marttiissakainen

Ilmiökö nimeltä Macron?

 

Ranskan presidenttipelin loppuhuipennus lähestyy. Rapa roiskui eilisessä TV-väittelyssä. Tuskin keneltäkään on jäänyt huomaamatta kumman ehdokkaan takana Brysselin valtaeliitti seisoo. Yksi Brysselin hehkutuksen huippu oli eilisessä Iltalehdessä pääkomissaari Junckerin erityisneuvonatajatiimin jäsenen Aura Sallan blogi" Uusi maailmanjärjestys ja ilmiö Macron." Muutama kommentti.

Sallan mukaan Euroopan pulssi sykkii entiselle Rotschield-sfäärin pankkiirille Macronille. Rahasuoni varmaankin sykkii kiihtyvällä pulssilla hänelle, mutta entä  unohdetun keskiluokan sydän? Britanniassa se sykki Brexitille, USA:ssa Trumpille entä Ranskassa? Valtamedia julistaa  Macronin voittoa 60/40 luvuin mikäli gallupeihin on uskominen.

Globalisaatio ja Euroopan syvenevä integraatio voittaisivat Macronin myötä. Kyseinen talousmies ei saanut sanottavia aikaan ollessaan sosialistisen  presidentti Hollanden talousministerinä pari vuotta. Ehkäpä Brysselin syleilyssä onnistuisi paremmin.

Uuden liikkeen vetäjä ja ilman puoluekoneistoa toimiva presidentti saattaisi olla rampa ankka heti alusta pitäen. Media yrittää tehdä Macronista ilmiötä väen väkisin. "Rahalla saa ja hevosella pääsee" sanotaan , mutta pian  nähdään riittääkö mainosten luomat mielikuvat ja massiivinen julkisuus voittoon sunnuntaina. Miehen poliittiset meriitit siihen tuskin riittävät.

Marine Le Pen puolestaan taistelee unohdetun kansan  puolesta globalisaatiota vastaan ja EU:n  ajamaa lisääntyvää integraatiota vastaan. Jos hänet valitaan, on  hänen takanaan vahva puolueensa tuki. Kävipä presidentin vaaleissa miten tahansa Marine Le Penin edustama puolue voittaa mitä ilmeisimmin mielipidemittausten mukaan.

Ensi sunnuntaina ratkeaa Ranskan tulevan presidentin nimi, mutta myös mihin suuntaan EU kehittyy. Jatkuuko syvenevä integraatio  ja liittovaltiokehitys vai onko tultu pääteasemalle. "EU-projektin" uskottavuus ei kestäisi Macronin tappiota. Edessä olisi EU:n hajoaminen.

Siksi ammutaan kovilla loppuun saakka. Onneksi vaaleissa Ranskan kansa päättää eikä Euroopan valtamedia, joka on jo vaalituloksen julkistanut. Vanha sanonta toteaa:"Ei pidä nuolaista ennenkuin tipahtaa".

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Aura Salli ylisti Macronia mm., että hän on reaalipoliitikko,joka edistäisi maailman vapaakauppaa ja globalisaatiota. Kumpikaan ei ole valtavirtausten suunta tällä hetkellä.Se voi hyvinkin olla reaalipolitiikkaa Brysselin komission lähipiirissä, mutta tuskin paljon sen ulkopuolella.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Le Pen taistelee unohdetun Venäjän kansan puolesta, ei pidä todellakaan nuolaista ennen kuin tipahtaa.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Ehkä on viisasta pysyä Ranskassa.Jos Venäjä mielestäsi sekaantuu Ranskan vaaleihin, niin mitä tekeekään EU? Eikä pahemmin piilottele kantaansa. Saattaapa tehdä muutakin julkisuudelta pimennossa.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Eipä tässä muuta voi toivoa kuin galluppien ennakoimasta - suurempaa eroa Macronin hyväksi. Sellainen 65...70 %:n kannatus Macronille olisi hyvä lähtökohta uudistuksille, joita Ranska kipeästi tarvitsee. Le Pen on omalta puolueeltaan ja kannattajiltaan saanut 6...7 miljoonaa äänestäjää useimmissa vaaleissa. Nyt tulee äärivasemmalta porukkaa mukaan. Le Pen lupasi siihen suuntaan merkittävän ministerinpostin (hätäpäissään). Le Penin kannatus prosenteissa on hiipunut viimeisien vaalien myötä noin 5 %. Olisihan vallan ihmeellistä jos minä tai muut EU myönteiset eivät kannattaisi Macronia. Mutta ranskalaiset valitsevat presidenttinsä ja uskottavin voittaa. Siihen on tyytyminen.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Siinähän se rintamalinja menee. Sinä kannatat ja minä vastustan liittovaltiokehitystä, joka on itsenäiselle Suomelle tuhoisa. Aika näyttää miten äijän käy.
Toivon kuitenkin, että rauha säilyisi. Sitä on parempi kestää köyhänkin.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

"Globalisaatio ja Euroopan syvenevä integraatio voittaisivat Macronin myötä..." - ja korruptio...?

Marine Le Pen kiteytti väittelyssä hyvin sen, että Ranskassa valtaan nousee nainen: joko Merkel tai Marine.

Yleensä eliitin ja median sorsimaa ehdokasta ei kannateta gallupeissa, joten yllätyksen mahdollisuus on todellinen... siihen Maikkarin ex-Ranskan toimittaja Helena Petäistö kehotti varautumaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Jatkuuko syvenevä integraatio ja liittovaltiokehitys vai onko tultu pääteasemalle."

Mitään pääteasemia ei ole, matka jatkuu siihen suuntaan miten kansa valitsee.

Minä valitsisin syvenevän integraation ja liittovaltiokehityksen, mutta jos ranskan kansa valitsee toisen raiteen, niin mukana ollaan, pakko olla. Junasta ei voi jäädä ja resiina liikkuu kovin hitaasti ja se on varsin turvaton menopeli.

Ranskan kansan tahtoa ei suomalaiset voi vastustaa, mutta toivon mukaan suomalaiset on sen verran järkevää porukkaa etteivät jää junasta asemalle, eikä tule sitten niitä resiinahommiakaan.

Voihan joku tietenkin tykätä resiinarallistakin, minä en. Tykkään matkustaa mieluimmin pendoliinolla, eli syvenevä integraatio ja liittovaltiokehitys olisi minun ratkaisuni.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Pendolino on nopea kesällä, mutta jäätyy usein Suomen talvipakkasilla. Itse valitsisin vanhan kunnon Ukko-Pekan, jolla matka taittuu säässä kuin säässä. Monesti varma meno on parempi kuin nopeus ja äkkipysähdys.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Tässä näkyy hyvin meidän ajattelumme ero.
Sinä luotat vanhaan enemmän kuin uuteen.
Minä en luota vanhaan.

Mutta ukkopekkoja ei ole enää käytössä, eikä nyt enää muisteta eikä muistella mitä vikoja niissä oli.

Ainakin ne olivat hitaita, kuluttivat liikaa energiaa ja ihmistyövoimaa ja lisäksi ne saastuttivat.

Veikkaan että nämä puheet ukkopekasta, samoin kuin markkaan paluusta, on vain nostalgista höpinää, etkä todella toteuttaisi näitä "uhkauksia" vanhaan palaamisesta, vaikka saisit niillä ajatuksilla paljon ääniä ja pääsisit eduskuntaan.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen Vastaus kommenttiin #9

Älä ota kirjaimellisesti Ukko-Pekka esimerkkiä. Vaikka tiedä häntä, jos vielä joudutaankin turvautumaan vanhoihin hyväksi koettuihin keinoihin.Tietenkin, jos kriisiä pukkaa.
Mitä omaan valuuttaan siirtyminen Suomen osalta voisi merkitä, ei välttämättä lainkaan markkaan vaan pohjoismaiseen kruunuun. Ehkä on hyvä muistaa, että Pohjoismaiden yhteenlaskettu BKT muodostaa maailman 10. suurimman talousalueen.Ei niinkään vähäinen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #10

Unelmasi pohjoismaisesta valuutasta on varsin utopistinen.

Muut pohjoismaat selviävät kelluvalla valuutallaan, eivät siis tarvitse uppoavaa valuuttaa, mistä euro-erosta haaveilevat uneksivat.

Pohjoismainen valuutta- unioni olisi siis minun mielestäni hyvä asia, mutta tuskin se on hyvä niiden suomalaisten mielestä jotka haaveilevat uppoavasta valuutasta.

Tuskinpa Suomen mukanaolo pohjoismaisessa valuuttaunionissa olisi suotavaa myöskään muiden pohjoismaisden kannalta, jotka haluavat säilyttää valuuttansa arvon.

Jos Suomi haluaa uppoavan valuutan, kannattaa siirtyä ruplaan, tosin sekin on nyt ollut nousussa kun öljyn hinta on tullut ylös pohjalukemista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut