marttiissakainen

Mistä Putin ja Trump keskustelevat Helsingissä?

 

Huomenna on odotettu  suurvaltapresidenttien Vladimir Putinin ja Donald Trumpin tapaaminen Suomen tasavallan presidentin linnassa. Trumpin toiveiden mukaisesti puitteet ovat komeat. Sijainti Helsingin ytimessä, paraatipaikalla. Kun sääkin suosii todennäköisesti, on syytä odottaa tuloksia neuvottelulta. Tuskinpa kaksi maailman huippujohtajaa saapuu rekvisiittoineen  nauttimaan ainoastaan pienen Suomen vieraanvaraisuudesta.

Ohessa muutama valistunut arvaus keskusteluaiheista:

1. Ukraina. Mitä tehdä jäätyneelle konfliktille? Putin kysynee Trumpilta USA:n osuudesta Ukrainan "vallankumoukseen" ja laillisesti valitun presidentin syrjäyttämisestä sekä uuden länsimielisen presidentin Petro Poroshenkon valinnasta. Trumpia saattaa kiinnostaa mm. vihreät miehet.

2. Krimin tilanne. Venäjä sai juuri valmiiksi uuden maantieyhteyden, sillan, manner- Venäjältä suoraan Krimille. Kuka tietää vaikka Trump toteaisi, että Krim kuuluu Venäjällle,  joten pitäkööt. Siellä muuten väestöstä yli 90 % on venäläisiä. Mitä "vastalahjaksi"?

3. Nato. Eritoten Naton laajeneminen itään vastoin sovittua. Venäjä tulee sen muistamaan ja siitä muistuttamaan. Putin varmaankin haluaisi Natolle  saman kohtalon kuin Varsovan liitolle. Historian arkistoon. Jotenkin saa myös Trupin lausunnoista sen käsityksen, että Nato ei USA:n salarakas. Kahdenväliset suhteet ovat Trumpin hallinnon agendalla myös puolustussektorilla. Trumpia kismittää aidosti USA:n maksumiehen rooli Naton budjetista.

4. EU:n ja USA:n  Venäjän kauppaboikotin purkaminen. USA:lla ja Venäjällä on yhteinen intressi tiivistää kaupallista ja muutakin yhteistyötä Nousevaa Kiinan imperialismin uhkaa vastaan.

5. Syyria ja Lähi-itä. Syyria on Venäjän ainoa tukikohta Lähi-Idässä, josta se tuskin luopuu. USA:n tiivit suhteet Israeliin sekä joukkoon arabimaita vaatii jonkinlaisen yhteisen linjan , jottei tapahtumat riistäytyisi käsistä.

6. Iran ja ydinsopimus. Iranin kysymys saattaa nousta jopa ykkösaiheeksi. Sekä  USA:lla että Venäjällä on paljon pelissä. Öljy, ydinteknologia , lentokone- ja asebusiness sekä koko Lähi-idän vakaus.

Uskoisin näiden aiheiden parista löytyvän tapaamisen kohokohdat. Olisi kaikkien ja koko maailman rauhan etu, jos Helsingin maanantain kokouksesta poistuisi kaksi kyyhkystä kahden haukan sijasta.

Ps. Veikkaan , että Putinin ja Niinistön kahden välisessä tapaamisessa ei oteta Karjalan palautusta esille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Nyt tarvitaan jotain tosiasioihin pohjaavaa mutta silti myönteistä suhtautumista isäntämaaltakin eikä vain tyhjänpäiväistä kurtiseerausta TrumPutin-oluineen* sunmuineen markkinahössötyksineen! Yllätysaiheeksi Trump-Putin-keskusteluihin ehdotetaankin lähtölaukauksena ja pikatiekarttana uusliennytykselle ja pakotteidenmadaltamiselle: Stalinin anastamien alueiden palautus Venäjän luoteisnaapurimaalle ja myöhemmin vetäytyminen myös Krimin ja Itä-Ukrainan suunnalla. (Sauli Niinistö muuten on hyvinkin saattanut ideoida tällaisen uuttaluovan pakotteenpurkutiekartan Minskin sopimuksen osoittauduttua uskottavuudeltaan alemmalle tasolle jäätyneeksi ikuisuuskonfliktiksi) - ks. analyyttinen blogi aiheesta Suomi uuttaluovana pakotteidenmadaltajana Nyt http://rescordis.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri...

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

On positiivista, että kokous pidetään Suomessa. Isännyys hyvin hoidettuna vahvistaa Suomen roolia rauhan välittäjämaana. Rauhan rakentajarooli olisi vielä vahvempi ja uskottavampi,jos Suomen päättäjät lopettaisivat "me kuulumme länteen hokemisen". natojäsenyys saattasi torpetoida lopullisesti Suomen riippumattoman välittäjän aseman. Maailmalta löytyy muitakin kokouspaikkoja.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Eiköhän suljetussa kaksintapaamisessa keskusteltane myös syytöksistä, että Venäjä on tukenut Trumpin valintaa. Näistä keskusteluista emme saa kuitenkaan juuri mitään tietää.

Ja eiköhän Pohjois-Koreakin ole esillä. Isomman sodan vaara on juuri siellä lähellä. Jos PK:n diktaattori alkaa kovin vetkutella, niin Trump päästää sotaelinkeinonsa irti, mikä on samalla henkivakuutus hänelle itselleen.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Tottakai Trump kysyy Putinilta sekaantuiko Venäjä USA:n vaaleihin. Vastauskin on selvä:"emme sekaantuneet". Siihen se aihe jääkin.Luulen, että koko väitetty Venäjän sekaantuminen USA:n vaaleihin on syntynyt demokraattien "ajatushautomossa".
Tuskin Pohjois-Koreaan kovin paljon keskitytään suht.lyhyessä tapaamisessa.Kyseessä on enemmän Kiinan ja USA:n intressit.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut