Yksinapaisesta moninapaiseen maailmanjärjestykseen

Juuri päättynyt USA:n presidentin "neitsytmatka" Lähi-Itään ja Europpaan jätti monelle ristiriitaisia tuntoja.

Arabiiiton maat ottivat Trumpin haasteen terrorismin , etenkin Isisin ja Iranin vastaisen taistelun kiihdyttämisestä vastaan ilman sanottavaa protestia. Rintamalinja näyttää selvältä. USA:n Lähi-Idän uskollisin arabiliittolainen Saudi-Arabia  osti  380 USD:llä aseita, tankkeja, taistelulaivoja, ohjuspuolustusjärjestelmiä, tutkalaitteita ja IT-teknologiaa jne.  Näilläkö Lähi-Idän rauhaa rakennetaan? Työpaikkoja ainakin syntyy kymmenille tuhansille amerikkalaisille.

Trump teki historiaa vieraillessaan Jerusalemin itkumuurilla ja jättäessään rukouslapun muurin koloon. Taisipa olla ensimmäinen USA:n 2. maailmansodan jälkeinen presidentti, joka teki niin. Kohteliaisuusvierailu myös Palestiinan itsehallintoalueelle kuului myös ohjelmaan. Israel valloitti Itä-Jerusalemin 50 vuotta sitten ns. kuuden päivän sodassa 7.6.1967.

Välilasku Vatikaaniin ja paavin tapaaminen sujui sitävastoin koleahkoissa tunnelmissa. Ehkäpä Trumpin  sanomiset vaalikampanjan aikana  ja paavin kriittiset kommentit  Trumpin kristillisyydestä olivat vielä tuoreessa muistissa.

Mielenkiinnolla odotettu Nato-vierailu ei myöskään pettänyt odotuksia. Jäsenmaat saivat taas kuulla, että kunkin maan oma osuus puolustuskustannuksista pitää hoitaa itse. Trump ei myöskään korostanut ns. 5. artiklan puolustusvelvoitetta. Näyttä aika selvältä, että Euroopan natomaat joutuvat panostamaan lisää puolustukseen. Tuo sekin  kipeästi kaivattuja uusia työpaikkoja Eurooppaan. Rauhaa  se tuskin edistää.

G-7 maiden kokous ei myöskään tainnut mennä putkeen, ainakaan Saksan osalta. Siksi happamia olivat Angela Merkelin puheet kokouksen jälkeen. Hän perään kuulutti Euroopalta lisäpanostuksia ja epäili kuinka USA:n liittolaisuhteen aitouteen voi jatkossa luottaa. Mikä osa puheesta oli vaalipuhetta ja mikä aitoa kritiikkiä sen aika näyttää.

Joka tapauksessa näyttää siltä, että vahva USA -Europpa-akseli on höltymässä. ITTP-sopimuksen jäädyttämien ja Pariisin ilmastosopimuksen kyseenalaistaminen viilentävät välejä.

Voi hyvinkin olla , että Euroopan integraatio eli tie kohti liittovaltiota syvenee ja nopeutuu. Tietenkin paljon riippuu siitä saako Ranskan tuore presidentti Macron riittävän vahvan  parlamenttiryhmän taakseen tulevissa vaaleissa ja onnistuuko hän ylipäätään nostamaan Ranskan  pysyvälle kasvu-uralle. Muuten Saksalle jää ylivoimainen taakka.

Kommunismin romahdettua uskottiin, että kapitalismi sai pysyvän otteen maailman taloudesta. Yksinapainen maailma väikkyi näköpiirissä. Sitten tuli valtaa Putin  ja muutti Venäjän kurssin. Kiinan  ilmiömäinen nousu haastamaan USA:n taloudellista hegemoniaa muuttivat tilannekuvan täysin.

On hyvinkin mahdollista, että näemme nelinapaisen maailmanjärjestyksen toteutuvan. Muutos näyttää olevan pysyvä olotila.

 

marttiissakainen

Metsänhoitaja,yrittäjä: kansainvälinen bisnes.Asunut ulkomailla yli 30 vuotta.
Poliittisesti sitoutumaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu