marttiissakainen

Roomassa allekirjoitettiin kasa tyhjiä papereita 25.3.1957

Rooman sopimuksen allekirjoitustilaisuus Capitolinen palatsissa 25.3.1957 oli juhlallinen. Tilaisuutta todisti valtionjohtajien lisäksi suuri joukko arvovaltaista väkeä.  Vasta jälkikäteen on paljastunut, että valtionpäämiehet allekirjoittivat Roomassa asiakirjan, joka sisälsi pääosin tyhjiä papereita. Sopimusteksti neuvoteltiin ja viimeisteltiin kiireessä Val Duchessen linnassa Brysselissä. Ratkaisevat päivät ennen maaliskuun 25.päivän allekirjoittamista olivat kiireisiä ja jännittäviä; puolivalmis materiaali kuormattiin junavaunuun, ja matka Roomaan alkoi. Allekirjoituksen valmisteluihin osallistui Albert Breuer, silloisen hiili-ja teräsyhteisön sihteeristön virkamies. Hän kertoo junan jumiutuneen Sveitsin rajalla Baselin kaupunkiin. Sieltä matka jatkui Milanoon, jossa odotti yllätys. Vaunu papereineen oli kadonnut! 

-Vaunu löytyi eräältä raiteelta muutaman kilometrin päässä, Breuer sanoo. Samaan aikaan sopimustekstin viimeistely jatkui Brysselissä kuumeisesti kirjoituskoneilla. Muutokset ilmoitettiin puhelimitse Roomaan. Luonnostelun aikana asiakirjoja ja mustia vahakopioita levitettiin Val Duchessen linnan lattioille. Pahaksi onneksi illalla saapuneet siivoojat heittivät paperit roskiin. Konekirjoittajia tarvittiin lisää kiireavuksi.

Roomassa yliopiston opiskelijat auttoivat sopimustekstien kokoamisessa pientä korvausta vastaan. Mutta opiskelijat ryhtyivät lakkoon vaatien 200 liiran korotusta tunnilta. Viivästysten takia päämiesten eteen asetettiin Rooman sopimusluonnos, jossa vain ensimmäinen ja viimeinen sivu olivat valmiit.

-Suurin ongelma oli se, miten saisimme pidettyä toimittajat tarpeksi etäällä, Breuer nauraa.

Sopimuksen sinetöintiin eli viralliseen voimaantuloon mennessä teksti oli asianmukaisesti kirjoissa ja kansissa.

Lähde: Euroalueen Jousenlaulu-kirja. Martti F. Issakainen ISBN 958-952-286-378-4 ja EU-perusteos, Marko Ruonala, Ulkoministeriö Helsinki
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Asioilla pyrkii olemaan myös se toinen puoli. Euroopan integraation juhlapäivänä tämäkin asiain valmistelun osa-alue on hyvä tuoda yleisempään tietoon. Blogin kuvaus asiain kulusta on suora lainaus. Omaa osuutta on sen uloskirjoittaminen tähän blogiin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Mielenkiintoinen alku. Kiitos sen uloskirjoittamisesta. Ehkä EU:n historian aikana on tapahtunut enemmänkin tällaisia anekdoottimaisia tapahtumia.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Kunpa se olisikin vain vitsi.
Olisi hyvä tietää myös Suomen hallituksen "valmistelu-prosessi" EU:iin ja euroon uloskirjoitettuina.
Otsikko voisi olla " Suomi matkalla EU:n ytimeen".Jälkikirjoitus 10 vuoden päästä 2027 "Viimeinen sammuttaa valot".Kyseessä ei ole profetia vaan ikioma ennustus EU:n tulevaisuudesta. Ja vielä kolmas kirjan otsikko" Eihän tässä näin pitänyt käydä".

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Piristävä ja hauska muistutus päättäjien pelleilystä. Tuppaa mieleen heti ne vakuuspaperit, joita taannoin ilmassa leyhyteltiin.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Niitä voi käydä ihmettelemässä tämän linkin kautta:
http://vm.fi/suomen-vastuut
"Espanjan päättyneessä ohjelmassa vakuutta on kertynyt markkina-arvoltaan noin 298 miljoonaa euroa ja Kreikan ohjelmassa noin 930 miljoonaa euroa. Yhteensä Suomen valtion saamien vakuuksien markkina-arvo oli kesäkuussa siis noin 1,23 mrd. euroa. Euromääräisinä maksuina saadut vakuudet on sijoitettu korkean luottokelpoisuuden omaavien eurovaltioiden velkakirjoihin ja käteiseen."

Myös yksi on aina ollut osa Euroopan Unionia. Sen ympärillä on ollut aina huhuja sekä valeheita. Saunapalvi-gate on yksi esimerkki.

Juha Hämäläinen

Saan kai lisätä omasta tarinakudoksestani tämän:

"Tämä kaikki herättää oikeutetun kysymyksen sopimuksen laillisuudesta ja pitävyydestä. Tätä epäilystä ei lievennä tieto, että „oikeaa“ Rooman sopimusta ei allekirjoitettu Senaattorien palatsissa Roomassa, vaan Hotelli Rom:issa, joka kuuluu Valtikaani valtion alueeseen. Valtikaani on oma valtionsa ja „Rooma“ on vain kaunis valheellinen kulissi tälle sopimukselle. Saattaa tietysti olla, että sopimuksen nimi viittaa hotelliin. (Hämiö)

Petoksella alkanut, petoksella jatkunut ja petokseensa tukehtuvan Euroopan Unionin johtajien suurin pelko lienee Trumpismin leviäminen Eurooppaan ja tämän valloituksen tukkivan Euforisen polun globalismin aarrearkuille!

https://blogit.kansalainen.fi/juncker-uhkaa-trumpi...

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Onko niin ,että EU on kuin hiekalle rakennettu talo ,joka ei voi kestää?
Kun myrsky käy sitä ei enää ole.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Kysymys Juhalle. Siksikö EU:n 27 jäsenvaltion johtajat - Suomen Juha Sipilä joukon jatkona- käyvät tänään juhlan kunniaksi pokkaamassa paaville Vatikaanissa. Tuskin mikään katumusharjoitus.

Juha Hämäläinen

Joskos Paavi on antanut herroille 60 vuotta aikaa kilpailla "kukkulankunkun" paikasta ja nyt seuraa läänitykset.......

Monarkia taitaa olla suunta yhteiskunnan kiertokulun mukaankin (Taisi olla Platonin keksimää kiertoa), joten kenestä tulee Euroopan Keisari, joka käy Erdo-kaanin miehitystä vastaan yksin (Hämiö)

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Saksa on ottanut aikaa sitten kukkulan kunkun paikan. Miten lie todellisuudessa Suomen laita Lipposen mainostamassa ytimessä? Maksumiehet kelpaavat aina joukon jatkoksi.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Pieniäkään asioita ei EU n itsevaltaisen aatelin toimesta saada järkevälle tolalle.

http://m.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/ksml-pai...

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Nuorisotyöttömyyden ala-arvoinen " hoitaminen " on yksi EU:n häpeäpilkku. Ei tosin ole pieni asia, mutta vaatisi tositoimia, johon Brysselin konklaavi ei näytä pystyvän. Puhetta kyllä pisaa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#10. Mitä useampi kokki sitä huonompi soppa! Joukossa ahneus ja tyhmyys tiivistyy.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Onhan Suomella Brysselissä Jykä Katainen soppaa keittämässä! Vai liekö ihailemassa keisarin uusia vaatteita.

Käyttäjän seppohautaaho kuva
Seppo Hauta-aho

Mielenkiintoinen tieto, Martin Euroalueen Jousenlaulu -kirjassa on paljon muutakin mielenkiintoista ja sitä saa tilata mm. kirjakaupoista ja sähköisenä netistä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut