marttiissakainen

Berner ulos hallituksesta välittömästi?

 

Mediaa seuratessa tulee käsitys, että Anne Bernerin tapauksessa juridiset seikat ohittavat moraaliset. Muistuu mieleen kyseisen henkilön hallitusjäsenyys yrityksessä, jolla oli lehtitietojen mukaan kytköksiä  tiettyyn veroparatiisiin. Silloinkin selitys oli nykyisen kaltainen: minä ajankohtana  hän oli hallituksen jäsen ja milloin erosi.

Suomesta ilmeisesti puuttuu sekä lainsäädäntö että  yleisesti hyväksytty käytäntö miten menetellä kun valtioneuvoston jäsen siirtyy yksyiselle työnantajalle kesken vaalikauden tai heti sen jälkeen . Jos olisi säästyisi  monelta aikaa ja tupakkaa!

Olisi selkeää ja kiireellistäkin säätää  lailla menenettelytapa "lex Berner", jossa säädettäisiin karenssiaika ministerille ja ehkä muillekin keskeisille poliittisille vaikuttajille . Esim. yhden vuoden karenssi voisi olla minimi ja  pitempi aika vaikkapa pääministerille sekä entisille pääministereille.

Kun yritykset hankkivat uusia  jäseniä hallitukseen ja varsinkin kun heistä tiedotetaan julkisesti, on päivänselvää että asiasta on keskusteltu etukäteen  kyseisen henkilön kanssa.

Kun hallituksessa istuva ministeri tietää uudesta pestistä, ei hän millään voi sulkea silmiä ja korvia asioilta, joista saattaa olla hyötyä tiedossa olevassa tehtävässä. Pelkkä tilapäinen itsensä jäävääminen ei riitä.

Olisi ryhdikästä, jos Berner itse pyytäisi välittömästi eroa. Muussa tapauksessa pääministerin tulisi erottaa hänet.

Suoraselkäinen toiminta lisäisi politiikan uskottavuutta. Vätystely sen sijaan kasvattaa juopaa poliittisen eliitin ja kansan välille.

 

ps. Tanskassa olisi jo toimittu, mutta Suomihan on Suomi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut