marttiissakainen

Kaasuputki yhdistää Venäjää ja Saksaa

 

Vladimir Putin ja Angela Merkel tapaavat tänään Berliinissä. Saksalaisten lehtitietojen mukaan tapaamiselta ei odoteta paljoa, mutta yksi keskusteluaihe  on varma NordStream 2- kaasuputki , joka kulkee Itämeren                 ( rauhanmeren) kautta . Baltian maat ja Ruotsi sekä etenkinTanska haraavat vastaan.

On vaikea kuvitella etteikö uusi kaasuputki tulisi ja jopa alkuperäisen ykkösvaihtoehdon mukaan.

Teollinen Saksa tarvitsee kaasua paljon mm. korvaamaan osaltaan lakkautettujen ydinvoimaloiden energiavajetta. Venäjä haluaa myydä kaasua, jota sillä on yllin kyllin, mieluummin kiistellyn Ukrainan ohitse, jossa kaasu saattaisi joutua vieraisiin käsiin tai toimitukset tökkiä.

Tanska koetti saada kyseistä uutta kaasuputkisuunnitelmaa EU:n yhteisen käsittelyn ja kannanoton piiriin, mutta Saksa vastusti. Näin huolimatta Venäjä- boikotista " business as usual" toimii silloin kun kyseessä on isot asiat. Antoihan Suomenkin  eduskunta kiltisti luvan Fennovoiman uudelle  venäläiselle ydinvoimalahankkeelle- tosin  ehtona - että omistuksesta piti olla 60 % suomalaisilta.

Suurvaltapolitiikassa isot vievät ja pienet vikisevät. Jos on kyseessä ison Saksan intressi, niin EU saa katsella sivusta. Pienet maat kuten tässä tapauksessa Tanska voivat elämöidä esim. ympäristövaikutusten selvityksillä jne. Lopputulokseen sillä ei ole mitään merkitystä putki tullan rakentamaan ja sillä siisti.

Merkelin tehtävä lienee tämän päiväisessäkin neuvottelussa Putinin kanssa  koettaa varmistaa Ukrainan kaasun saantia.

Lisäkommenttina mainittakoon, että venäläiset varmistelivat positiivista lopputulosta jo NordStream1 kohdalla palkkaamalla konsulteiksi demariaateveljet ex.liittokansleri Gerhard Schröderin Saksan päässa ja ex.pääministeri Paavo Lipposen putken itäpäässä. Samat herrat konsultoivat myös NordStream2- projektia. Konsulttipalkkiotkin ovat kohtuullisen korkeita paikkaamaan  herrojen vaatimattomia ministerieläkkeitä.

Mm. tämän kaasuesimerkin valossa EU:n Venäjäboikotti, jossa myös pieni Suomi uhrautuu urhoollisesti ja kalliisti, olisi aika lopettaa. Valitettavan usein  boikotit epäonnistuvat ja saattavat kääntyä jopa  siihen osallistujia itseään vastaan. Näin on tainnut käydä Suomen Venäjäboikotin suhteenkin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Kaasuputki-projekti ei mitenkään tue Venäjän eristämistä ja ruotuun laittamista. Päinvastoin kun on riittävän iso maa kuten Saksa ja Ranska voi vapaasti toimia välittämättä mitä pienet EU-jäsenmaat kulloinkin reagoivat.
Muuten Saksa ja Ranska rikkoivat huolettomasti EMU-kriteereitä ilman minkäänlaisia seuraamuksia.
Samojen maiden pankit pelastettiin Kreikan kriisissä kuiville muiden EU-maiden tuella.
Tässä jalossa joukossa Suomi saa ja haluaa olla mukana- maksumiehenä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Kun halutaan painottaa, että kaasun tuonti Venäjältä on puhdas taloudellinen kysymys niin taloudelliset kannatta myös pitää mielessä taloudelliset riskit.

EU on maakaasun nettotuoja. EU tuo kaasua energiatarpeisiinsa 69 % kaasusta. Noin 37% kaasusta tuodaan Venäjältä, 33% Norjasta, 11 % Algeriasta ja loput muista kaasua tuottavista maista.

Saksa tuo 94% kaasustaan. Noin 35% Venäjältä, 34% Norjasta ja 29% Hollannista. Tosin Saksa ei ole enää muutamaan vuoteen kertona tuomansa kaasun alkuperää maittain ???

Taloudellisten riskien kannalta on siis tärkeää, että kaasumarkkinat ovat tasapainossa ja yhdellekkään kaasun tuojalle ei voi antaa määräävää markkina-asemaa kaasumarkkinoista. Tätä tasoittaa myös nesteytetyn maakaasun tuonti eurooppaan. EU-alueella sijaitseva yhteenlaskettu kapasiteetti tuoda nesteytettyä maakaasua eli LNG:tä meritse on jo noin viidenneksen osuutta putkikaasun tuonnista.

LNG-tuonnilla on ollut suuri vaikutus paitsi energiaturvallisuuteen myös kaasun hintaan esimerkiksi Liettuan tapauksessa, joka investointipäätöksen LNG-terminaaliin tehtyään sai Gazpromilta yli 20 prosentin hinnanalennuksen – siis ennen yhdenkään tankkerin saapumista.

Vain yksi euroopan maa on riippuvainen Venäjän kaasusta. Ukraina saa Venäjän kaasusta merkittäviä transitomaksuja jotka käytännössä ovat Ukrainan valtiontalouden elinehto. Tätä taustaa vasten Venäjän kaasu on mitä suurimmassa määrin poliittinen myös euroopan näkökulmasta ! Venäjä on ennenkin osannut laittaa kaasuhanojaan "tarvittaessa" kiinni !

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Kiitos Ilkka valaisevista luvuista. Ainakin Tanskassa, joka on ehkä EU:n kiivain Nord Strem 2 - putken vastustaja, puhutaan että Saksan tuoma kaasu Venäjältä muodostaa 70 % koko Saksan kaasutuonnista. Jos luku pitää paikkansa, niin se on huolestuttavan suuri. Eittämättä se luo riippuvuussuhteen, joilloin on turha väittää, että kysessä on pelkkä taloudellinen projekti.
Kuten blogissani totesin Saksan kaasubisnes kaivaa maata EU:n Venäjä-boikotilta. Ottamatta kantaa onko se hyvä vai huono asia.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

En oikein ymmärrä, miksi Saksa kantaa huolta Ukrainan kaasutuloista. Ukrainahan on ollut aika hankala asiakas Gaspromille, jättänyt laskuja maksamatta jne. Tuskin tässä on kysymys toisen maailmansodan aikaisesta aseveljeydestäkään, joten ainoaksi syyksi jäänee USA:sta tuleva vaikutusvaltaisten ukrainalaisemigranttien painostus.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut