marttiissakainen

Yksinapaisesta moninapaiseen maailmanjärjestykseen

Juuri päättynyt USA:n presidentin "neitsytmatka" Lähi-Itään ja Europpaan jätti monelle ristiriitaisia tuntoja.

Arabiiiton maat ottivat Trumpin haasteen terrorismin , etenkin Isisin ja Iranin vastaisen taistelun kiihdyttämisestä vastaan ilman sanottavaa protestia. Rintamalinja näyttää selvältä. USA:n Lähi-Idän uskollisin arabiliittolainen Saudi-Arabia  osti  380 USD:llä aseita, tankkeja, taistelulaivoja, ohjuspuolustusjärjestelmiä, tutkalaitteita ja IT-teknologiaa jne.  Näilläkö Lähi-Idän rauhaa rakennetaan? Työpaikkoja ainakin syntyy kymmenille tuhansille amerikkalaisille.

Trump teki historiaa vieraillessaan Jerusalemin itkumuurilla ja jättäessään rukouslapun muurin koloon. Taisipa olla ensimmäinen USA:n 2. maailmansodan jälkeinen presidentti, joka teki niin. Kohteliaisuusvierailu myös Palestiinan itsehallintoalueelle kuului myös ohjelmaan. Israel valloitti Itä-Jerusalemin 50 vuotta sitten ns. kuuden päivän sodassa 7.6.1967.

Välilasku Vatikaaniin ja paavin tapaaminen sujui sitävastoin koleahkoissa tunnelmissa. Ehkäpä Trumpin  sanomiset vaalikampanjan aikana  ja paavin kriittiset kommentit  Trumpin kristillisyydestä olivat vielä tuoreessa muistissa.

Mielenkiinnolla odotettu Nato-vierailu ei myöskään pettänyt odotuksia. Jäsenmaat saivat taas kuulla, että kunkin maan oma osuus puolustuskustannuksista pitää hoitaa itse. Trump ei myöskään korostanut ns. 5. artiklan puolustusvelvoitetta. Näyttä aika selvältä, että Euroopan natomaat joutuvat panostamaan lisää puolustukseen. Tuo sekin  kipeästi kaivattuja uusia työpaikkoja Eurooppaan. Rauhaa  se tuskin edistää.

G-7 maiden kokous ei myöskään tainnut mennä putkeen, ainakaan Saksan osalta. Siksi happamia olivat Angela Merkelin puheet kokouksen jälkeen. Hän perään kuulutti Euroopalta lisäpanostuksia ja epäili kuinka USA:n liittolaisuhteen aitouteen voi jatkossa luottaa. Mikä osa puheesta oli vaalipuhetta ja mikä aitoa kritiikkiä sen aika näyttää.

Joka tapauksessa näyttää siltä, että vahva USA -Europpa-akseli on höltymässä. ITTP-sopimuksen jäädyttämien ja Pariisin ilmastosopimuksen kyseenalaistaminen viilentävät välejä.

Voi hyvinkin olla , että Euroopan integraatio eli tie kohti liittovaltiota syvenee ja nopeutuu. Tietenkin paljon riippuu siitä saako Ranskan tuore presidentti Macron riittävän vahvan  parlamenttiryhmän taakseen tulevissa vaaleissa ja onnistuuko hän ylipäätään nostamaan Ranskan  pysyvälle kasvu-uralle. Muuten Saksalle jää ylivoimainen taakka.

Kommunismin romahdettua uskottiin, että kapitalismi sai pysyvän otteen maailman taloudesta. Yksinapainen maailma väikkyi näköpiirissä. Sitten tuli valtaa Putin  ja muutti Venäjän kurssin. Kiinan  ilmiömäinen nousu haastamaan USA:n taloudellista hegemoniaa muuttivat tilannekuvan täysin.

On hyvinkin mahdollista, että näemme nelinapaisen maailmanjärjestyksen toteutuvan. Muutos näyttää olevan pysyvä olotila.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Jos käy niin, että Saksan johdolla siirrytään eri tahtisen Euroopan integraation syventämiseen, Suomi joutuu taas valinnan eteen. Mennäkö mukaan vai ei. Luulisi, että Suomi on jo maksanut riittävät oppirahat päättäjien pöydässä istumisesta.

Liittyminen pohjoismaiseen rintamaan olisi viisautta. Se ehkä vaatisi uuden hallituksen, jopa uuden eduskunnan.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Jos Usalla alkaa pörssit näyttämään plussaa ja talous elpymään jne. Niin se olisi kauhistus EU:lle ja varsinkin Saksalle. Ihmisiä ei enää euroopan yhtenäisyys näyttäisi hyvälle, tehdäämpä ajatuksesta vielä kauheampi EU:lle/Saksalle.. Britteillä alkaisi menemään hyvin, EU:N eron jälkeen.. Ja samaan aikaa Kreikka itkee lisää rahaa..

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Briteillähän tulee menemään hyvin. Entiseen maailman suurimapaan imperiumiin kuuluu vieläkin 52 jäsenmaata, 2.3 miljardia ihmistä.Yhteenlaskettu BKT on n. 14.000 mrd.euroa. Käyvät tietenkin kauppaa keskenään eli eiköhän britit selviydy. Enemmän olen huolissani EU:n selviytymisestä.
Mitä Kreikkaan tulee, niin ilman massiivisia velkojen leikkauksia maan taloutta ei saada kunnon tolalle meidän elinaikanamme. Tuskin lapsiemmekaan.

Petteri Hiienkoski

"EU on hajoamassa"- Brysselin talousasiantuntija sanoo Merkelin utopian Euroopasta "olevan kuollut"

"Fredrik Erixon, joka on äänestetty yhdeksi vaikutusvaltaisimmista talousasiantuntijoista Euroopassa, on varoittanut etteivät Angela Merkel ja hänen Brysselin joukkonsa pysty pysäyttämään Eurooppa-projektin syöksyä, kertoo Express."

Erixon puolestaan toteaa: "Huolimatta Hollannin pääministerin ja Emmanuel Macronin voitoista vaaleissa, niin paljon kuin haluaisinkin jakaa heidän positiiviset ajatuksensa eurooppalaisesta yhteistyöstä sekä yhteisen EU:n hallinnon vahvistamisesta entisestään, uskon että yhä tiivistyvän Euroopan unionin aikakausi on ohi."
"Ajatus tiivistyvästä ja vahvistuvasta unionista on ollut hyvin hyvin vahva yli 60 vuotta, mutta se on nyt kuollut."
"Se ei loppunut Brexitiin eikä se loppunut Trumpin Eu skeptisyyteen."
"Se loppui kauan ennen näitä - 15 vuotta sitten, kun Ranska ja Alankomaat äänesti perustuslakisopimusta vastaan."
"Se oli aikainen varoitus laskevasta kannatuksesta kaikelle mikä johtaisi syvenevään integraatioon.""
(http://beta.oikeamedia.com/o1-20226)

Arvioni EU:n tulevaisuudesta on samansuuntainen. Ellei utopistiselle liittovaltiokehitykselle löydy uskottavaa vaihtoehtovisiota EU:sta itsenäisten jäsenvaltioiden yhteisönä, EU saattaa hajoata nopeammin kuin arvataankaan.

Yhdentymisen syventäminen voi ehkä ruokkia EU-eliitin haaveunia: se ei kuitenkaan kumoa keskipakoisvoimaa vaan pikemminkin kiihdyttää sitä.

Yhdentyminen tuskin myöskään pysäyttää velkaantumista ja työttömyyden kasvua, jota ideologisin perustein toteutettava tuotantorakenteen muutos ja massamaahanmuutto kiihdyttävät. Pikemminkin päinvastoin.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

EU/Euro-projektissa tehtiin kaksi perusvirhettä. Liian nopea laajeneminen liian monella heikon talouden maalla. Tunnettu rauhan ja konfliktien tutkija norjalainen Johan Galtung ennusti 1970-luvulla Euroopasta tulevan uusi maailman supervalta. Niin olisi saattanut käydä, jos oikeaa johtajuutta olisi löytynyt.
Galtung totesi, että Euroopan integraatio on edennyt kahdella tavalla joko syventämällä integraatiota tai sitä laajentamalla. Eli ensin rakenteet kuntoon ja vasta sitten laajennus.Ei koskaan molempia yhtä aikaa.
2000 -luvun alussa yritettiin molempia sekä syventämistä että laajentamista samanaikisesti. Tuloksen tiedämme.
On myös historiallista näyttöä, että mitään pysyvää ei saada aikaan demokratian nimissa ellei prosessiin saada kansan syviä rivejä mukaan.
Bryssel on yrittänut hivuttaa maita kohti liittovaltiota.Kun talous sakkaa, niin kukin maa alkaa vetää kotiinpäin ja kansallisaate nostaa päätään. Sitä kutsutaan Brysselissä populismiksi.
Vaikea nähdä miten EU-projekti voisi onnistua. Pitäisi ottaa pitkä askel taaksepäin ja aloittaa alusta. Siihen on vaikea uskoa.
Todennäköisesti näemme nykymuotoisen EU:n pirstaloitumisen seuraavan 10 vuoden aikana, jos ei nopeamminkin. Saksan johtajarooli tulee vahvistumaan. Mitä siitä seuraa jää nähtäväksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut