marttiissakainen

Euroopan viimeiset päivät

 

Historioitsija Walter Laqueur povaa heikentyneelle Euroopalle vanhan kukoistuskauden loppua ja yhä pienempää osaa maailmanpolitiikassa. Maahanmuutto- ja väestöpolitiikan kehittäminen on avainasemassa, kun Euroopan tulevaisuutta kirjoitetaan. Näitä ajatuksia Laqueur esitteli kirjassaan " Euroopan viimeiset päivät". Kirja julkaistiin suomeksi jo 2007. Hyvinpä näki tulevan tilanteen, mutta siihen palataan myöhemmin.

EU- komission puheenjohtaja Juncker esitteli kuluneella viikolla ns. valkoisen paperin, jossa alustavasti hahmotteli EU:n henkiinjäämisvaihtoehtoja:

1. Integraation eteneminen eri nopeuksilla, kuten esim. euron  ja pankkiunionin  ym.suhteen on tehty.

2. Päätösvallan palauttamista  lisää jäsenvaltioille.    

3. Integraation syventämistä tavoitteena liittovaltio eli  "mission compleated".      

4. EU:n hajoaminen.

Komissio tuo  virallisen ehdotuksensa keväällä ja EU-maiden johtajat käsittelevät  sitä syksyllä ja vuoden loppuun mennessä pitäisi päättää mikä on yhteinen etenemispolku.

Sitä ennen on kuitenkin Hollannin ja Saksan parlamenttivaalit sekä Ranskan presidenttivaalit huhti-toukokuussa. Jokainen näistä vaaleista voi keikuttaa EU- venettä kunnolla.    

Marie Le Pennin valinta Ranskan presidentiksi olisi luultavasti viimeinen naula EU:n arkkuun. Ehkäpä  juuri siksi tätä suorapuheista naista jahdataan. Tuoreinpana EU-parlamentin äänestyspäätös hänen parlamentaarisen immuniteettinsä poistamisesta. Maine vain kasvaa ja Ranskan "Trump-ilmiö" jatkuu ja voimistuu.

Mikä sitten EU:ssa tökkii? Talous sakkaa,  EKP työntää halpaa lainaa markkinoille  60 mrd.euroa kuukaudessa, inflaatio ei sanottavasti  nouse eikä investoinnitkaan. Kreikan velkakriisi  jatkuu eikä paremmasta ole tietoa.  Itä -Euroopan maat Puolan johdolla uhmaavat Brysselin komentoa.   Onko niin ,että johtajuus on hukassa?

Monien mielestä Jacques Delors oli EU:n viimeisin karismaattinen johtaja. On selvää, että EU hakee uutta suuntaa, kun  tien pää on tullut eteen. EU on laajenemisen huumassa kadottanut koko Euroopan integraation isän, Robert Schumanin, vision kristillisille arvoille perustuvasta rauhan projektista. Nobelin rauhan palkinnosta saattaa hyvinkin tulla muistokirjoitus EU:n arkulle.

Nyt sitten Laqueurin ajatuksiin. Eurooppaan on syntynyt viime vuosikymmenten aikana suuria maahanmuuttajayhteisöjä. Samaan aikaan Euroopan syntyvyys laskee ja kantaväestö vähenee.

Kaikki maahanmuuttajaryhmät eivät kuitenkaan ole kiinnostuneita työskentelemään eurooppalaisten yhteiskuntien hyväksi ja sulautumaan niihin. Koulutuspolitiikan epäonnistuminen on synnyttänyt valtavan nuorisotyöttömyyden ja epäluuloa  uutta asuinmaata kohtaan. Nämä ovat kasvualusta ääriryhmien väkivallalle, jota on nähty mm. Lontoon, Pariisin, Kööpenhaminan ja Brysselin pommi-iskuissa.

Tanskassa ,Britanniassa, Hollannissa ja Ruotsissa tehdyissä maahanmuuttajien integraatiota käsittelevissä tutkimuksissa on todettu, että jopa toisen ja kolmannenkin polven maahanmuuttajien keskuudessa islam on  hyvin monelle syvin identiteetti.

Viime  vuosina Eurooppaan suuntautunut massiivinen maahanmuuttoaalto, ja jos se vielä  saa jatkoa , saattaa hyvinkin osoittautua katastrofaaliseksi uhaksi rauhan Nobelilla palkitulle Euroopalle.

Hyvät neuvot ovat kalliita, mutta ovatko kalliit neuvot hyviä?              

   

Lukuvinkki: "Euroopan viimeiset päivät". Walter Laqueur. Art House ISBN 978-951-884-458-0                                                                                     

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Valitan, että teksi hyppeli jostain syystä. Ehkä saatte selvän.

Juuso Hämäläinen

Saatiin selvää. Nämä uhat Euroopalle ovat tulleet tutuiksi, kun on asunut ja työskennellyt eri puolilla Eurooppaa sekä runsaasti matkustanut muslimimaailmassa. Suomessa ei tiedetä oman kokemuksen kautta yhtään mitään suurista siirtolaisongelmista muualla. Ne alkoivat jo 60-luvulla.

Uskonto on pahin este sopeutumiselle. Islamia tiukasti seuraavat ovat mahdottoman tilanteen edessä. Joko heidän on maallistuttava tai seurattava oppiaan, joka vie heidät takaisin keskiajalle.

Islamin reformaatio sisältä päin olisi enemmän kuin toivottua. Mutta vastassa on suuri raha. Saudit ja Persianlahden pikkuvaltiot eivät halua tätä. Ääri-islamin tukeminen pitää sheikit ja prinssit vallassa.

Heillä on pitkä symbioottinen liitto wahabistien oppineiden kanssa. Nämä opettavat vastalahjaksi kansaa sokeaan harvainvallan totteluun ja lännen sekä kristittyjen vihaamiseen.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Saksan epäonni ei ollut miljoonien siirtolaisten vastaanottaminen,vaan se, että siirtolaiset tulivat Turkin yhteiskunnan kaikkein takapajuisimmista ja vähiten koulutetuista osista.
Uskonnollinen fundamentalismi haluaa säilyttää asemansa, ja se voi onnistua siinä vain sulkeutumalla ulkopuolisilta vaikutteilta. Vanhemman polven turkkilaisille siirtolaisille moskeija on yhä paitsi uskonnollisen elämän keskus että myös kulttuurinen, sosiaalinen ja poliittinen keskus. Jollakin alueilla yli puolet nuorista eivät saa minkäänlaista koulutusta.
Vaikka saisivatkin koulutusta ,se ei automaattisesti johda lojaalisuuteen uutta kotimaata kohtaan. Koulutus on hyvä keino kylläkin.
Ei pidä ihmetellä,jos Saksasta kuullaan myös jatkossa uutisia "oikeistopopulismin" noususta.Ensi syksyn vaalit ovat merkittävä tienviitta.

Niko Sillanpää

Islam ei opillisesti mahdollista reformaatiota, koska kyseessä on "viimeinen ilmoitus". Ainoa realistinen mahdollisuus sekularisoituminen.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Sitä juuri esim. Isis toteuttaa. Siitä on vakuuttelut rauhan uskonnosta kaukana. Ne jotka vaivautuvat paneutumaan asiaan ymmärtävät.

Eero Mattila

Saudi-Arabia on varmaankin avain asemassa. Jos sen tekemiin ihmisoikeusrikkomuksiin ja laittomiin sotiin naapurimaissa puututtaisiin koko Lähi-Itä rauhoittuisi. Nyt Saudit ovat keskeinen terrorismin rahoittaja.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"1. Integraation eteneminen eri nopeuksilla, kuten esim. euron ja pankkiunionin ym.suhteen on tehty."

Suomen pääministeri Juha Sipilä oli heti brexitin jälkeen vaatimassa että pankkiunionin (Suomen vastuita) kehitämistä pitää nopeuttaa ja samalla kertoi ettei häntä kiinnosta pätkääkään suomalaisten mielipide Euroopan unionista, se tehdään vaikka väkisin.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Sehän tässä surettaa, että riippumatta siitä kuka ja kuinka lupaava uusi pääministeri kulloinkin on, Suomen linja ei muutu. Kiltti direktiivien noudattaja ja nettomaksaja näyttää Suomen rooli olevan. Olemme hyvää vauhtia siirtymässä ajopuun roolista talouden uppotukiksi.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Toivottavasti Sipilän silmät alkavat avautua kunnallisvaalien jälkeen. Eiköhän Sipilän politiikka saa ensimmäiset palautteensa silloin.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Eu on kasattu kielellisesti, kulttuurisesti ja maantieteelisesti sekä myös taloudellisesti keskenään erilaisista valtioista. Toimiva liittovaltio näiden välillä on todellisuudessa ollut mahdoton ajatus. Kun tähän lisätään vielä pakolaisten mukanaan tuoma jännitys, joka aiheuttaa uskonnollisia, etnisiä ja taloudellisia paineita aikaisempien, perinteisten ristiriitojen lisäksi, aletaan tulla Eu:n perimmäisten kysymysten äärelle. Brexit ja nationalismin lisääntyminen ovat noiden jännitteiden purkautumisen ilmentymiä. Mitä voimallisemmin Eu:n hallinto ajaa yhdentymistä, sitä voimakkaammin kärjistyvät ristiriidat. Hallinto ei kykene, eikä sen tehtävä ehkä olekaan luopua liittovaltion ajatuksesta. Tämä on bensaa nationalismin liekkeihin. Ennuste ei todellakaan vaikuta hyvältä.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Jos EU olisi osakeyhtiö, tuskin ostaisin ainoatakaan osaketta. Sen verran heikot EU:n tulevaisuuden näkymät ovat.
Eurosta on tullut jarru, joka hitaasti jumittaa jäsenmaan toisensa jälkeen taloudellisen kuilun partaalle.
Sen piti olla talouden voiteluaine, mutta siitä tukikin hiekka rattaisiin.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Aika moni sellainen asia joka jäi lainsäädännön tai valuutan epäedullisuuden takia tekemättä ennen unionia on nyt mahdollistanut miljoonille suomalaisille, niin kansalaisille kuin yrityksillekin.

Ihan mielenkiinnosta kannattaa kuvitella blogistin maailmaa jossa sellaiset oikeudet olisi otettu taas kansalaisilta pois eikä näillä olisi mitään oikeusturvaa oman hallintomme mielivaltaa vastaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #9

"Aika moni sellainen asia joka jäi lainsäädännön tai valuutan epäedullisuuden takia tekemättä ennen unionia on nyt mahdollistanut miljoonille suomalaisille, niin kansalaisille kuin yrityksillekin."

Mistä ihmeestä Ketola kirjoittaa. mitä on jäänyt tekemättä markoilla joka nyt on mahdollista euroilla?

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Olen asunut verrattain pitkään Tanskassa, jolla on neljä eri vapautta suhteessa EU:iin.Eivät kuulu euroalueeseen, vaan pärjäävät mukavasti oman kruununsa varassa. Vienti vetää muuten tanskalailla yrityksillä erinomaisesti.Työttömyyskin n. 4.5%. Myös Ruotsia olen seurannut läheltä tiiviisti. Hekin pärjäävät hyvin ilman euroa. Antavat valuuttansa kellua.
En ole havainnut mitään sellaista, josta he ovat jääneet paitsi.
Tietenkin Kreikan pakkoauttaminen on jäänyt pois verrattuna Suomeen.
Demokratiat toimivat näissä maissa jokseenkin samalla tapaa kuin Suomessa.
En oikein ymmärrä mistä mielivallasta puhut.
Sen olen todennut, että sekä Ruotsissa että Tanskassa ihmiset ovat byrokratiavapaampia kuin Suomessa. Erityisesti Tanskassa.
Siksi kannatan syvenevää pohjoismaista yhteistyötä, jopa EU:n kustannuksella.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

EU muodostaa 500 miljoonan kuluttajan sisämarkkinat. Brexitin jälkeen EU on edelleen 440 miljoonan kuluttajan sisämarkkina-alue. Pohjoismaat, muodostaisivat vain reilun 20 miljoonan kuluttajan "yhteistyötä syventävän" alueen, mitä se sitten konreettisesti tarkoittaakin.

Euromaat, johon Brexitiä toteuttava UK, Ruotsi ja Tanska eivät kuulu, ovat bkt:ssä toisena maailmassa USA:n jälkeen. Bkt USA 18 037 miljardia USD , Euro-maat 11 602 miljardia USD ja kolmantena 1 300 miljoonan asukkaan Kiina 11 006 miljardia USD. Lähde: Trading Economics, http://www.tradingeconomics.com/

Se, että Ruotsissa menee hyvin ( jos ei puhuta Tukholman asuntokuplasta ) ei varmaankaan ole kruunun ansiota ja sen korkopolitiikan ansiota, vaan sitä, että vuosikymmeniä Scaniat, Volvot, Ericsonit, Saabit jne. ovat osanneet myydä ruotsalaista osaamista ympäri maailmaa.

Oli meillä sitten markka tai euro, niin nihkeää tuntuu olevan esimerkikisi Sisun pääsy globaaleille kuorma-auto- ja rekkamarkkinoille verrattuna Scaniaan tai Volvoon.

Vanhaan "hyvään aikaan" perinteinen suomalainen metsä- ja paperiteollisuus toteutti markkinointia ja myyntiä markan devalvoinnilla. Sehän tarkoitti sitä, että devalvaatioprosentin myötä kuluttajan ostovoima tuontitavaroihin nähden laski kyseisen D -prosentin verran. No sitten pantiin duunaripuolella "takapuolet penkkiin" kunnes saatiin palkankorotukset ja inflaatio kukoisti. Tähänkö halutaan uudestaan ?

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

"Vanhaan "hyvään aikaan" perinteinen suomalainen metsä- ja paperiteollisuus toteutti markkinointia ja myyntiä markan devalvoinnilla. "

Ja hyvin pärjättiin. Sodan runtelema maa maksoi sotakorvaukset ja kehittyi yhdeksi maailman menestyvimmistä valtioista. Nyt devalvaatiotarve olisi 15-20%. Sitä yritettiin kuroa umpeen kiky-sopimuksella, josta ei käytännössä tullut mitään. Takapuoli oli penkissä kuten ennenkin. Eikä se tainnut aivan tyhmää ollakaan.

Palkkojen alennuksen seurauksena on kotimarkkinatuotannon alasajo. Vientihinnoissa palkkojen osuus on vain 20%:n luokkaa. Vientiä alennukset eivät ratkaisevasti edistä. Tänne on helppo tuoda edullista tavaraa ulkomailta ja tuhota sillä oma tuotanto. Kukaan ei ole halukas investoimaan kuihtuville kotimaan markkinoille.

Eikö ole parempi riidellä vaikka vähäisestäkin kasvusta, joka devalvaatiolla/valuutan kelluttamisella saadaan aikaan, kuin palkanalennuksista, joilla tehdään vain vahinkoa omalle maalle.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

On totta ,että sekä Ruotsilla että Tanskalla on Suomea pitemmät perinteet kansainvälisessä kaupassa. Tanskan PK-sektori ja yrittäjyys on keskeinen kasvutekijä. He ovat myös hyviä kauppamiehiä.
Ruotsi on "devalvoinut " kelluttamalla kruunua ja saanut siitä vetoapua.
Suomi on kärsinyt eurosta. Siitä on moni pätevä talousmies yhtämieltä.
Suomessa on innovatiivisia yrityksiä ja osaamista. Suuri heikkous on kulutus- ja palvelualojen viennin vähyys. Meillä ei ole IKEAA, ei H&M:ää, ei Legoa, ei Bestselleriä jne. Marimekkokin taitaa jäädä ikuiseksi lupaukseksi.
Suomessa pitää panostaa vientiin ja PK-sektoriin ja uusille alueille.Suuntana itä.Suurin kasvupotentiaali löytyy sieltä.
Perustamalla pohjoismaisen talousalueen jäykän euroalueen vaihtoehdoksi yhteisine valuuttoineen ( Pohjolan kruunu ) olisi tie kasvuun.
Pohjoismaissa on n. 27 milj.asukasta ja yhteisellä BKT:lla, bruttokansantuotteella, mitattuna alue on tällä hetkellä maailman 10. suurin talousalue.Moniko tietää tämän?
Eli kokoa on riittävästi, osaamista vaikka muille jakaa, luonnonvaroja yllin kyllin jne.
Tarvitaan visionäärisiä päättäjiä, jotka näkevät Pohjoismaiden yhteistyön edut ja mahdollisuuudet. Milloin aloitetaan?

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Jos valuutta jota käytät on yliarvostettu niin mikään myyntityö ei saa tuotteita menemään kaupaksi. Toki ruotsalaiset osaavat myynnin vähintäänkin hyvin kun taas meillä sitä ei osata lainkaan.

Kelluvalla valuutalla ei pysty suoraan devalvoimaan joten inflaatio paineet sitä kautta purkautuu. Pieni inflaatio (alle 10%) ei ole mikään ongelma vaan esim. velallisen (joita suomessa riittää) etu.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Oli meillä sitten markka tai euro, niin nihkeää tuntuu olevan esimerkikisi Sisun pääsy globaaleille kuorma-auto- ja rekkamarkkinoille"

Eikä tässä auttanut Sisua että Suomen valtio on suosinut Scaniaa puolustusvoimien kalustohankinnoissa, Ruotsi sentään osaa suosia kotimaista vaikka EU kieltäisi.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Martti Issakaiselle pieni kommentti: Tanskan kruunu on tyypillinen poliittinen silmänkääntötemppu. Tanskalaiset rakastivat reikäisiä kolikoitaan, ja niinpä poliitikot sitoivat Tanskan kruunun arvon euroon: se on 1 € = 7,46038 kruunua +- 2,25 %. Tätä eivät tanskalaiset tulleet kansanäänestyksessä eksplisiittisesti kieltäneeksi poliitikoiltaan. Käytännössä siis tanskalaiset ovat euroalueen osa, mutta sitä ei vain haluttu ilmaista tanskalaisille suoraan.

Tanskan talous sopeutui globaalisuuteen etukynnessä 1980 -luvulla. Mutta eräs villi kortti Tanskakin on. Eurokytköstä ei ole sidottu perustuslakiin (toisin kuin meillä), joten jkou päivä he voivat yx-kax avata tuota kelluntamarginaalia...

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Juuri näin. Vaikka kruunu onkin sidottu euroon, siitä voidaan irtaantua ilmoittamalla kuten Sveitsi teki viime vuonna ja katkaisi franginsa eurosidoksen.
On fiksua olla laitamatta kaikkia munia samaan koriin.Suomi ajettiin EU:n ytimeen ( Lipponen-Niinistö ) ja nyt maksaa siitä kallista hintaa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

KD-lehti:
"Rkp, Kok, Sdp ja Vihreät ajavat harppausta liittovaltioksi

Rkp:n, Kokoomuksen, Sdp:n ja Vihreiden mepit äänestivät Euroopan unionia harppauksilla liittovaltioistavien esitysten puolesta viime Strasbourgin istunnossa 16.2..
Vasemmistoliiton Kyllönen ei tiennyt mitä mieltä oli ja äänesti tyhjää. Kokoomuksen Sarvamaa oli ainoana suomalaismeppinä pois äänestyksistä.
Kolmella hyväksytyksi tulleella päätöslauselmalla parlamentti haluaa suunnata EU:n tulevaisuutta. Niiden mukaan:
Neuvosto siirtyisi kokonaan määräenemmistöpäätöksiin, eikä jäsenmaiden yksimielisyyttä enää vaadittaisi..."

http://www.kdlehti.fi/2017/03/01/rkp-kok-sdp-vihre...

Henry

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Tuskinpa Keskustakaan panee hanttiin tosipaikan tullen.Siksi myötäkarvaan Sipilä EU:n integraatiosta ( lue Liittovaltio )kirjoitti toissapäivän Hesarissa. Ei tarvitse olla profeetta, jos ennustaa ,että lopullinen komission ehdotus suosittelee liittovaltioratkaisua. Ei haluta nähdä mihin EU on menossa.
Nyt aletaan puhua avoimesti liittovaltiosta entisen hys hys linjan sijaan. Tietenkin se pitää hoitaa niin, ettei turhia kansanäänestyksiä tarvita.
Business as usual.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tietenkin se pitää hoitaa niin, ettei turhia kansanäänestyksiä tarvita."

Ja kehtaavat vielä kutsua Suomea demokratiaksi. Suomi on demokratian irvikuva, mutta onneksi Euroopassa on vielä demokraattisia valtioita joissa kansan mielipiteellä on merkitystä.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Ainakin Tanskassa ja Ruotissa demokratia toimii Suomea paremmin. Siellä myös keskustellaan ja näissä maissa on myös kriittinen lehdistö.
Suosittelen Suomen poliitikoille opintomatkoja ko.maihin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut