marttiissakainen

Suomalainen politiikkako tylsää?

 

Suomen 100. itsenäisyysvuosi ei ole tylsä. Ei varsinkaan politiikan sarka. Sotea pukkaa aina ja ikuisesti. Se venyy ja paukkuu kuin  ennen vanhaan jenkkipurkka, kikyä kammetaan, natotetaan Venäjä-pelotteilla, sotaa harjoitellaan kunnon Orwell-maisella retoriikalla"sota on rauhaa", paratiisipapereita julkistetaan, leipäjonot pitenevät, köyhät köyhtyvät ja rikkaat rikastuvat kunnon uusliberalistiseen tyyliin jne .

Yksi asia ei ole muuttunut: poliittiset selitykset, etenkin silloin kun jäädään rysän päältä kiinni. Hyvänä esimerkkinä toimittaja Lauri Nurmen paljastukset Perussuomalaisten puheenjohtajiston vaihdoksesta aiheutunut vipinä ja juoninta kulissien takana. Kukaan ei ole nähnyt tai kuullut mitään. Eikä mitään oltu suunniteltu etukäteen. Asiat vain tapahtuivat sujuvasti ikäänkuin etukäteen laaditun käsikirjoituksen mukaan. Uskokoon ken tahtoo.        

Presidentti Niinistökin oli asiasta pihalla omien sanojensa mukaan. Ehti toki nuhdella Jussi Halla-ahoa heikosta katumusharjoituksesta. Ikään kuin itsellään olisi ollut täysin puhtaat jouhot pussissa junaillessaan Paavo Lipposen kanssa Suomen euroon ja luopumaan omasta markasta ja itsenäisestä keskuspankista perustuslakia kuminauhalla venyttäen.

Sipilä, Orpo ja Soini kilpailevat luovuudessa ken osaa  keksiä parhaimmat selitykset. Taas kerran on todettava, että vanha sanonta politiikka on mahdollisuuksien taidetta. Voisi jopa siihen lisätä, että välillä tuntuu kuin politiikka olisi mahdottomuuksien taidetta. Vaikuttaa, että aivan liian monella politiikan toimijalla on ketunhäntä kainalossa. Näytelmän konnaksi julistettu Jussi Halla- aho "sopimattomine "arvoineen ( Sipilän ja Orvon mielestä ) taitaa osoittautua yhdeksi harvoista poliittisen syysnäytelmän osallistujista, joka on puhunut totta koko ajan. Monet muut sitävastoin ovat syyllistyneet mitä ilmeisemmin ns. muunneltuun totuuteen.

Tämänpäiväisen  auton takakontti - keissin peruusteella vaikuttaa vahvasti , että näytelmän viimeistä osaa ei ole vielä nähty. Odotettavissa lämmin poliittiinen loppusyksy.

Hallituskriisin mahdollisuus leijuu vahvasti ilmassa. Kuka tietää vaikka edessä olisivat ennenaikaiset eduskuntavaalit. Sitä ennen käydään vielä kisa Suomen seuraavasta tasavallan presidentistä. Siinäkään ei ole yllätysten mahdollisuus poissuljettu. Paavo Väyrynen saattaa yllättää. Tosissaan mies kiertää Suomea.

Huhujen mukaan ensi viikolla julkistetaan Jarmo Korhosen kirja "Vallan tavoittelijat", jossa käsitellään tulevan vaalin presidenttiehdokkaita. Jäämme odottamaan mielenkiinnolla tuleeko esiin " mielenkiintoisia paljastuksia". Ainakin vaalirahoitus on kestoaihe, joista lukijat tykkäävät. 

Näyttää siltä ,että juhlavuoden kunniaksi politiikan koko kirjo tulee esille kaikissa sateenkaaren väreissä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Olen seurannut politiikkaa muissa pohjoismaissa muutaman vuosikymmenen ja siinä valossa Suomen yhden totuuden politiikka on vaikuttanut todella jörökkimäiseltä. Nyt vaikuttaa, että olemme ottaneet askeleen kohti pohjoismaista tasoa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Politiikasta, sellaisena kun se mediassa näyttäytyy, on tullut poliittista viihdettä. Ja se on tylsää. Yhtä tylsää kuin erilaiset uutisvuodot ja muut vastaavat viihdeohjelmat, joissa esiintyjät hekottelevat omille puujalkavitseilleen. Tietysti voi elätellä toivoa, että politiikan todellisuus ei ehkä välttämättä ole aivan kokonaan sellaista amatöörimäistä viihdettä millaiseksi media sen nykyisin kuvaa. Tällainen mahdollisuuskin saattaa olla olemassa päätellen siitä, että edellisen hallituksen jäljiltä syöksykierteessä ollut vienti on saatu nousuun ja talouskin yllättäen kasvaa Euroopan keskiarvoa nopeammin.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Nykyisenä viihteen aikakautena ovat mm. Tv-uutiset usein viihdettä,eduskunnan täysistunnotkin luiskahtavat monesti viihteen puolelle. Itse viihteen nimellä kulkeva ,etenkin TV-viihde, on sitävastoin tylsää tai räävitöntä.
Entiset suoraselkäiset poliitikot ovat aikapäiviä sitten kuolleet sukupuuttoon kuten esim.Tuure Junnila, Georg Ehrnroth, Pentti Mäkihakola, Veikko Vennamo,Erkki Häkämies ja Juuso Häikiö ( jos satutte vielä heitä muistamaan).
Tilalle ovat tulleet takinkääntäjät ja tuulten haistelijat. Kehen voi lopulta luottaa? Tekisi vielä mieli mainita "seteliselkärankaiset", mutta enpäs sanokaan.
Kansa kaipaa luotettavia, sanansa pitäviä pyyteettömiä, isänmaallisia yhteisten asioiden hoitajia. Todellisia kansan edustajia isolla K:lla.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Viihdettä tai ei, mutta poliitikkojen tekemiset näkyvät nykyään myös Suomessa julkisuuden valokeilassa. Onneksi.

Aikoinaan lehdistö ts. Neljäs valtiomahti pidettiin poliitikkojen toimesta Suomessa tiukasti suitsissa. Nythän informaatiovirran hallinta on täysi mahdottomuus, kähmintä ja kaikenmaailman suhmurointi nousee pökäleinä pinalle kellumaan. Kiitos sosiaalisen, ja valonnopeudella etenevän hallitsemattoman median. Tätä ei poliitikot tunnu millään tajuavan.

Hyshys - takakonttipelleily, sekä Sipilän ilmeinen valehtelu etukäteissopimisista oli jälleen kerran hyvä esimerkki henkisestä hitaudesta, jota Sipilä ja porukkansa touhustaminen edustaa. Henkistä hitautta on mielestäni se, että jo aiemmin tehdyistä virheistä ei vaan oteta opiksi.

No, jatkoa seuraa aivan varmasti.

Löytyyköhän Suomestakin jotain arkaluonteisia kytkentöjä agressiivisen verosuunnittelun saralta.

https://www.svtplay.se/uppdrag-granskning

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Suuri haaste on ihmisten silmien avaaminen valtamedian manipulaatiolta. Onneksi löytyy runsaasti aitoa tietoa, jos viitsii etsiä. Varsinkin ulkomaisista medioista. Google kääntää mielleään, jos ei vieras kieli taivu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut