marttiissakainen

EU:lla edessä loistava menneisyys

 

Brexit oli ensimmäinen kunnon varoitus Brysselin byrokraateille mitä on tulossa. Eronäytelmän käsikirjoitusta ollaan laatimassa syvän eripuran ilmapiirissä. Britannia on siksi iso osa EU:ta, että ero tekee todella kipeää. 

Nyt vuorossa on Espanja/ Katalonia. Katalonian itsenäisyysjulistus on vain ajan kysymys.

Bryssel on halunnut tehdä  brittien eroprosessin niin vaikeaksi, että kukaan muu jäsenvaltio ei uskaltautuisi eroamaan. Samalla yritetään nopeuttaa integraation syventämistä, lue liittovaltion muodostamisprosessia, jotta saataisiin kansallisvaltiot sidotuksi lujasti "EU-perheeseen". Esteenä liittovaltiokehitykselle ei ole jäsenmaiden valtaapitävät, vaan jäsenmaiden kansalaiset, jotka eivät ole nähneet keisarin uusia vaatteita. EU:lta puuttuu kansalaisten antamat demokraattiset valtuudet. Harvainvalta, korruptio ja byrokratia ärsyttävät kansalaisia. EU:ta ei rakasteta. Sitä siedetään.

Katalonia on tuore esimerkki ja jatkoa Brexitille. Kansalaiset ovat saaneet tarpeeksi EU:ta.                                       

Brysselin byrokraatit  ovat ison ongelman edessä: ollako vai eikö olla? Vaikka päätoimijana , EU:n jatkettuna käsivartena, toimiikin Espanjan hallitus, on selvää ketkä häärivät taustalla.

Mikäli pakon ja väkivallantie valitaan , seuraukset voivat olla arvaamattomia. Kadulle tungeksivia ihmisiä ,omia kansalaisia ei saa ampua. Kansaa ei saa murhata.

Mikäli Katalonian annetaan itsenäistyä, on selvää että  esimerkin seuraajia on muualla EU:ssa todella  monta mm. baskit Espanjan sisällä.

EU/ Espanja on hankalassa valintatilanteessa. Suo siellä vetelä täällä. On vain vaikeita vaihtoehtoja.

Näyttää yhä selvemmältä, että EU:n alasajo on alkanut. Jää nähtäväksi missä aikataulussa syntyy uusi EU Saksan ympärille. Sen voisi muodostaa esim seuravat 10 maata: Saksa , Italia, Ranska, Belgia, Luxenburg, Hollanti,Espanja,Portugali, Kreikka  ja Malta.

Uskaltaisin ennustaa, että EU:lla on edessään vain loistava menneisyys. Tulevaisuus on menetetty.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

EU:n oma tilinpito on epäselvä. Vuosittain katoaa teille tietymättömille joidenkin arvioiden mukaan jopa 5 mrd.euroa. Tietääkseni yhtään EU:n tilinpäätöstä ei ole hyväksytty viimeisen 20 vuoden aikana.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Katalonian itsenäisyysjulistuksella - jos sellainen lopulta oikeasti tulee - ei oikeastaan ole juurikaan suornaista tekemistä EU:n mahdollisen hajoamisen kanssa. Katalonia tiettävästi haluaa kuulua EU:hun. Sen mahdollinen itsenäistyminen kyllä saa EU:n vaikeaan välikäteen. Jos Katalonia itsenäistyy, se tulee pyrkimään EU:hun, mutta Espanja tulee vastustamaan sen liittymistä. Eikä tämä ole läheskään ainoa tämän kriisin paradoksi. EU pyrkii tiivistymään liittovaltioksi, mutta ollakseen uskottava sen tulisi pystyä ottamaan vähintään erotuomarin tai välittäjän rooli tässä kriisissä. Kuitenkin se on toiminut täsmälleen päinvastoin ja painanut päänsä pensaaseen. Niinpä, vaikka Katalonian kriisi ei suoranaisesti lisäisikään EU:sta eroamispaineita, se on jo tuonut esiin EU:n kyvyttömyyden ja haluttomuuden kriisien hoitamiseen ja niinmuodoin osoittanut, että vaikka haluja liittovaltion muodostamiseen on paljonkin, kykyjä ja haluja siinä roolissa menestymiseen ei ole.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Epäsuorasti kyllä. Ongelman ydin tässä on EU:sta puuttuva sanotaanpa vaikka solidaarisuusperiaate. Kun yhteisen valuutan kanssa jokin maa ei pärjää kuten esim.Kreikka, ei ole mahdollista antaa suoraa avustusta,vaan pelkää lainaa. EU:n jäsenmaa joutuu itse tekemään tulonsiirrot köyhille/ köyhtyville alueille. Rikkaat alueet joutuvat maksumiehiksi. Katalonia on yksi niistä.
EU:n pitäisi katsoa peiliin eikä kovistella.

Juha Kuittinen

Espanjan hallitus ei hyväksy Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemontin puhetta.

Espanjan hallitus pitää Katalonian aluejohtajan puhetta itsenäisyysjulistuksena ja aikoo ryhtyä toimenpiteisiin.

Onkohan toimenpiteenä taas oman maan kansalaisten pamputukset tai jopa murhat jää nähtäväksi.

EU tukee Rajoyn harjoittamaa politiikkaa.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Siinäpä EU:n ongelma onkin. Pitäisi tukea jäsenmaata ja samalla estää jäsenmaan alueita itse päättämästä omista asioistaan.
Kun jäsenmaiden ero EU:sta tehdään vaikeaksi,kansalaiset toimivat alhaalta ylös. EU:n markkinoima läheisyysperiaate uhkaa jäädä lähellä olevan poliisin pampun kohteena olemiseen. Ei lupaa hyvää EU:n tulevaisuudelle.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

EU loistava "menneisyys"!
Alkoi jo heti II-maailmansodan jälkeen ja jatkunut 2017 asti jo.

Käyttäjän RaimoHynynen kuva
Raimo Hynynen

Voisi hieman pohtia suurten imperiumien hajoamista. Kaikki ovat hajonneet aikanaan ja NL viimeksi. Tosin Kremlissä pyritään palauttamaan sitä mikä on palautettavissa. USA on tällä hetkellä maailman johtavin imperium ja Kiina kakkonen. Ehkä EU on kolmonen joskin sotilaallinen kääpiö.

Mihin EU eli Brysselin eliitti pyrkii. Liittovaltioon ja sitä kautta suurempaan rooliin koko maapallon politiikassa. Tuo nyt lienee päivänselvää jokaiselle joka osaa ajatella omilla aivoillaan. Kun Katalonia pyrkii itsenäiseksi niin onko se este isolle päämäärälle eli Saksan ympärille ja vaikutusvaltaan muotoutuvalle Euroopan liittovaltiolle. Tuskimpa vain joskin se olisi loppu ns. nykyiselle leikkidemokratialle EU:ssa. Vaikka Merkel hävisi vaalit niin hän edelleen heiluttaa Saksan ja sitä kautta EU:n tahtipuikkoa.

Väkivalta tuskin on ratkaisu. Sen sijaan erilaisilla pakotteilla Katalonia saadaan ruotuun jos se alkaa haluta liian voimakkasti itsenäisyyttä. Luultavasti tätä vaihtoehtoa mietitään niin Brysselissä kuin Berliinissä. Sitä, että Katalonian johto tulisi viimeistään n. 2020 tienoilla häntä koipien välissä ja hissukseen liittyisi taas tiiviimmin niin Espanjaan kuin EU:n liittovaltiokehitykseen.

Arvioni on, että jos maa on eurossa niin sillä on kaksi vaihtoehtoa:

1. Suostua liittovaltiokehitykseen ja oman päätöksenteon menettämiseen niin talous- kuin ulko- ja puolustuspolitiikassa.

2. Ero eurosta ja tarvittaessa UK:n tavoin EU:sta.

Voisi kysyä mikä olisi Suomelle parasta kun olemme ainoana Pohjoismaana eurossa. Väistämättä tulee mieleen siirtyä samaan viiteryhmään Ruotsin, Tanskan ja Norjan kanssa. Vaihtoehtoina oma valutta tai Ruotsin kruunu tai joku Pohjoismaitten kanssa yhdessä luotava uusi valuutta. Sotilaallisena inhorealistina myös se vaihtoehto, että maailmanlaajuisen sotilaallisen kriisin/sodan aikana Venäjä joutuu ottamaan ainakin Pohjois-Suomen Oulun tasalle asti. Ehkä tätä kautta ruplasta tulisi vaihtoehtoinen valuutta Suomeen.

Hieman huvittaa kuka oikeasti tosissaan uskoon, että Suomella on vaikutusta jos vastassa ovat sellaiset valtiot kuin Saksa, Ranska ja Italia. Näille jotka uskovat Suomen vaikutusmahdollisuuksiin, voisi pitää oppitunnin keisarin vaatteista.

Mitä nyt kannattaisi seurata lähikuukausina. Saksaa ainakin ja sen uutta hallitusta. Merkel on kertonut minkä hän näkee ainoana vaihtoehtona tulevalle hallitukselleen ja linkki alla. No vuoden loppuun mennessä nähtäneen sen tulevasta linjasta jotain viitteitä.
https://www.reuters.com/article/us-germany-politic...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Näille jotka uskovat Suomen vaikutusmahdollisuuksiin, voisi pitää oppitunnin keisarin vaatteista.

Juuri noin.

esim.Britit= Oma valuutta/Punta. Ei kuulunut rahaliitto Emuun.
Suomi kuulunut 1.11-93 lähtien.
Punnan vaikutus esim.pörssissä? vastaan Jeni,Dollari,euro.
Suomen markka mitätön edm.rinnalla.
Maatalous/elintarviketeollisuus=Markoilla vai euroilla tuettuna?
Entä Vienti? Työpaikat?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut