marttiissakainen

Investointipankki Goldman Sachs teki tilin Tanskassa

 

Vajaat neljä vuotta sitten Tanskan valtion pääsosin omistama energiayhtiö Dong tarvitsi lisää pääomaa. Kaksi tanskalaista eläkevakuutusyhtiötä ATP ja PFA pienellä osuudella sekä amerikkalainen jätti-investointipankki Goldman Sachs tulivat sijoittajiksi. Goldman Sachs osti 18% osakkeista 1.1 mrd. eurolla. Tuolloin poliitikot kävivät kiivaan keskustelun myydäkö ulkomaiselle sijoittajalle  vai ei , ja oliko kauppahinta liian alhainen. Silloinen vasemmistohallitus teki kuitenkin kaupat.

Dong Energy ilmoitti 12.10.17 pörssitiedotteessaan, että Goldman Sachs on myynyt loput ostamistaan Dong-osakkeista. Olivat myyneet osan jo aiemmin. Myyntihinta oli yhteensä 2.7 mrd. euroa.

Vajaassa neljässä vuodessa Goldman Sachs tahkosi 155 %:n voiton. Myynnin jälkeen Tanskan valtion omistaa Dongista 58.8%. 

Olkoon edellä oleva  varoittavana esimerkkinä Suomen hallitukselle ja poliitikoille. Tulee hakematta mieleen Suomen vastaava energiayhtiö Fortum. Toivoa sopii, että Suomen poliitikot olisivat tanskalaisa fiksumpia laittaessaan  valtion yhtiöiden taseita töihin. Näinhän Sipilä tuoreena päämisterinä asian ilmaisi.

Liikenneministeri Anne Berner ponnistelee innokkaasti  valtion laitosten yhtiöittämisessä. Tuoreinpana esimerkkinä VR.  Se avaisi ovia Goldman Sachin kaltaisille rahastajille. Samalla tulonsiirroille Suomesta ulos.

Uusliberalismi elää ja voi hyvin. Rikkaat rikastuvat edelleen, köyhistä valtioista viis saati sitten  niiden köyhistä kansalaisista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Pitää vielä täydentää, että Goldman Sachs on juuri se investointipankki, josta yleensä tulee USA:n valtiovarainministerit.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Olisi mielenkiintoista löytää keissi, jossa poliitikot eivät olisi myyneet jotain liian halvalla.

Yhtäkään ei oikoseltaan tule mieleen.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Se kertoo jotain poliitikkojen talousosaamisesta tai johdateltavuudesta valtion omaisuutta myytäessä. Tämä on hyvä pitää mielessä kun Suomen valtion omaisuutta" berneröidään ".

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tässä yksi pienimmistä, Kemira Grow Howta en kehtaa edes esitellä:

"Entinen liikenneministeri Kimmo Sasi (kok) kehuu yhä valtion 2003 tekemää kauppaa, jossa se sai katsastusyhtiönsä osakkeista 59 miljoonaa euroa. Vain kolme vuotta myöhemmin samat osakkeet myytiin eteenpäin sadoilla miljoonilla euroilla ja valtion leivistä yksityiseen kelkkaan lähteneet viisi johtajaa tienasivat vuonna 2006 yhteensä yli 44 miljoonaa euroa."

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Liian halvalla? Tuleeko sinulla mieleen tapausta, jossa ei ole myyty eniten tarjoavalle?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kun joku sukutila myydään se myydään yleensä markkinahintaan. Jälkipolvet tuskin koskaan hurraavat.
Joku VR on paljon muuta kuin sen markkinahinta. Se oli nimittäin ainoa suomalainen instituutio jossa viljeltiin hyvää käytöskulttuuria esim palvelukulttuuria. Yhtenäiskulttuurin vahvin linnake ja lähes ainoa oli VR. Ilman VRn kaltaisia turva-alueita maa, myös ominaisuudessa bisnesvyöhyke, huononee.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Kuulostaa kertakaikkisen hyvältä kaupalta. Oliko joku tyytymätön, ja jos oli niin miksi?.Win-win nähdäkseni kaikille.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Marinalle. Todella erinomainen kauppa Goldman Sachsille, mutta ei Tanskan veronmaksajille.
Samaa rataa menee myös EU:n ja IMF:n ohjeistus kriisimaille ,kun niitä kehotetaan = pakotetaan myymään valtion omaisuutta pilkkahintaan. Investoijat ovat heti haaskalla ostotarjouksineen ja tekevät muhkean tilin. Uusliberalismia parhimmillaan.
Tanskan ei olisi ollut pakko myydä, mutta myivät kuitenkin.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Hyvä Martti että toit varoittavan esimerkin esille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut