marttiissakainen

Italia keikuttaa EU-venettä

 

Italia sai hiljattain  uuden  oikeistolaisen ns. populistihallituksen. Mikäli hallitus ryhtyy toteuttamaan ohjelmaansa,  Merkel- Macron- akseli tulee kohtaamaan vaikeuksia  EU:n integraation syventämissuunnitelmissaan. Uusi sisäministeri Matteo Salvani käännytti  629 Afrikasta tullutta  venepakolaista ja samalla tuli ärsyttäneeksi Ranskaa.

Tosin Ranska itse on suhtautunut nuivasti pakolaisten vastaanoottamiseen tuhoisien terrori- iskujen jälkeen.       Itävalta ja Italia houkuttelevat Saksaa mukaan hankkeeseen, jossa  paperittomia maahanmuuttajia ruvettaisiin käännyttämään  heti rajalta. Merkelin hallituskumppanin ja sisarpuolueen sisäministeri Horst Seehofen  on juonessa mukana. Hän on jopa uhonnut ettei anna periksi Merkelin ajamalle eurooppalaiselle vastuunjakamispolitiikalle. Saattaa johtaa vaikka hallituskriisiin. Maahanmuuttopolitiikka on ollut Merkelin akilleenkantapää.

Takaisin Italiaan.  Maa on ollut hitaine talouskasvuineen EU:n ja  eritoten euroalueen murheenkryyni viimeiset 20 vuotta. Pankeilla menee huonosti. Tälläkin hetkellä pankkien asiakkaista yli 10 % on sellaisia etteivät pysty lyhentämään lainojaan ja maksamaan korkoja. Italian julkinen velka on lähes 133 % Bkt:sta. Laihana lohtuna kuitenkin on se, että pääosin laina on kotimaista. Budjettialijäämä on luokkaa 4- 5%  eli siedettävä verrattuna muihin EU:n kriisimaihin.  

Populistihallituksen  ohjelmassa on mm. eläkkkeiden nosto ja toimeetulotuki, jotka lisäisivät roimasti  valtion budjettialijäämää, jopa 100 mrd euroa. Vaalilupauksia kun pitäisi lunastaa vaikka velaksi.

Valtiovarainministeri on eurokriittinen, vaikka ei olekaan ajamassa  Italian euroeroa.  Epäilemättä Italia tulee tuottamaan harmaita hiuksia Brysselin eliitille. Kyseessä on EU:n kolmanneksi suurin talous, jota ei voi ajaa nurkkaan samalla tavalla kuin  tehtiin Kreikalle. Koko EU:n Bkt:sta Italian osuus on n. 15 % eli 7-kertainen Kreikkaan verrattuna. Ongelmana voi olla jatkossa, että Italia liian suuri kaatumaan, mutta myös liian suuri autettavaksi jaloilleen.

Britannia jättää ensi vuonna EU:n ja siitä  saattaa tulla malli muille EU-eroa havitteleville. Jos vielä kävisi niin, että Italia jossain vaiheessa jättäisi euron, tai joutuisi jättämään,  saisimme mallin myös euroerolle.                                

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Saksakin keikuttaa EU-venettä eli veneen uppoamisesta tulee uusi normaali. Onko Suomi viimeinen EU-maa?

"Ranskan presidentti Emmanuel Macron, joka ajaa euroalueen taloudellisen yhteistyön ja yhteisvastuun kasvattamista, uskoo sovun EU:n pankkiunionin täydentämisestä löytyvän seuraavien viikkojen aikana." (HS 15.6.2018)

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Suomi näyttää olevan lojaaleista lojaalisin EU-maa.Viileässä jään ja lumen maassa EU-keskustelun laineet eivät loiski.Etenkin kun Soinin puheet ovat pehmenneet EU:n suhteen Jos pitäisi ennustaa kuka sammuttaa Brysselin valot, niin arpa osuu Suomeen.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Tätä menoa EU tulee hajoamaan.

Euron pelastaminen vaatisi integraation ja yhteisvastuun lisäämistä ja nyt ollaan menossa tiukasti juuri vastakkaiseen suuntaan.

Eurokriisi on nyt vain ajan kysymys.

Oikeastaan toivon Saksan hallituksen kaatumista, niin tulee vähän vauhtia tähän ainaiseen EU-nuhjaamiseen..

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

EU:n hajoaminen on todennäköistä ellei kurssi muutu. Yksi perusrakennevika oli poliittisella päätöksellä luotu yhteinen valutta euro, johon kaikki halukkaat pääsivät mukaan. Saksa hyötyi eniten, koska ilman euroa D-markka olisi ollut kalliimpi ja hidastanut Saksan vientiä.
Toinen valuvika oli ettei luotu mitään tasaus/tuki- yms. systeemiä heikkojen talouksien maita varten.Eräänlainen yhteisvastuu,vahvat auttavat heikkoja. Siitä maksettiin (Euromaiden veronmaksajat ) kalliit lunnaat mm. Kreikalle n.340 mrd.euroa, josta hyötyivät pääasiassa Ranskan ja Saksan pankit. Kreikkalaiset minimaalisesti.
Miten tälläinen "talousdemokratia" voisikaan toimia.
EU on parhaillaan hajoamiskriisissä. Ihmettelen miksi pohjoismaat eivät ryhdy toimiin Visegrad-maiden tapaan.Puhumattakaan Suomesta.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Euro on tosiaan poliittisin perustein luoto valuutta, jolla oli tarkoitus kiihdyttää liittovaltiokehitystä. Nyt kun liitovaltio on jäänyt haaveksi, on euro poliittisessa mielessä tarpeeton. Rahajärjestelmänä itsenäisten valtioiden valuutta on jo teoriassakin toimimaton.

--

Ihmetyttää minuakin miksei kukaan tee mitään. EU on tällähetkellä ohajuskyvytön lautta matkalla kohti putousta.

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen

Ihan näin yksinkertaisesti: mitä järkeä tässä unionissa on, jos se on näin epävakaa ja puolet porukasta vain odottaa soveliasta hetkeä hypätä ja hylätä uppoava laiva?

Jääkö sitten Suomen kaltaiset uskolliset maat vain maksajiksi, ikäänkuin sotakorvauksia sitten, pari sukupolvea taasen.

Onko EU luonut vakautta ja turvallisuutta? Päinvastoin, koko planeetta on yhä enemmän kuin ruutitynnyri, joka sitten räjähtää taas maailmansodaksi ja globaaliksi markkinatalouden romahtamiseksi.

Rahaa ei voi syödä, joten miten käy tässä välissä Suomen?

Tuleeko meistä vain Amerikan vasallivaltio, jonka Monsanto ruokkii ja tehdään parit diilit maamme käyttämisestä taas Venäjää vastaan hyökkäämiseen?

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Tähän voi vielä lisätä, että eduskunnan lainsäädäntötyöstä 75-80% johtuu EU:sta. Kansallisen lainsäädännön sopeuttaminen EU:n direktiiveihin jne.

Käyttäjän RaimoHynynen kuva
Raimo Hynynen

Italiasta pientä analyysia. On yksi mahdollinen triggeri joka voi romahduttaa talousjärjestelmän. Tosin ehkä joku sitä tahtookin.

http://ggc-mauldin-images.s3.amazonaws.com/uploads...

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Erinomainen doku, kiitos linkistä!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut