Danske Pankin rahapesuskandaali laajenee

Tanskassa maan suurin pankki joutui median myrskyn silmään yhä laajenevan  Viron tytäryhtiössä tapahtuneen yli 200 miljardin  euron rahavirran selvittelyissä. Pankin pääjohtaja Thomas F.Borgen  joutui eroamaan. Hän kuittaa yli 1.3 milj.euroa erorahan. Myös hallituksen puheenjohtajan Ole Andersenin eroa vaaditaan. Pankin itsensä teettämä riippumaton juristiselvitys toi lisävaloa sotkuun, mutta myös nosti joukon lisäkysymyksiä. Jättiskandaali uhkaa levitä. Lisää vastuuhenkilöiden eroja lienee tulossa.

Mistä kaikki sitten alkoi? Bill Browder, rahastonhoitaja ja ihmisoikeusaktivisti, ilmoitti 3.7.2018 Bloombergin haastattelussa, että Danske Bankin Viron toimintoja on käytetty yli 7 mrd.euron rahan pesussa, jossa rahat ovat tulleet Venäjältä ja muista itäeuroopan maista. Browderin  itsensä hallinnoima rahasto menetti Venäjällä varansa ja hänen palkkaamansa juristi henkensä Venäjän vankilassa. Siitä saakka Browder on selvitellyt mistä rahavirrat ovat tulleet Viron Banske Bankin tytäryhtiöön ja minne ne ovat päätyneet. Browder muuten vaatii koko Danske pankin hallituksen eroa.

Tähän mennessä Danske Bank on jäänyt kiinni. Sitä nyt mediassa pyöritellään ja juristit tutkivat. Mihin  prosessi  vielä johtaa ja mitä siitä seuraa jää nähtäväksi. Lisää aiheesta löytyy yllin kyllin mm. pohjoismaisista talouslehdistä. Kenties tarkimmin tanskalaisista, sattuneesta syystä.

Koko jupakka nostaa muutamia kysymyksiä, joita kannattaisi pohtia:

1. Ovatko pankit kasvaneet niin suuriksi ja yksittäisten tapahtumien määrä niin lukuisiksi, ettei toimintojen laillisuutta enää kyetä hallitsemaan?

2. Kun sattuu laittomuuksia, niin nekin ovat isoja.

3. Miten on oikeasti megapankkien valvonnan laita? EU:ssa on tehty ja tehdään pankeille ns. stressitestejä, mutta niiden merkitys on jäänyt vähäiseksi. Etenkin  niiden ennalta ehkäisevä vaikutus ei ole vakuuttanut. Ehkä kannattaisi myös testata toiminnan moraalia ja etiikkaa?

4. Pitäisikö megapankkeja pilkkoa inhimillisimpiin kokoluokkiin? Voisiko olla vaikka liikevaihdolla mitattu yläraja  pankin koolle.

5. Miten säilyttää kansalaisten luottamus suurpankkeihin? Ns. Panamapapereiden paljastukset saattoivat mm. Danske pankin ja Suomessa Nordean epäilyttävään valoon. Tanskassa kyseiset pankit saivat  kymmenien miljoonien sakot. Suomessa on ollut hiljaista.

6. Miksi rötöksistä vastuussa olevat johtajat selviävät usein pelkällä erolla ja erorahalla, vaikka  heidän johtamansa pankit kärsivät loppupeleissä satojen miljoonien jopa miljardien tappiot?

7. Pankkien eettiset säännöt ja miten miten niiden noudattamista valvotaan?

8. Ovatko johtajien tulosbonukset liian korkeat?

Jne.

Ps. Danske Bank on ilmoittanut maksavansa Viron rahapesun tuoton n. 200 milj.euroa takaisin. Perustavat säätiön , joka tutkisi mm. rahapesun ennaltaehkäisyä.

Lähteet: Dagen Industri 20.9.2018, BT 22.9.2018 ym.

 

 

marttiissakainen

Metsänhoitaja,yrittäjä: kansainvälinen bisnes.Asunut ulkomailla yli 30 vuotta.
Poliittisesti sitoutumaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu