Ruotsin vaaleissa muhii yllätys

 

Ruotsissa pidetään valtiopäivävaalit 9.9.2018 eli  neljän viikon kuluttua. Gallupit lupaavat Jimmy Åkessonin johtamalle Sverigedemokraateille  ( SD ) veret seisauttavaa voittoa ja pääpuolueille tappioita. Vihreät heiluvat 4 %:n äänikynnyksen molemmin puolin. Demarit johtavat niukasti  vaaliennusteissa ennen SD:tä, joka on tuplaamassa edellisten vaalien 12.9 %:n kannatuksensa. SD:n kannatus on ollut nousussa ja gallupjohdossa olevien sosiaalidemokraattien ohituskaan ei ole mahdotonta vaaleihin mennessä.

Muut puolueet ovat systemaattisesti torjuneet yhteistyön SD:n kanssa. Toimivat ikäänkuin SD :tä ei olisi olemassakaan. Yrittävät samaa menettelyä kuin Tanskassa DFP ( Danske folkeparti ):tä kohtaan.  Entinen Tanskan demaripääministeri Poul Nyrup Rasmussen jopa intoutui toteamaan silloiselle DFP:n puheenjohtajalle Pia Kaerskårdille, että DFP:stä ei tule koskaan hovikelpoisia. Toisin kävi DFP on ollut yksi keskeisiä voimatekijöitä Tanskan hallituspolitiikassa viimeiset 10 vuotta. Tosin oppositiosta käsin tukemalla kulloistakin hallitusta  ja siten vaikuttamassa sen ohjelmaan ja toteutukseen. Vähemmistöhallitusten luvatussa maassa   se on ollut mahdollista.

Toistuuko sama ilmiö Ruotsissa? Samalla kun Ruotsin muut puolueet torjuvat yhteistyön SD:n kanssa, ne ottavat kilvan SD:n ajamia asioita omiin vaaliohjelmiinsa kuten kriittisyys maahanmuuttoon, poliisien määrän lisääminen jne.

Maahanmuutosta on tullut vaalien tärkein teema mielipidemittausten mukaan: ( 23 % kannattaa ), toiseksi tärkein( 16 % kannattaa ) on ympäristöpolitiikka, johon Ruotsia vaivanneet laajat tulipalot ja  ennätyslämmin kesä ovat epäilemättä vaikuttaneet. 

Ruotsi on kokemassa ehkä suurimman muutoksen ihmisten äänestyskäyttäytymisessä pitkiin aikoihin. Eurooppalainen oikeistopopulistinen virtaus näyttää saavuttaneen myös Ruotsissa yli 20 %:n kannatustason, johon  muualla Euroopassa on tultu.

Menossa oleva trendi vahvistaa käsitystä, että ihmiset ovat kyllästyneet ns. vanhoihin puolueisiin ja haluavat muutosta. Vanha  raamatun sanonta, että uutta viiniä ei pidä kaataa vanhoihin leileihin näyttää pitävän paikkansa myös politiikassa.

Olisiko aika, että poliittiset puolueet reivaisivat ohjelmiansa muuttunutta väestörakennetta vastaavaksi?

Miltä Ruotsin kansankodin parlamentti näyttää 4 viikonkuluttua? Se jää nähtäväksi. Myös Ruotsi elää muutosten myllerryksessä.

                          

marttiissakainen

Metsänhoitaja,yrittäjä: kansainvälinen bisnes.Asunut ulkomailla yli 30 vuotta.
Poliittisesti sitoutumaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu