marttiissakainen

Miksi valtamedia vaikenee?

 

Yritin hakea YLE:ltä, Hesarista yms.tiedotusvälineistä tietoja Tsekkien vaaleista, jotka päättyivät eilen.  Laihoin tuloksin. Sunday Express-lehti pelasti tilanteen. Kiitos sinne.

Voiton vei Euroopan Trumpiksi tituleerattu miljardööri Andrej Babis ja hänen  johtamansa ANO ( Yes ) puolue.

ANO sai rökälevoiton, 29,65 % äänistä.  Toiseksi ylti oppositiopuolue Civic Democrats 11.3 % :n ääniosuudella ja kolmanneksi Piraattipuolue 10.8%: n ääniosuudella. Piraatit pääsivät muuten ensimmäistä kertaa parlamenttiin. Edelliset vaalit 2013 voittaneet sosiaalidemokraattien kannatus  romahti 7.7%:iin annetuista äänistä. Pääministeripuolue maksoi kalliisti hallitusvastuustaan.

Tsekit  siirtyy vahvasti oikealle ja EU-kriittiseen politikkaan, jossa pakolaispolitiikka on yksi keskeisistä asioista. Ylen tulisi koko kansan uutiskanavana kertoa laajemmin vaaleista. Pelkkä maininta ei riitä. Tietenkin EU-myöteisten medioiden on vaikea raportoida " EU-negatiivisista "asioista, kun samaan aikaan Katalonia- kriisi ravistelee Brysselin lasipalatseja.

Espanja ja Katalonia täyttävät koko ulkomaisen uutisoinnin mediassa. Tietenkin myös Japanin vaalit painavat päälle puhumattakaan pienemmistä  Pohjois- Italian rikkaiden alueiden kuten Lombardian ja Veneton kansanäänestykset, joissa pyytävät lisää itsemääräämisoikeutta. Nämä pienemmät vaalit jäävät näköjään totaaliseen uutispimentoon Suomessa. Mistä syystä?

Vaikuttaa vahvasti siltä, että nopeat muutoksen tuulet puhaltavat Euroopassa ja suuntakin on selvä : lisää kansallista itsemääräämisoikeutta. Entä Suomi? Milloin meillä herätään? Ei ainakaan valtamedia tule olemaan unilukkarina.

Olisiko kansalaisten vuoro korottaa äänensä kuuluviin? Seuraava tilaisuus on presidentin vaalit. Käyttäkäämme tilaisuus hyväksemme.

 

Lähteet: www.express.co.uk/news/world/869268/Czech-Republic ja www.dr.dk/nyheder/udland/noritalien-stemmer-om -mere -se..

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

Valtamedia vaikenee, koska he eivät halua valemedia-leimaa. Parempi vaieta kuin valehdella, jos on kyse epämiellyttävästä uutisoinnista.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Vanha sanonta, että totuus ei pala tulessakaan, pitäisi ottaa käyttöön. Jos media ei kerro tapahtumista objektiivisesti, niin mihin sitä tarvitaan?
Hesari voi tietenkin uutisoida mitä lystää. Me voimme olla tilaamatta/lukematta.
Sensijaan YLE, jota ylläpidetään verovaroin, tulisi kertoa totuuden-mukaisesti. Miksi kansanedustajat eivät valvo sitä? Vai onko Ylen hallintoneuvosto pelkkä kumileimasin?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Maikkarilla oli kyllä 21.10.2017 20:31 mutta suuremmin ei taida olla asiaa mainostettu.
https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/tshe...

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Eiköhän se valtalehtien ja YLE;n jo ennen EU-kansanäänestystä keskenään tekemä eliittilojaalisuussopimus siitä, ettei mitään kielteistä EU:sta uutisoida, ole edelleenkin jollakin julkilausumattomalla tavalla voimassa.

Se on tämä suomalainen journalismi tätä. Jonkin journalistisen ihanteen mukaan tiedonvälityksen tehtävä olisi tiedon välittäminen, mutta suomalainen journalisti kokee olevansa vallanhaltija silloin kun se pitää jonkin tiedon salassa.

Tavattoman lapsellista. Sitten YLE saattaa kuluttaa kohtuuttomat määrät resursseja järjestääkseen jonkin "sananvapaus-illan", jossa keskitytään lähinnä marginaaliryhmien marginaalisiin itseidentiteettiongelmiin.

Tavattoman lapsellista. Todellisuuden- ja suhteellisuudentajuntonta ja lapsellista.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Eiköhän se valtalehtien ja YLE;n jo ennen EU-kansanäänestystä keskenään tekemä eliittilojaalisuussopimus siitä, ettei mitään kielteistä EU:sta uutisoida
...........

Salaliitto?

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Vielä täydennys Pohjois-Italian kansanäänestykseen.
Lombardia ja Veneto yhdessä vastaavat 30 % koko Italian BKT:stä ja 25% maan äänestäjäkunnasta. Ei niin pikku juttu.

Taitaa vaan medialla olla kylliksi mutusteltavaa Katalonian tilanteen seurannassa.

Kumma kyllä pikkuisen Tanskan media kyllä seuraa myös Italian äänestyksiä. Ehkä Tanskassa ohjaus ylhäältä on Suomea vähäisempi. Tuskin se on rahasta kiinni.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Ylen tekstisivuilla oli ruudun kokoinen juttu vaaleista. Eihän se ola mukavaa kerrottavaa toimittajille, että kaksi puoluetta yli 40% yhteiskannatuksella voittivat vaalit ja ovat selkeästi EU-vastaisia sekä kansallismielisiä. Joskus tuntuu, että nämä valemediaksi luokitellut tiedotusvälineet antavat paljon objektiivisempaa tietoa kuin luotettava valtamedia.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Laitinen; Valtamedia on vallan työkalu. Ei tapahtumien tarkkailija ja tiedoittaja.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Miksi valtamedia vaikenee?
22.10.2017 14:50

Miksi Issakainen jättää lukematta uutiset Tsekin vaalituloksesta ja sitten väittää, että niitä ei ole mainittu journalistisessa mediassa, jota Issakainen nimittä valtamediaksi? Issakainen on julkaissut blogitekstinsä 22.10. klo 14.50. Suomalaisessa mediassa on jo 21.10. julkaistu uutisia Tsekin vaalituloksesta.

Issakaiselle tiedoksi:

"Populistimiljardöörin ANO-puolue voitti parlamenttivaalit Tšekissä
Kansalaisdemokraattipuolue ODS sai toiseksi eniten ääniä."
Tshekki21.10.2017 klo 17:14päivitetty 21.10.2017 klo 20:33
https://yle.fi/uutiset/3-9895020

"Populistiset protestipuolueet juhlivat Tšekin parlamenttivaaleissa: Trumpiin verrattu ennakkosuosikki Andrej Babiš nousee pääministeriksi"
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005418234.html
Julkaistu: 21.10. 18:49 , Päivitetty: 22.10. 0:58

”Tšekin Donald Trump” veti heti selvän linjan: ”En halua tehdä yhteistyötä heidän kanssaan”
ULKOMAAT | TŠEKIN VAALIT Miljardööri Andrej Babisin johtama keskusta-oikeistolainen ANO-puolue nousi odotetusti suurimmaksi puolueeksi Tšekin parlamenttivaaleissa. Se sai 29,7 prosenttia äänistä.
https://www.uusisuomi.fi/aiheet/tsekin-vaalit
22.10.2017 09:27

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Huhhuh. Kylläpä antavatkin nuo linkkaamasi uutisotsikot loistavan esimerkin valtajournalismin korkeista totuudellisuus- ja puolueettomuuskriteereistä.

Eli toisin sanoen olisi ehkä ollut parempikin että olisivat mieluummin vaienneet kuin sortuneet totaaliseen mustamaalaamiseen.

Se on tuollaisen luottamukseen perustuvan suhteen -- jollainen tiedonvälittäjän ja tiedontarvitsijan välillä pitäisi vallita -- kannalta peruuttamatonta että se luottamus on kerran menetetty. -- Viittaan siihen ennen EU-kansanäänestystä valtamedian kesken solmittuun salaiseen sopimukseen olla julkaisematta mitään negatiivista EU:sta.

Valehdella voi vain yhden kerran. Petturi on petturi aina, väärentäjä jää ikuiseksi väärentäjäksi. Kun luottamus on romahtanut, mikään ei ole enää koskaan ennallaan. Paitsi valtamediaa koskien, olemme todistaneet samaa tylyä tosiasiaa mm. Timo Soinin puolueen kohdalla.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Voit olla noista uutisotsikoista ja niiden sisältämästä tiedonvälityksestä ihan mitä mieltä lystäät. Pointtini oli se, että Issakainen joko ei lue uutisia ja esittää väitteensä tietämättömyyttään tai sitten hän valehtelee ihan tietoisesti.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen Vastaus kommenttiin #14

Voittehan te tietenkin olla tuon tuon Issakaisen kanssa ihan niin tukkanuottasilla kuin lystäätte, mutta miten se muuttaa pohjalla olevaa asiaa? Journalismimme on huonoa, yksisilmäisyydessään kammottavaa, leimaavissa sananvalinnoissaan lapsellista -- enkä yhtään epäile etteikö valtalehtien käsittämättömään strategiaan kuuluisi myös tiedon valinta ja piilottaminen.

Ihmettelin Saksan liittopäivävaalien ja Itävallan parlamenttivaalien kanssa vähän näitä samoja kysymyksiä. Eipä lehdistö paljoa tuloksilla revitellyt. Jos uutisotsikoita ja -tekstejä luki sillä silmällä että ennen EU-vaaleja tehty sordiinosopimus on yhä voimissaan, sille näytti löytyvän todistus.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #27

Kertauksena: Pointtini oli se, että Issakainen joko ei lue uutisia ja esittää väitteensä tietämättömyyttään tai sitten hän valehtelee ihan tietoisesti.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Ilkalle. Enpä kyllä jättänyt lukematta. Kävin läpi mielestäni tärkeimmä mediat ja jopa googeloin huonoin tuloksin. Daily Express oli ensimmäinne,kunon tärppi.
Sen voi ainakin sanoa, että kovin suppeaa uutisointi oli verrattuna vaikka Tanskaan.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

"Enpä kyllä jättänyt lukematta".
Olit siis lukenut nuo linkkaamani uutiset ennen kuin ryhdyit kirjoittamaan blogitekstiäsi. Sitten otsikoit kirjoituksesi: "Miksi valtamedia vaikenee?". Valehtelet siis tietoisesti etkä vetoa tietämättömyyteen. Tämä on hyvä tietää.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen Vastaus kommenttiin #20

Kävin netissä läpi lehdet, mutta en löytänyt. En nähnyt mainitsemiasi juttuja. Sitten menin muiden maiden medioita katsomaan. Ei tietenkään olisi ollut tarvetta laittamaani otsikkoon, jos olisin löytänyt jutut Suomesta.
Blogi olisi varmaankin tullut tehtyä, mutta eri otsikolla. Pitää olla tarkempi jatkossa. Tietoiseen valehtelemiseen ei ole tarvetta eikä kuulu tapoihini.
Anteeksi sekaannus.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #25

"Ei tietenkään olisi ollut tarvetta laittamaani otsikkoon, jos olisin löytänyt jutut Suomesta."

Googlessa tein haun: tsekki vaalit 2017

Näillä hakukriteereillä löytyi ns. valtamedian tekemiä uutisia, joista laitoin linkkejä aiempaan kommenttiini. Se, mikä minua hiukan hämmentää, että myös Uusi Suomi julkaisi nettisivuillaan Tsekin vaalituloksesta kertovan uutisen saman päivän aamupäivänä kun Issakainen julkaisi blogitekstinsä saman lehden sivuilla iltapäivällä. Googlen käytön osaamattomuus ei selitä tätä.

Jos välttelee uutisten lukemista, niiden puuttumisesta ei ole kovin älykästä narista. Kirjoitettu uutinen on olemassa, jos se on valtamedian sivuilla, vaikka sen jättää lukematta.

"Tietoiseen valehtelemiseen ei ole tarvetta"

Siksi on tarpeetonta valehdella tarpeettomasti. Tulen puuttumaan valheisiin myös jatkossa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Imeisesti Issakaisen on syytä käydä näöntarkastuksessa. Siinä yläpuoluella on linkkejä, jollei itse löydä.

Se vaaliien lopputuloksessa oli kuitenkin hyvää, että voittaja kieltäytyi ottamasta äärioikestoa ja kommunisteja hallitukseen. Ilmankos persut eivät vielä olekaan kehuneet lopputulosta. :)

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Vielä mielenkiintoisempaa Issakaisen toiminta asiassa on se, että blogissaan viittaamansa ulkomainen lähde on julkaissut uutisen tänään klo 10.40 paikallista aikaa, joten Suomessa kello oli 12.40
PUBLISHED: 10:40, Sun, Oct 22, 2017 | UPDATED: 10:40, Sun, Oct 22, 2017

Uusi Suomi julkaisi Tsekin vaalien tulosta koskevan uutisen tänään kello 09.27. Näyttää siltä, että Issakainen on kyennyt olemaan näkemättä uutisotsikkoa siinä mediassa, jonka sivuilla hän itse julkaisee oman tekstinsä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Issakainenhan sanoo esittelytekstissään: ''Persoonallisia näkökulmia ajankohtaisiin asioihin ja vähän muihinkin.''

Onhan tämä melko persoonallista :)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #12

Yleensähän mediakriitikoksi pätevöityy jos lukee yhden iltapäivälehden. Issakainen on tainnut jättää tämänkin vaiheen väliin: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20171020220047639....

Timo Ala-Harja Vastaus kommenttiin #12

Kerrankin Ritalalta kommentti jossa hän ei puhu persuista.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Tsekin vaalit eivät ole Suomelle niin merkitykselliset, että niiden takia pitäisi erikoispainoksia väsätä. Sama toisinpäin. Ei tsekkimedia Suomen vaaleista noteeraa kuin tuloksen, jos sitäkään.

Kaikki oleellinen on noissa uutisissa. Loput on tsekkien murheita.

Pekka Iiskonmaki

''Ylen tulisi koko kansan uutiskanavana kertoa laajemmin vaaleista. Pelkkä maininta ei riitä.''

Yleä pitää verrata Izvestiaan ja Pravdaan. Ei voi silloin odottaa puolueetonta uutistenvälitystä.

Hannu Töyri

Ja vihreiden olematon kannatus, kuten muualla Euroopassa. Suomi saa hävetä taas.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Kommentoija Töyri:" Ja vihreiden olematon kannatus, kuten muualla Euroopassa. Suomi saa hävetä taas."

Ei saa. Se on sisäänrakennettua. Suomi vaan tulee taas jäljessä, kuten aina.
Suomen Vihreä:t ovat peesaajia. Piin verran jäljessä manner-Euroopan Vihreistä.

Jos Vihreä pärjävät Suomessa, vaikka muualla olvat marginaalia, on ylpeyden asia, ei missään nimessä häpeä!.

Jos Vihreät vetävät Suomessa 10+% kannatuksen, mutta muualla Euroopassa nollat, jotakin Suomessa tehdään oikein. Parasta kansantalouden kannalta olisikin, että Vihreät lanseeraisivat Helsingissä järjestettävän globaalin seminaarin, jossa tuota anomaliaa tarkasteltaisiin. Toisi Helsingin majoitus- ja ravintolabusinekselle mukavan lisäpotin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

En ymmärrä Issakaisen blogin tarkoitusperiä. Kaikki Suomen päämediat kertoivat jo eilen Tsekin vaalien lopputuloksen? Jos se ei Kansalaispuolueen "asiantuntijajäsenelle" riitä, täytyy hänen sitten itse hakea asiaan lisätietoja. Aivan kuten kaikkien muidenkin, jotka hakevat tuloksen taakse laajaa analyysiä vaalituloksen seurauksista.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kuten yläpuolella olevista kommenteista ilmenee, blogisti johtaa lukijoitaan tietoisesti harhaan. Taitaa olla Väyrysen vaaliteltan pystyttämisessä liian suuri haaste ja silloin tulee hutiloitua viestinnän kanssa.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Toissapäivänä tuli YLE:ltä reportaasi Tshekin poliittisesta tilanteesta. Asialla oli ruotsinkielinen toimitus.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Sokeakin näkee median pyrkivän haihduttamaan EU vastustuksen ja leimaamaan sen lyhytnäköiseksi populismiksi ja vastuuttomaksi politiikaksi. Media tekee kyselyn Suomessa ja saa EU:n vastustukseksi n.10% mutta jos kysellään EU:n aiheuttamista haitoista, esim. maahanmuutosta ja toisten maiden velkojen maksamisesta niin vastustus on n.90%.

Petteri Hiienkoski

Näin se menee. Virallisen Linjan takana. Kriitikkimösti. Kuten suomettuneisuuden aikana. When will we learn...

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Kannattaa lukea Hommafoorumia, siellä Tshekin vaaleja seurattiin lähes reaaliajassa. Kun tulee uutinen, nopeimmin saa tiedot Hommalta. Tuhannet hommalaiset lukevat, linkkaavat ja kääntävät eri maitten medioita kaikilta kanteilta.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Yritin hakea YLE:ltä, Hesarista yms.tiedotusvälineistä tietoja Tsekkien vaaleista, jotka päättyivät eilen. Laihoin tuloksin.
........

Kyllä minä löysin. Uutisia löytyi ihan niin kuin 10 miljoonan asukkaan Eurooppalaisen valtion vaaleista yleensäkin.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Vaikuttaa vahvasti siltä, että nopeat muutoksen tuulet puhaltavat Euroopassa ja suuntakin on selvä : lisää kansallista itsemääräämisoikeutta.
............

Kun kaikki kansat rupeavat ajamaan vain yksin omaa etuaan se ei varmasti ole enää kenenkään etu.

Eikä tarvitse ajatella kuin vaikkapa paria asiaa, ilmastonmuutosta ja globaalien yritysten verotusta.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Kyllä Issakainen on aivan oikeassa siinä, että YLEn uutislähetyksissä tai Hesarin printtiversiossa ei kerrottu juuri mitään vaalien tuloksesta. Nämä ovat tavallisen kansan tavallisimmat tiedonlähteet. Tietoa piti hankkia oma-aloitteisesti nettiversioista.

Toimituksen poiminnat

Sivut