marttiissakainen

Superrikkailla pyyhkii hyvin- Oxfamin raportti sen kertoo

Kahdeksan miestä omistaa yhtä paljon kuin 3.6 miljardia ihmistä - uutinen säväytti. Tähänkö on tultu uusliberalismin voittokulussa viimeisten 30 - 40 vuoden aikana nobelisti,  oppi-isä  Milton Friedmannin viitoittamalla tiellä. "Julkinen sektori alas, yksityistäminen ja kaupan vapauttaminen." Kaikki hyötyvät -kuuluu slogan. Vai hyötyvätkö sittenkään?

Kansainvälisen kehitysorganisaation Oxfamin raportti julkistettiin sopivasti ennen Davosin vuosittaista maailman talousvaikuttajien huipputapaamista. Asiasta tulevat varmaankin keskustelemaan .

Aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että maailman väestön  köyhimmän 10 %:n tulot ovat kasvaneet keskimäärin 2,7 dollaria vuodessa 1988   ja 2011 välisenä aikana. Vastaavasti maailman 10 % :n rikkaimman väestön osan keskimääräiset vuositulot ovat kasvaneet samana ajanjaksona  182 -kertaisesti.

Oxfam varoittaakin, että  globaali kapitalismi ei ole demokraattisessa hallinnassa.  Finanssikriisi ja puuttuva  markkinoiden  ja talouseliitin demokraattinen kontrolli osoittaa, että meillä on taloussysteemi, joka ei ole hallinnassa. Näin toteaan Oxamin kansainvälinen johtaja Lars Koch.

Yksi raportin johtopäätös on myös se, että seitsemän kymmenestä ihmisestä asuu maissa, jossa ihmisten välinen epätasa-arvo on kasvanut viimeisten 30 vuoden aikana.

Tälläistäkö maailman talousjärjestystä uusliberalistit haluavat? Toivoa sopii, että maailma olisi tullut jo vapaan markkinatalouden kehityksen lakipisteeseen.

USAn tulevan presidentin Donald Trumpin puheet globalismin jarruttamisesta ja päätösvallan siirtämisestä enemmän kansallisvaltioiden omiin käsiin on saanut huonosti vastakaikua maailman talous-ja valtaeliitin keskuudessa. Aika näyttää seuraako sanoja teot. " Köyhät teillä on aina keskuudessanne", sanoo Raamattu. Köyhien määrä olisi  kuitenkin hyvä minimoida.

Raportti kannattaa lukea.

 

Lähde:Jyllans-posten.dk/ international/ECE9293329

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Top 8 lista:
1. Bill Gates omaisuus 75.0 mrd.dollaria USA
2. Amanio Ortega " 67.0 " Espanja
3. Warren Buffet " 60.8 " USA
4. Carlos Slim Acho " 50.0 " Mexiko
5. Jeff Bezos " 45.3 " USA
6. Mark Zuckerberg " 44.6 " USA
7. Larry Ellison " 43.6 " USA
8. Michael Bloomberg " 40.0 " USA

Kas kun useimmat ovat kasautuneet USA:aan.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

MI: "Kaikki hyötyvät -kuuluu slogan."

Olen usein ajatellut, että tietyllä, kierolla tavalla tämäkin ja yleensä näiden piirien sloganit ovat totta, ne vain on tulkittava mielekkäästi.

Tulkintatapoja:

1) Kaikki kahdeksan hyötyvät ja heidän lisäksi maailmalla melkoinen joukk(i)o muita libertaareja, hyötyjiä lienee tuhansia, kymmeniä tuhansia, kenties satojatuhansia, mutta miljardit ihmiset ovat ja pysyvät hyödynnettyinä/ryöstettyinä/huijattuina.

2) "Kaikki hyötyvät" - vaihdetaan sijamuotoa totuudellisen ratkaisun avaamiseksi muotoon "kaikesta hyötyvät".

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Vapaa globaali markkinatalous hyödyttää tietenkin eniten globaaleja "markkinadinosauruksia", jotka murskaavat alleen heikoimmat kilpailijansa ja tarvittaessa heikot valtiot.

Käyttäjän JormaTuomainen kuva
Jorma Tuomainen

Aika monen noista yritys on itseasiassa kehittänyt jonkun tuotteen joka on selkeästi parempi kuin kilpailijoiden ja näin syrjäyttänyt niitä "dinosauruksia". Vapaa globaali markkinatalous hyödyttää kuluttajaa joka saa parhaan tuotteen.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Yksi ISO nimi puuttui listasta.

Putinin omaisuuden arvo on arviolta peräti noin 200 miljardia dollaria.
Lähde > http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-200000....

Joku päivä yksi ihminen voikin sitten ostaa koko maapallon.
Siihenhän tälläinen naurettavan absurdi kehitys joku päivä johtaa.

Hullua on että vain muutama ihminen, pankki ja firma pyörittävät loppupeleissä koko planeetan kokoista sirkusta. Lainaavat valtioille ja pitävät kansat veloissa for ever sukupovesta toiseen. Ikiliikkuja on vissiin keksitty.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Mitä nämä superrikkaat tekevät rahoillaan. Onko heillä "Roop Ankn" kaltaisia rahasäiliöitä joissa he piehtaroivat setelien seassa.

Varmaan heillä on loisto huvipursia ja loisto palatseja. Kuka nämä palatsit ja purret rakentavat, ei varmaankaan itse. Eivät he rahojaan syö varmaan joku heille ateriat valmistaa ja tuotteet kasvattaa. Eiköhän nämä miljardit ole kierrossa, joku niistä miljardeista hyötyy, jossakin vaiheessa jopa kaikkein vähäosaisemmatkin.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Ei heillä ole raha-altaita, joissa uiskentelisivat Roope ankan tapaan, vaan hyvää tarkoittavia säätiöitä. Niiden avulla voi esiintyä mesenaatteina jakaen miljardeja vaikka kehitysmaihin Bill Gatesin tapaan esim.kyseenalaisiin rokotusohjelmiin.

Käyttäjän JormaTuomainen kuva
Jorma Tuomainen

Eikä heillä ole rahaa miljardeittain vaan omaisuutta, pääasiassa osakkeina eli omistavat yrityksien osia ja tarjoavat näin työpaikkoja.

Käyttäjän weareallafricans kuva
Niklas Bergman

Eilen sain lukea, että nämä kyseiset herrat ovat lahjoittaneet hyväntekeväisyyteen yhteensä n. 60 miljardia dollaria. Oxfamilla tuollaisen summan keräämiseen menisi sellaiset 150 vuotta.

Käyttäjän JormaTuomainen kuva
Jorma Tuomainen

Globaali markkinatalous on myös puolittanut köyhyyden viimeisen 15 vuoden aikana. Mielestäni on tärkeää että ensin kaikilla on tarpeeksi selviytymiseen eikä kadehdita sitä että muilla on enemmän (pääosin, kuten tuossa listassa, itse ansaitusti).

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

100 rikkaimman rahoilla poistettaisiin köyhyys koko maapallolta.
Suomen varallisuuden omistaa 14%-20% kansalaisista.

Suomen tuloerot lähti taas kasvamaan-16

Liekö EU politiikalla osuutta asioihin? Sieltähän rikkaiden ja pörssiyritysten verotuksiin tulee ehdotukset.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Vaikka pidänkin maailman tulon- ja omaisuudenjakaumaa epätasa-arvoisena ja vääristyneenä, niin täytyy huomata, että tuon maailman kahdeksan rikkaimman listan jäsenet ovat itse ansainneet omaisuutensa, eivät perineet sitä. Ja nimenomaan listan amerikkalaiset jäsenet ovat olleet luomassa sitä tietotekniikan vallankumousta, joka on viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana nostanut maailman bruttokansantuotetta ehkä satakertaisesti heidän omaisuutensa arvoon nähden.

Näistä ainakin Bill Gates ja Warren Buffet ovat ilmoittaneet jakavansa elinaikanaan omaisuutensa yleishyödyllisiin tarkoituksiin (ja paljolti jo tehneetkin niin) ja jättävänsä lapsilleen vain joitakin miljoonia. Jos nuo omaisuudet olisivat päätyneet isommalle joukolle keskinkertaisia miljonäärejä, vaikkapa kyseisten firmojen väliportaan pomoille, niistä hyötyisivät vain näiden poispilatut perilliset. Näin tämä näennäisesti äärimmäisen epätasa-arvoinen omaisuudenjakauma saattaakin allokoida hyvää laajoille ja ennenkaikkea köyhille väestöryhmille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut