marttiissakainen

Maahanmuuttopolitiikka voisi olla viisasta

 

Keskustelu maahanmuutosta ja rajavalvonnan tehostamisesta velloo Euroopassa, pohjoismaissa ja Suomessa. Talousveturi Saksa näyttää toimivan maahanmuuton magneettina. Sinne muuttaa mm. Tanskasta lisääntyviä määriä kaiken aikaa sikäläisen kovaotteisen integraatioministeri Inger Stöjbergin( keskusta ) kiristäessä maahanmuuttoruuvia . Etuuksia heikennetään  ja ulkomaaalaisten kanssa  aviossa olevien tanskalasten tuloa takaisin Tanskaan helpotetaan.

Suomessa ollaan jälkijunassa. Saattaisi auttaa keskustelua ja ratkaisujen löytämistä ajankohtaiseen ongelmavyyhtiin, jos selkeytettäisiin käsitteitä.

Pelkkä maahanmuutto on iso asiaklöntti, josta pitäisi  kyetä tekemään selkoa  tavalliselle kansalaiselle ymmärrätettävällä tavalla.  

Maahanmuuttokäsitettä voisi ryhmitellä esim. seuraavasti:

1. Työperäinen maahanmuutto: ulkomaalaiset yritykset investoivat Suomeen ja tuovat mukana myös omia avainhenkilöitään. Heitä kiinnostaa mm.tuloverotus, asumimen ja lasten koulutus sekä terveyden hoito

2. Opiskelijat:ulkomailta tulevat korkeakoulu- ja ammattikouluopiskelijat. Heitä tulee niin idästä , etelästä kuin lännestäkin. Heitä kiinnostaa mm. onko opetus ilmaista vai maksaako se jotain, opiskelija-asuminen , suomen kielenopiskeleminen,  jatko-opiskelumahdollisuudet , työpaikka jne. Mainittakoon, että yli 70 % Suomeen tulleista ulkomaalaisista opiskelijoista jää Suomee. Mikä arvokas osaamis-ja kielitaitolisä vaikkapa vientiyirityksille.

3. Pakolaiset:iso osa heistä on lähtenyt  sotaa pakoon. Tuorein esimerkki Syyria. Miten heitä parhaiten  autetaan. Joko jäämäämn Suomeen tai ohjamaan muualle. Jossain heidänkin pitää olla, kun pommit oavt tuhonnet heidänkotinsa. Monet heistä haluavat jäädä Suomeen töihin.

4. Nälkäpakolaiset: kuten monet Afrikan maiden kuivuudesta kärsineet alueet, joista ihmiset vaeltavat kohti vaurasta Eurooppaa. Mitä heille tehdään ja missä heitä ruokitaan?

5. Pakolaisten sekaan soluttauneet terroristit. Miten heidät seulotaan esiin ja hoidetaan oikeisiin osoitteisiin?

6. Muut : epämääräinen ryhmä eli titteleillä kuten elintasopakolaiset, hyvinvointituristit jne.

 

Ongelmia ja haasteita riittää. Ydinkysymys kuuluu? Kuka päättää me vai muut? Itsenäinen kansallisvaltio, joka kantaa vastuun  ja kustannukset tulee myös  itse päättää politiikastaan. Toki yhteistyössä ja mielellään yhteisymmärryksessä vaikkapa muiden pohjoismaiden tai jopa EU:kin kanssa.

On toimittava omilla eikä jonkun Brysselin ehdoilla.

Hyvinä aikoina talouden kasvaessa kohisten ja työvoimapulasta kärsittäessä kansalaisten suhtautuminen maahanmuuttajiin on sallivampaa kuin korkean työttömyyden aikana.

Missään tapauksessa työttömyys-, leipä-  tai asuntojonossa seisova suomenkansalainen ei  saa tuntea, että heitä yhteiskunta kohtelee huonommin kuin tiettyjä maahanmuuttajaryhmiä.

Katkeruus herättää vihaa ja viha kasvattaa  väkivaltaa ja levottumuutta. Jopa yhteiskuntarauha saattaa joutua uhatuksi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Afrikassa on todella iso potentiaalinen maahanmuuttopaine. Heimosodat ja kuivuus ajavat väkeä kohti Eurooppaa ja maita,joiden siirtomaavallan alla Afrikan alueet olivat. Ranskankieliset Ranskaan, englantia puhuvat Britanniaan.
Onneksi Suomella ei ole siirtomaarasitteita.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Aika hyvä kirjoitus.

Asioita pitäisi todella tarkastella monelta kannalta ja tässä blogissa on hyvin esitetty miltä kaikilta kanteilta maahanmuuttoa pitäisi tarkastella.

Periaatteena ja päämääränä pitäisi kuitenkin olla se että ihmiset voisivat vapaasti valita asuinpaikkansa, eivätkä kansalliset rajat tai kansalliset lait estäisi tätä ihmisten liikkumisenvapautta.

Realiteetit ovat kuitenkin sellaiset että kansallisuuksia, rajoja ja erilaisia lainsäädäntöjä rajojen eri puolilla tarvitaan toistaiseksi. Kukaan ei tiedä milloin ihminen voi vapautua rajoista ja rajoituksista ja kaikkialle maailmaan olisi ovet auki ja jokapaikassa olisi suurinpiirtein sama lainsäädäntö, niin ettei se olisi este ihmisen sopeutumiselle sinne minne hän itse mieluiten haluaa asettua.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Suomen kansa on viisasta, ja sitten EDUSKUNTAVAALEISSA äänestetään sitten oman maun mukaan.

Siellä sitten ne eri puolueiden erot tässäkin kysymyksessä tulevat varmasti selville. Galluppien mukaan suomalaiset eivät kauheasti tunnu maahanmuuttoa puoleiden valintaa tehdessään painottavan.

Aika näyttää, nyt tilanne on koko euroopan osalta rauhoittumaan päin, Saksassakin turvapaikanhakijat ovat selvästi vähentyneet.

Afrikassa on isot ongelmat, ja tulevaisuudesta on vaikea sanoa mitään.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Maahanmuuttopolitiikkaan liittyen olisi syytä järjestää futurologinen kongressi, jossa pohdittaisiin miten esimerkiksi ilmastonmuutos vaikuttaa ihmisten sosioekonomiaan pitkällä aikajänteellä ja lisääkö tämä muuttoliikettä sellaisiin maapallon kolkkiin, joissa ilmasto mahdollistaa säällisen elämisen.

Samassa kongressissa tulisi pohtia kehitysavun vaikuttavuutta suhteessa maastamuuttoon. Olisiko fiksumpaa jakaa kehitysapua investointeina kuin riihikuivana käteisenä. Näin toimien vauraus kehitysmaissa jakaantuisi tasaisemmin kuin mitä nyt tapahtuu.

Keskeistä olisi myös miettiä, miten voitaisiin estää suurvaltapolitiikan vaikutukset ihmismassojen liikkeisiin.

Nykyinen väestökriisi sai alkunsa Irakin sodasta 1991, josta tapahtumat lähi-idässä ja pohjois-Afrikassa lähtivät etenemään lumivyöryn lailla ja lopputulemana Eurooppaan saapui miljoonia pakolaisia. Vyöry jatkuu jatkumistaan ja vetää mukaansa ihmisiä, jotka ilman lähi-idän myllerrystä todennäköisesti eivät hakeutuisi Eurooppaan.

Afrikan muuttopaine on Euroopan itsensä luoma ilmiö. Entiset siirtomaavallat jatkavat riistokapitalismiaan ja jakavat takaisin murusia samalla kun ylläpitävät Afrikan gebardihatuista eliittiä. Muruillahan eivät elä kuin taivaan linnut. Afrikka pärjää omillaan, kunhan länsimaat lopettavat sen luonnonvarojen ryöstämisen.

Maahanmuuttopolitiikka voisi todellakin olla viisasta ja jotta se olisi viisasta, sen tulisi olla valikoivaa. Voisimme hyvällä omallatunnolla valita rusinat pullasta sen sijaan, että päästämme tänne jokaisen, joka tänne jostain syystä haluaa tai eksyy.

Pekka Iiskonmaki

''Maahanmuuttopolitiikka voisi olla viisasta''

Eikä siinä vielä kaikki. Töissäkäymisverot ovat luhistaneet Suomen talouden.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut