"Eurokrasch- rauhan valuutasta helvetin koneeksi"

 

Norjan Nobel-komitea myönsi 10.12.2012 EU:lle rauhanpalkinnon.  Tammikuun 2. päivänä 2013 Kansainvälinen Punainen Risti (ICRC) varoitti eurooppalaisesta kapinasta. Miljoonilla ihmisillä, jotka vielä muutama vuosi sitten olivat hyvinvoivia, on nyt vaikeuksia saada edes ruokaa! Ruokojonot kasvavat. Tuttu ilmiö myös Suomessa.

Europrojektin piti tuoda Eurooppaan hyvinvointi ja rauha. Kun nyt katselemme ympärillemme, näemme talouskriisin, massatyöttömyyden- etenkin nuorten-  ja poliittiset jännitteet, jotka ovat hajottamassa mannertamme.

Kirjassaan "Eurokrasch" Johan Nordberg kertoo eurohistorian alusta:" Euroopan johtajat hutiloivat valuuttaprojektin, rakensivat poliittisia vastakohtia systeemiin eivätkä noudattaneet itsekään laatimiaan sääntöjä alun alkaenkaan.

Ainoa maa, joka selkeästi täytti kaikki eurokriteerit, oli  pieni Luxemburg koko 12 maan joukosta! Päätettiin juhlallisesti, että mitään jäsenmaata ei pelastettaisi  vararikolta muiden toimesta. Päätöstä rikottiin heti, kun huomattiin Kreikan kriisin laajuus ja syvyys.

Toinen kivenkova sääntö, oli myöskin alusta lähtien , ettei Euroopan Keskuspankki (EKP) ostaisi jäsenmaiden valtionobligaatioita. Sekin sääntö rikottiin heti, kun euromaiden pelastusresurssit loppuivat. Valtiot ja finanssipääoma hyväksikäyttivät euroa aikaansaamalla historian suurimmat velat. EU kohtasi kriisin pelastamalla valuuttakeinottelijat ja Ranskan ja Saksan pankit, velkaannuttamalla kriisimaat yhä enemmän ja luomalla lisää epävarmuutta.

Hämmästyttävän helposti EU:n poliitikot loivat eurosta hirviön. Kyseessä täytyy olla historian suurimpia poliittisia epäonnistumisia, mikä raivaa tietä fasismille, antisemitismille ja vihamielisyydelle maahanmuuttajia kohtaan. Prosessi alkaa tuottaa skenaarioita, jotka muistattavat aikaisemmista ajanjaksoista sodan ja konfliktien syntymisissä". Näin Nordberg reilut 6 vuotta sitten terävästi ja profeetallisesti.

Entä nyt? EKP pumppaa 60 mrd. euroa kuukaudessa markkinoille saadakseen investoinnit käyntiin. Pankkiunioni puolestaan tiukensi otettaan pankeista ja kasvatti vaatimuksia pankkien vakavaraisuudelle, mikä on tehnyt pankit varovaisiksi lainanannossa. Vaikka korot ovat nollan pinnassa ja jopa allekin eivät investoinnit ole päässeet vauhtiin. Talouskasvu mataa 1-2 %:n haarukassa. Tulevaisuuden talousnäkymät ovat moniksi vuosiksi laihanlaiset. Italian pankit kriisissa ja Kreikkakin tarvitsee pian lisää rahaa. Haasteita riittää.

Yhdessä asiassa EKP on onnistunut – inflaation torjunnassa! Nyt huolena on liian alhainen inflaatio.

EU:n uhkakuvia: Brexit, Trumpin USA-keskeinen politiikka, oikeistovoimien voitto Ranskan ja Hollannin  kevään vaaleissa. Itä- Euroopan maiden protestit: Unkari, Puola ja viimeksi Romania. EU on kuin vuota, jota kiskotaan eri suuntiin. On ajan kysymys milloin ja missä repeää ensiksi.

Olisi vihdoin aika Suomenkin hallituksen miettiä vaihtoehtoisia strategioita maamme selviytymiseksi tulevista kriiseistä. Ajopuuna oleminen on varmasti huonoin vaihtoehto.

Olisiko jo aika selvitellä eurosta irtaantumista?  Valitettavasti yksikään nykyisistä eduskuntapuolueista  ei edes keskustele euron haitoista, puhumattakaan  erosta siitä.  

 

Lähde: Johan Nordbergin kirja  "Eurokrasch: En tragedi i tre akter. Stockholm. 2011.

marttiissakainen

Metsänhoitaja,yrittäjä: kansainvälinen bisnes.Asunut ulkomailla yli 30 vuotta.
Poliittisesti sitoutumaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu