitä tehneet ja poliitkot voivat niitä purkaa. On aika kuulua vapaakauppa-alueseen ja on aika olla kuulumatta, kuten saarnaaja sanoo.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Tulleja on edelleenkin , mutta pts- tavoite on täysin tullivapaa kauppa. Kyseessä on rahanvallan markkinointiprojekti, johon on löydetty myyvä nimi globalisaatio. Kukapa sitä vastustaisi? Nyt rahaa ja valtaa siirtyy yhä harvempiin taskuihin entistä nopeammin. Jos siihen Brexit ja Trump saavat muutoksen aikaan, niin jotain todella merkittävää on tulossa. Uusliberalistien lauluja on laulettu yli 40 vuotta. Olisiko aika vaihtaa melodiaa?

Käyttäjän RaimoHynynen kuva
Raimo Hynynen

Globalisaatio. Lopputulos, että yhä pienempi luokka maailmassa rikastuu, keskiluokka pienenee ja jää jäljelle suhteellisesti kasvava ryhmä joka tekee halpistyövä. Tuossa yksi linkki jossa tekoäly on tulossa vauhdilla.

http://www.mauldineconomics.com/connecting-the-dot...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut