marttiissakainen

Romania tienhaarassa ?

 

Romaniasta tuli EU:n jäsen 2007. Massiivisella EU:n taloudellisella tuella ja IMF:n lainoilla  Euroopan yhtä köyhimmistä maista  on viety vauhdilla kohti EU:n ydintä. Ohessa joitakin lukuja.

Asukkaita 22 milj., 4 - 5 milj. ihmistä on muuttanut töihin ulkomaille EU:n sisämarkkinoiden avauduttua. Melkoinen aivovienti. Eläkeläisiä Romaniassa on n. 5.3 milj., keskieläke 200€/kk, alle 18v. n. 4 milj. henkeä. Työttömiä 0.5 milj. ja mustana ilman sopimuksia tekee töitä n. 2 milj. , joten varsinaisia työssäkävijöitä ja veronmaksajia on eri arvioiden mukaan haarukassa 5.5. - 8 milj. henkilöä. Ei kovin leveät hartiat.

Maataloudessa työskentelee n. 28%  ja saman verran teollisuudessa , palvelusektorilla n. 44 %. Romania on edelleen vauraiden EU- maiden halpatyövoimamaa, jonne mm. autoteollisuus ja raskas konepajateollisuus on siirtänyt tuotantoaan. Tärkein vienti- ja tuontimaa on Saksa n. 20 %:n osuudella molempiin suuntiin, Italia hyvänä kakkosena n. 11 %:n osuudella. Unkari , Ranska ja Turkki  tiiviissä tuntumassa.

Kommunismin romahdettua takinkääntäjäkommunistit tulivat valtaan ja korruptio sekä nepotismi jatkuivat, nyt lännen rahoilla. Rahakkaat EU- ja IMF- projektit eivät ole vähentäneet omiin taskuihinsa vetävien  haluja ja tuskin sanottavasti taitojakaan.

Tie agraarivaltiosta teollisuusvaltioksi on pitkä varsinkin kun kommunistinen kulttuuri heijastelee taustalla.      27 vuotta on lyhyt aika kulttuurin muutokseen, etenkin jos  suurin muutosvoima, koulutetut nuoret, siirtyy  muihin leveämmän leivän  EU - maihin.

Edellinen diktaattori ammuttiin, siksi Romanian hallitus joutunee ottamaan lusikan kauniiseen käteen ja unohtamaan korruptiolain, jolla alle 44 000 euron korruptiotapaukset annettaisiin anteeksi. Aikamoinen summa, kun pidetään mielessä, että keskipalkka Romaniassa on 716 € ( marraskuu 2016 ), josta jää käteen 484 euroa. Maan väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella 22.4 % ( 2013 arvio ).  Tätäkin taustaa vasten kansan suuttumuksen ja kaduille menon ymmärtää.

Romania  on pinta-alaltaan suuri maa (   238 391 km2 ) ja sen  strateginen sijainti  Mustanmeren rannalla Bulgarian ja Moldovan välissä kiinnostaa EU:ta ja USA:ta myös sotilaallisesti. Siksi kai  EU:hun ja Natoon liittäminen sujui reippaasti. Etenkin EU- kelpoisuus oli vähän niin ja näin.

Jos tilannetta ei saada pian rauhoitetuksi ja kansalaisten tyytymättömyys hallitusta vastaan jatkuu, edessä voi olla uudet vaalit ja uusi hallitus. Valtaan voisi hyvinkin nousta Unkarin Orbanin tyyppinen johtaja. Silloin EU:ssa olisi  uusi köyhä kapinoitsija rikkaan Britannian vastapainona.  EU:n sisäinen mureneminen jatkuisi ja samaan aikaan myös lähentyminen Venäjään Unkarin ja Puolan tapaan saisi lisää puhtia. Se jää nähtäväksi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Pakolaisasiassa Romania on ollut tiukka. Aikanaan Turkin muslimihallinnon alisuudessa saadut kokemukset pelottavat.Alle tuhat pakolaista taitaa olla Romanian pakolaissaldo.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Romania on melkoisessa tienhaarassa ja riskit käpertymisestä itseensä muiden Visagrad maiden tavoin on mahdollista.

Romanialla samoin kuin muillakaan Visagrad mailla ei ole edes sotien väliseltä ajalta demokraattisia traditioita eikä perinteitä. Ne kaikki olivat enemmin tai vähemmin autoritäärisesti hallittuja luokkayhteiskuntia eikä luokkien välissä tapahtunut matkustelua. Sen vuoksi sosialisimilla oli näissä maissa myös todellista kannatusta kunnes sen todellinen luonne paljastui.

Uskon erästä saksalaista historian tutkijaa(nimi ei tule mieleen), joka totesi Visagrad maiden nuivasta suhtautumisesta pakolaisiin siten, että ei voi sellaista pois antaa mitä ei ole itse saanut.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Visagrad maiden nuivuus islamilaisia pakolaisia kohtaan johtunee Ottomaaniajoilta ja huonoista kokemuksista "rauhanuskonnosta". Romaniakaan ei ole ehtinyt demokratisoitua kunnolla kommunismin jälkeen. Se ryntäsi EU:n syliin ja Natoonkin heti kun se oli mahdollista. Venäjän pelosta.Eivät ehtineet itsenäistyä kunnolla.Siksi myös Romaniassa on kasvupohjaa vahvoille johtajille kuten Unkarin Viktor Orban.
Turvallisuushan oli muuten Suomenkin perimmäinen syy liittyä EY:öön.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut