Euroopan viimeiset päivät

 

Historioitsija Walter Laqueur povaa heikentyneelle Euroopalle vanhan kukoistuskauden loppua ja yhä pienempää osaa maailmanpolitiikassa. Maahanmuutto- ja väestöpolitiikan kehittäminen on avainasemassa, kun Euroopan tulevaisuutta kirjoitetaan. Näitä ajatuksia Laqueur esitteli kirjassaan " Euroopan viimeiset päivät". Kirja julkaistiin suomeksi jo 2007. Hyvinpä näki tulevan tilanteen, mutta siihen palataan myöhemmin.

EU- komission puheenjohtaja Juncker esitteli kuluneella viikolla ns. valkoisen paperin, jossa alustavasti hahmotteli EU:n henkiinjäämisvaihtoehtoja:

1. Integraation eteneminen eri nopeuksilla, kuten esim. euron  ja pankkiunionin  ym.suhteen on tehty.

2. Päätösvallan palauttamista  lisää jäsenvaltioille.    

3. Integraation syventämistä tavoitteena liittovaltio eli  "mission compleated".      

4. EU:n hajoaminen.

Komissio tuo  virallisen ehdotuksensa keväällä ja EU-maiden johtajat käsittelevät  sitä syksyllä ja vuoden loppuun mennessä pitäisi päättää mikä on yhteinen etenemispolku.

Sitä ennen on kuitenkin Hollannin ja Saksan parlamenttivaalit sekä Ranskan presidenttivaalit huhti-toukokuussa. Jokainen näistä vaaleista voi keikuttaa EU- venettä kunnolla.    

Marie Le Pennin valinta Ranskan presidentiksi olisi luultavasti viimeinen naula EU:n arkkuun. Ehkäpä  juuri siksi tätä suorapuheista naista jahdataan. Tuoreinpana EU-parlamentin äänestyspäätös hänen parlamentaarisen immuniteettinsä poistamisesta. Maine vain kasvaa ja Ranskan "Trump-ilmiö" jatkuu ja voimistuu.

Mikä sitten EU:ssa tökkii? Talous sakkaa,  EKP työntää halpaa lainaa markkinoille  60 mrd.euroa kuukaudessa, inflaatio ei sanottavasti  nouse eikä investoinnitkaan. Kreikan velkakriisi  jatkuu eikä paremmasta ole tietoa.  Itä -Euroopan maat Puolan johdolla uhmaavat Brysselin komentoa.   Onko niin ,että johtajuus on hukassa?

Monien mielestä Jacques Delors oli EU:n viimeisin karismaattinen johtaja. On selvää, että EU hakee uutta suuntaa, kun  tien pää on tullut eteen. EU on laajenemisen huumassa kadottanut koko Euroopan integraation isän, Robert Schumanin, vision kristillisille arvoille perustuvasta rauhan projektista. Nobelin rauhan palkinnosta saattaa hyvinkin tulla muistokirjoitus EU:n arkulle.

Nyt sitten Laqueurin ajatuksiin. Eurooppaan on syntynyt viime vuosikymmenten aikana suuria maahanmuuttajayhteisöjä. Samaan aikaan Euroopan syntyvyys laskee ja kantaväestö vähenee.

Kaikki maahanmuuttajaryhmät eivät kuitenkaan ole kiinnostuneita työskentelemään eurooppalaisten yhteiskuntien hyväksi ja sulautumaan niihin. Koulutuspolitiikan epäonnistuminen on synnyttänyt valtavan nuorisotyöttömyyden ja epäluuloa  uutta asuinmaata kohtaan. Nämä ovat kasvualusta ääriryhmien väkivallalle, jota on nähty mm. Lontoon, Pariisin, Kööpenhaminan ja Brysselin pommi-iskuissa.

Tanskassa ,Britanniassa, Hollannissa ja Ruotsissa tehdyissä maahanmuuttajien integraatiota käsittelevissä tutkimuksissa on todettu, että jopa toisen ja kolmannenkin polven maahanmuuttajien keskuudessa islam on  hyvin monelle syvin identiteetti.

Viime  vuosina Eurooppaan suuntautunut massiivinen maahanmuuttoaalto, ja jos se vielä  saa jatkoa , saattaa hyvinkin osoittautua katastrofaaliseksi uhaksi rauhan Nobelilla palkitulle Euroopalle.

Hyvät neuvot ovat kalliita, mutta ovatko kalliit neuvot hyviä?              

   

Lukuvinkki: "Euroopan viimeiset päivät". Walter Laqueur. Art House ISBN 978-951-884-458-0                                                                                     

marttiissakainen

Metsänhoitaja,yrittäjä: kansainvälinen bisnes.Asunut ulkomailla yli 30 vuotta.
Poliittisesti sitoutumaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu