marttiissakainen

Aktiivisen työllistämisen malli pörssiyhtiöille

 

Keskustelu ns. työttömien aktivointimallista velloo vilkkaana. Lisätäänpä peliin uusi näkökulma. Kun hallitus "aktivoi" työttömiä tai tylyttää lainatakseni opposition mielenilmauksia, niin entäpä jos?

Hallitus voisi esittää lakiehdotusta pörssiyhtiöiden aktivoimiseksi uusien työpaikkojen luomiseen niiden tuhoamisen sijaan. Perustuslaissakin todetaan kansalaisen oikeus työhön. Uskoisin eduskunnan perustuslakivaliokunnan antavan siitä myönteisen lausunnon. 

Miksi voittojen pitää kasvaa jatkuvasti? Kyllä kai yrityksillä etenkin menestyvillä pörssiyhtiöillä tulisi olla muitakin päämääriä. Entä yhteiskunnallinen vastuu? Mihin se on unohtunut?

Uusliberalismi tosin julistaa vapaata rahan valtaa ilman minkäänlaisia muita vastuita . Moraalista puhumattakaan. Mennään kokoomuslaisella vapaan markkinatalouden mantralla eteenpäin bissnes edellä. Köyhät köytyvät ja rikkaat rikastuvat, vieläpä kiihtyvällä vauhdilla. Se on muuten globaali ilmiö.

EKP pukkaa markkinoille 80 mrd.euroa/ kk halpaa rahaa, joka lihottaa pörssiyhtiöiden osakkeiden arvoa ja sitäkin kautta kartuttaa johtajien entuudestaan paksua bonusperäistä tilipussia. Investointeihin ohjautuu vähemmän.

Toimintaa tehostetaan  "siivoamalla" löysät pois organisaatioista mm. laittamalla työntekijöitä kilometritehtaalle  köyhtyvän kansallisvaltion  velalla hoitamaan työttömyyskassaan. Viime vuonna  valtiolle koitui työttömyyden hoidosta n. 5 mrd.euron kulut. Velaksi sekin.

Monet pörssifirmat löytyivät hiljattain paljastuneissa veroparatiisijutuissa Panamassa ja Bahamasaarilla. Eipä ole yhtään tuomiota tullut julki Suomessa. Tanskassa sitävastoin hiljattain Nordea ja Danske Bank saivat miljoonien sakot juuri sääntöjen vastaisista veroparatiisimanöövereistaan. Milloin Suomessa? Missä on moraali?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Ahneuden ekonomiako on ottanut vallan?

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Työllistyä vai työllistää? Edellinen työttömän kannalta tavallaan pakollista? Piiskana työttömyysturvan heikennys.
Jälkimmäinen työnantajan kannalta harkintaperusteista? Piiskana markkinavoimien painostus voiton tavoitteluun.
Siinä sitä sitten työtön ja työllistäjät ihmisinä kamppailevat "paikasta auringossa".

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Sinäpä sen sanoit. Kasvottomien ja usein ahneiden pörssiyhtiöiden joukkoon kaivataan lisää "vanhan ajan patruunahnekisiä" yrityksiä, joille työntekijöiden hyvinvointi ja viihtyyvyys sekä kunnon ansiot tulevat ennen pörssikurssia.Niitäkin Suomesta vielä löytyy.
Ihmiarvo on enemmän kuin pörssiarvo.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Ongelma on pitkälti siinä, että pörssiyhtiöitä ja niiden johtoa ohjaavat vanhentuneet menneen maailman mittarit, joiden perusteella johtoa palkitaan. Mittarit korostavat lyhyen tähtäimen voittojen saavuttamista mutta eivät ota huomioon asioita, jotka ovat välttämättömiä yrityksen pitkän tähtäimen menestykselle.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Mikä moraali? Ei taida kuulua länsimaiseen arvotyhjiöön.

Juuri tänään ehdin kommentoida omaan blogiini: "Donald Trump on "perunut toistaiseksi" megapankeille LIBOR-koron manipuloinnista langetettuja sakkoja. https://www.federalregister.gov/documents/2017/12/...

Trump itse sattuu olemaan velkaa näille megapankeille https://extapps2.oge.gov/201/Presiden.nsf/PAS+Index/12DAC79CC95F849085258142002703CA/$FILE/Trump,%20Donald%20J.%20%20final278.pdf
konkurssiensa jäljiltä (ks. esim. Financial Times -arkistot).

Eturistiriitakytkökset ja aseman väärinkäyttö ovat ilmeiset — tällä epäilemättä ostetaan Trumpin omia velkoja anteeksi mutta myös Saksan tukea Yhdysvaltain suunnitelmille Euroopassa ja Lähi-Idässä (muuten Saksa joutuu maksamaan Deutschen sakot)"

Pankit ylläpitävät pörssikursseja keskuspankkien avulla, veronmaksajat kustantavat sen lystin ja korvaavat sitten vielä pankkien tappiot aina kun tarvitaan. Merkillistä vapaata markkinataloutta, etten sanoisi!

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Hyvä kysymys. Köyhiltä otetaan ja rikkaille annetaan. Tässä maailmassa ml.Suomi, EU,USA koko blobaali hela hoito vallitsee alati kasvava moraali- ja demokratia vaje. Sitä vastoin uusliberalismi eli vapauden rahamarkkinat laajasti ymmärrettynä elää ja voi hyvin. Kunnes.....?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut