Saksan rautarouvan johdolla kohti liittovaltiota

Kuluva alkuvuosi on  ollut vauhdikas Euroopassa ja maailmalla. Ensin Brexit, sitten Trump ja mitä sitten? Valtamedia on ilakoinut Trumpilla sekä ennen että jälkeen USA:n presidenttivaalien. Kyseinen herra käväisi Euroopassa  eikä yllättänyt. Suorasukaiseen tyyliinsä Trump "ripitti"  natomaita. Saivat kuulla kehotuksen maksuosuutensa  täysimääräisestä suorittamisesta yhteiseen puolustuskassaan.

G7 – kokous jäi odottamaan twiittivastausta USA:n poisjäännistä Pariisin ilmastosopimuksesta. Sekin tuli.

Sitten Saksan rautarouva Angela Merkel ärähti vaalikampanjapuhessaan omilleen. Viesti kyllä meni perille myös muille. "Eurooppa ei enää voi luottaa USA:aan täysin , vaan sen on noustava ja otettava vastuu itse."

Mitä tästä saattaisi seurata? Brexitin toteutuessa jäljelle jäävien EU- ja eritoten euromaiden pitäisi ryhdistäytyä ja tiivistää rivejään, jotta Brexit- vuoto ei pääse laajenemaan muihin EU-maihin.

Kohti uutta Eurooppaa oltaisiin menossa Saksan johdolla ja Ranskan sparratessa. Marssi kohti yhdentyvää ja syvenevää yhteistyötä nopeutuisi.

Merkel on jo vuosia sitten puhunut samaa. Jo 2011 Merkel puhui CDU:n vuotuisessa kongressissa Leipzikissä, että EU:n 27 jäsenmaata ( silloin Kroatia ei ollut vielä jäsen ):

"Sukupolvemme tehtävä on nyt rakentaa valmiiksi Euroopan talous-ja rahaunioni sekä askel askeleelta luoda poliittinen unioni. Aika on kypsä  uuden Euroopan läpimurrolle . Euroopan johtajat ovat vastuussa tästä." Jokohan nyt on aika kypsynyt sille?

Uutistoimisto Bloomberg haastatteli useita Merkelin puoluetovereita kyseisestä puheesta. Ralp Brinkhaus, Saksan parlamentin finanssikomitean puheenjohtaja sanoi, että Merkelin sanojen takana on viesti:

Euroopan Unionia pitää vahvistaa, jos ei haluta sen kuolemaa. Siksi  myös Saksa on valmis luopumaan osasta  suvereeniteettiaan. Tästäkö lienee nyt kyse?

Toinen puoluetoveri , Euroopan Parlamentin jäsen, Elmer Brok  sanoi, että on tärkeää ettei Merkel mene historiaan johtajana, joka sai euron romahtamaan. " Hän haluaa nujertaa kriisin ja pelastaa projektin."Elmer Brok siteerasi lopuksi Saksan ensimmäistä sodanjälkeistä liittokansleria Kondrad Adenaueria :

" Euroopan kansallisvaltioilla on vain menneisyys, mutta ei tulevaisuutta."

Aikooko Merkel tehdä "adenauerit vai kohlit"? Saksojen yhdistymisestä hänellä on kokemusta. Onko siitä apua Euroopan yhdistämisessä? Saksan johdolla integraatio onnistuu tai epäonnistuu. Vai joko etsikkoaika on mennyt?

Suomella on  taas kerran valinnan paikka. Viisautta tarvitaan. Tarvitaan myös kansallisvaltiota.

marttiissakainen

Metsänhoitaja,yrittäjä: kansainvälinen bisnes.Asunut ulkomailla yli 30 vuotta.
Poliittisesti sitoutumaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu