marttiissakainen

Danske Pankin rahapesuskandaali laajenee

Tanskassa maan suurin pankki joutui median myrskyn silmään yhä laajenevan  Viron tytäryhtiössä tapahtuneen yli 200 miljardin  euron rahavirran selvittelyissä. Pankin pääjohtaja Thomas F.Borgen  joutui eroamaan. Hän kuittaa yli 1.3 milj.euroa erorahan. Myös hallituksen puheenjohtajan Ole Andersenin eroa vaaditaan. Pankin itsensä teettämä riippumaton juristiselvitys toi lisävaloa sotkuun, mutta myös nosti joukon lisäkysymyksiä. Jättiskandaali uhkaa levitä. Lisää vastuuhenkilöiden eroja lienee tulossa.

Mistä kaikki sitten alkoi? Bill Browder, rahastonhoitaja ja ihmisoikeusaktivisti, ilmoitti 3.7.2018 Bloombergin haastattelussa, että Danske Bankin Viron toimintoja on käytetty yli 7 mrd.euron rahan pesussa, jossa rahat ovat tulleet Venäjältä ja muista itäeuroopan maista. Browderin  itsensä hallinnoima rahasto menetti Venäjällä varansa ja hänen palkkaamansa juristi henkensä Venäjän vankilassa. Siitä saakka Browder on selvitellyt mistä rahavirrat ovat tulleet Viron Banske Bankin tytäryhtiöön ja minne ne ovat päätyneet. Browder muuten vaatii koko Danske pankin hallituksen eroa.

Tähän mennessä Danske Bank on jäänyt kiinni. Sitä nyt mediassa pyöritellään ja juristit tutkivat. Mihin  prosessi  vielä johtaa ja mitä siitä seuraa jää nähtäväksi. Lisää aiheesta löytyy yllin kyllin mm. pohjoismaisista talouslehdistä. Kenties tarkimmin tanskalaisista, sattuneesta syystä.

Koko jupakka nostaa muutamia kysymyksiä, joita kannattaisi pohtia:

1. Ovatko pankit kasvaneet niin suuriksi ja yksittäisten tapahtumien määrä niin lukuisiksi, ettei toimintojen laillisuutta enää kyetä hallitsemaan?

2. Kun sattuu laittomuuksia, niin nekin ovat isoja.

3. Miten on oikeasti megapankkien valvonnan laita? EU:ssa on tehty ja tehdään pankeille ns. stressitestejä, mutta niiden merkitys on jäänyt vähäiseksi. Etenkin  niiden ennalta ehkäisevä vaikutus ei ole vakuuttanut. Ehkä kannattaisi myös testata toiminnan moraalia ja etiikkaa?

4. Pitäisikö megapankkeja pilkkoa inhimillisimpiin kokoluokkiin? Voisiko olla vaikka liikevaihdolla mitattu yläraja  pankin koolle.

5. Miten säilyttää kansalaisten luottamus suurpankkeihin? Ns. Panamapapereiden paljastukset saattoivat mm. Danske pankin ja Suomessa Nordean epäilyttävään valoon. Tanskassa kyseiset pankit saivat  kymmenien miljoonien sakot. Suomessa on ollut hiljaista.

6. Miksi rötöksistä vastuussa olevat johtajat selviävät usein pelkällä erolla ja erorahalla, vaikka  heidän johtamansa pankit kärsivät loppupeleissä satojen miljoonien jopa miljardien tappiot?

7. Pankkien eettiset säännöt ja miten miten niiden noudattamista valvotaan?

8. Ovatko johtajien tulosbonukset liian korkeat?

Jne.

Ps. Danske Bank on ilmoittanut maksavansa Viron rahapesun tuoton n. 200 milj.euroa takaisin. Perustavat säätiön , joka tutkisi mm. rahapesun ennaltaehkäisyä.

Lähteet: Dagen Industri 20.9.2018, BT 22.9.2018 ym.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Kannattaa etsiä lisää tietoja vaikka googlamalla Bill Browderista. Hän on keskeinen henkilö tässä rahapesujutussa.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Kannattaa lukea Bill Browderin kirja "Red Notice: Kuinka minusta tuli Putinin vihollinen numero yksi". Järisyttävää luettavaa.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Kannattaa myös katsoa tanskalainen dokumentti Magitskin tapaus. Hän oli Browderin asianajaja,jonka kuolema oli järkyttävä venäläisessä vankilassa.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Rahanpesun suuruusluokka on siis 200.000 euroa/jokainen suomalainen, ja siis enemmän kuin kaikki suomalaiset asuntolainet yhteensä.

Erorahan sijaan saisi vankila kutsua usemmaksi vuodeksi (vähintään 5).

Dansken asuntolaina-asiakkaan kannattaa miettiä riskiänsä, jos sakot ovat niin suuret, että pankki kaatuu/myydään.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mitä se suomalainen nobelisti olikaan mieltä johdon bonuksista...

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Uusliberalistisessa vapaassa markkintaloudessa bonukset on johdon piiska, jolla saadaan tuloksentekokoneet ja osinkoautomaatit,erityisesti suuret pörssiyhtiöt, tuottamaan voittoa, jota sitten jaetaan osinkoina. Joskus vauhtisokeus yllättää ja sattuu laittomuuksia.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Nuo johdon bonukset eivät ole missään järkevässä suhteessa mihinkään! Johtajat voivat toimia "kuin pellossa". Aina saavat riittävästi rahapussintäytettä meni heidän toimintansa, tai toimimattomuutensa, syteen tai saveen. Pois ei mitään oteta.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen Vastaus kommenttiin #14

Siinäpä esimerkki vallitsevan uusliberalismin ytimestä. Vapaus ilman minkäänlaista vastuuta. Olisi aika saada muutos tähän mantraan, jota Suomenkin eliitti hokee.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Kaksi perättäistä blogia ko. aiheesta. Kummassakaan ei mainita Sampo-pankin osuutta mahdollisten pestävien varojen tai pyykkäreiden siirtäjänä kaupassa Danskelle. Toki tuo ei vähennä Dansken vastuuta, päin vastoin. Onko entisen Sampo-pankin roolissa jotain suomalaisille tanskalaista Danskea arkaluontoisempaa?

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Hyvä havainto Matilta. Danske Bank osti nimenomaan Sampopankin Viron tytäryhtiön 2007. Juuri eronnut Danske pankin norjalainen pääjohtaja Thomas F Borgen tuli Viron tytäryhtiön toimitusjohtajaksi 2009 ja teki hyvää tulosta. Ehkäpä se oli osaltaan nostamassa hänet koko konsernin pääjohtajaksi.
Danske pankin ostaessa Sampopankin Viron tytäryhtiön sen toimitusjohtajana oli Mika Ihamuotila ja hallituksen puheenjohtajana Björn Wahlroos ( jos oikein muistan). Mitä he tiesivät vai tiesivätkö mahdollisista luurangoista kaapissa on hyvä kysymys?
Ns. Due diligence- menettelyssä yritysostoissa yleensä käännetään kaikki kivet.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

#15: Ilmari Schepel: Näköjään asiaa on käsitelty ja hyviä kommentteja on linkissäsi.

Itse sekoitin hiukan; Ilmari Jääskeläisen blogi oli tuossa edellä (löytyy nyt enää kun klikkaa NÄYTÄ KAIKKI VIIMEISET KIRJOITUKSET), mutta sehän käsitteli lyhyesti viitaten tätä menneillään olevaa, niin ikään rahan puhtaaksi londraamisoperaatiota Turun saaristossa.

Itseäni kiinnostavat molemmat. Tässä Danske pankissa se, että valitettavasti olen asiakas - toistaiseksi, sekä kytkentä entiseen Sampo-pankkiin. Ja sekin, tohtivatko - jos aihetta on - toimittajat oikeasti tonkia asiaa, sillä pahimmassa tapauksessa jäljet johtaisivat Suomen oloissa suurta koskemattomuutta nauttivaan "kultapossukerhoon".

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen Vastaus kommenttiin #17

Suomen "korruptiovapaassa" maassahan toimitaan tunnetusti rehellisesti- kunnes toisin havaitaan.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Onko Suomessa rahanpesututkimukset, kun ne kohdistuu tavallisiin palkansaajiin, samalla tavalla niinkuin se entinen mies joka etsi pudottamaansa rahaa katulampun alta, tuli mies ja kysyi siihenkö sinä sen rahan pudotit ?
Ei toki, vaan tästä on helpompi etsiä, !

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Rahanpesua kyllä syynätään yksilötasolla Suomessa tarkasti. Menäpä pankkiin ja talleta vaikka 200 euroa omalle tilillesi kassalla. Joudut täyttämään A4 -lomakkeen ja selostamaan mistä raha tuli ja miten aiot sen käyttää.
Kun kyse on miljoonista, en tiedä käytäntöä. Ei ole tullut ajankohtaiseksi.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Itse vein pikkasen enemmän kuin tuon mainetsamasi 200 euroa tililleni, kassalla oleva henkilö oli erittäin osaava, pilkkoi suorituksen useeampaan erään.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Minä vein työntekijän Op:n tilille palkkarahaa, konnahan minusta tuli, en edes tiedä minne kuulustelupöytäkirjat meni.
Kuitenkin muissa pankeissa ei ole kuulusteltu.
Luultavasti löytävät nyt jotain ainakin iso on operaatio, toivottavast katsovat vähän ympärilleen muutenkin.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

OP näyttäävän olevan suurin kyttääjä, ilmeisesti heillä suurin vaara jäädä kiinni rahanpesusta. Odotellaan, jostakin kytköksiä löytyy.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Pankit muuten kyselevät olemmeko poliittisesti aktiivisia. Ilmeisesti EU:n isoveli on siitäkin kiinnostunut. Onko ko.tiedolla sitten mitään tekemistä talletusten kanssa?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kokoomus on jo useammassa hallituksessa pyrkinut poistamaan talousrikostutkijat Suomesta, eikä näitä taida montaa ollakaan, noin kymmenesosa mitä Ruotsissa. Torimummoja kyllä kytätään samalla kun miljardit valuu Suomesta veroparatiiseihin.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Ruotsista puheen ollen. Siellä verottaja on tähän mennessä perinyt takaisin 174 milj.krunua eli n. 17 milj euroa ns. Panamapaljastusten perusteella kiikkiin joutuneilta yksityishenkilöiltä.Veronkierrosta syytettyinä.Suomessa ollaan tässäkin asiassa hiljaa kuin huopatossutehtaassa.

Käyttäjän HannuTuulasvaara kuva
Hannu Tuulasvaara

Asiaan liittyy vielä eräs hyvin mielenkiintoinen yksityiskohta, josta ei ole julkisuudessa kauheasti kirjoiteltu. Trumpin ja Putinin tapaamisessa Helsingissä Putin kertoi lehdistötilaisuudessa, että Bill Browder on ryöstänyt Venäjältä !,5 miljardia dollaria ja rahat ovat menneet suoraan Hilary Clintonin vaalikassaan. Jostain syystä tähän asiaan media ei kovin hanakasti tarttunut, vaikka se on erittäin merkittävä asia ajatellen niitä kuohuja, joita USA:n presidentin vaali on jälkikäteen aiheuttanut. Myös Danske pankille asialla saattaa olla hyvin tuhoisa vaikutus.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut