marttiissakainen

Tanskassa parlamenttivaalit 5.6.2019

 

Pääministeri Lars Lökke Rasmussen julisti tänään parlamenttivaalit, jotka pidetään 5.6. 2019 Tanskan perustuslakipäivänä, joka vastaa Suomen itsenäisyyspäivää. Siten Rasmussenin vähemmistöhallitus pysyi vallan kahvassa käytännössä koko vaalikauden. Suomen keskustaa vastaava hallituspuolue, Venstre, aloitti vain 32 edustajan vähemmistöhallituksena, jota täydennettiin vuoden päästä kahdella oikeistopuolueella. Silti sekin oli vähemmistönä parlamentissa. Yli 95 % läpimenneistä laeista säädettiin yli blokkirajan menevillä kompromisseilla.

Tuon tämän saavutuksen esille, että miksei Suomessakin voitaisi ajatella vähemmistöhallitusta yhtenä vaihtoehtona. Siitä on aika hyviä kokemuksia menneiltä ajoilta mm. Martti Miettusen hätätilahallitus, kun Suomessa työttömiä oli"katastrofaalisen" paljon peräti 60 000! 

Tanskassa on tapana pitää lyhyt ja reipas vaalikampanja, 3- 4 viikkoa. Se onnistuu, kun listavaalit ovat käytössä ja puolueet  jäsenäänestyksineen varautuneet nimeämään ehdokkaat hyvissä ajoin.  Tanskan pääministeri voi perustuslain mukaan  julistaa vaalit periaatteessa milloin vain. Harvoin on päädytty koko  4 vuoden vaalikauden pituisiin hallituksiin.

Muutamia havaintoja tulevista vaaleista. Istuva pääministeri puolueineen aloittaa kampanjan selkä seinää vasten. Ns. sinisen blokin ( porvaripuolueet + keskusta+liberaalit ) gallupkannatus on vain 45.5 % tällä hetkellä ja punaisen blokin ( vasemmistopuolueet ) 54,1 %. Iso ero kurottavaksi umpeen 4 viikossa.

Lisäväriä taisteluun parlamenttipaikoista tuo Uuskonservatiivit ( uusi puolue ), Klaus Riskjaer Pedersen ( pari kuukautta vanha puolue ) ja "Tiukka Kurssi"-puolue, joka keräsi tarvittavat 20 000 nimeä viikossa ehtien juuri mukaan. Nyt sen kannatus on 2-3 %  mikäli gallupeihin  on uskominen. Puolueen johdossa on extremisti Rasmus Paludan , joka toivottaisi kaikkia Tanskaan tulleet muslimit sinne, missä "pippuri kasvaa".

Perinteisen maahanmuuttovastaisen Danske folkepartin ( vastaa perussuomalaisia ) kannatus on jyrkässä laskussa. Kannatus on pudonnut edellisten vaalien 19 %:sta 12%:iin. Uusi  Paludanin ääriloikeistopuolue vienee jonkin verran  heiltä ääniä. Myös hallituspuolue Venstre on napsinut Danske folkepartin kannattajia tiukalla maahanmuuttopolitiikallaan.

Edessä ovat  muutosvaalit myös Tanskassa, jossa ihmiset ovat kyllästyneet perinteisiin puolueisiin, josta merkkinä uusien puolueiden syntyminen pikavauhdilla.

Tanskassa äänikynnys on 2 %, jonka alapuolella mm. Kristillisdemokraatit ovat sinnitelleet useita vaalikausia.

Äänestäjillä on mistä valita, sillä tarjolla on ehdokkaita lähes 20 puolueesta ja parlamenttipaikkoja jaossa 179.

Ensin kuitenkin EU-vaalit 26.5., joihon pylväsmainokset ilmestyivät eilen kl 12.00.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Pääministeri Lars Lökke Rasmussen painottaa saatesanoissaan:
1. Tarvitaan uudelta hallitukselta vastuullista taloutta
2. Investointia tulevaisuuteen veroalennusten sijaan
3. Tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa.

Antti Rinteen kannattaisi lukea.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Tanskalaiseen ripeään tyyliin heti samana iltana DR1 ( Suomessa vastaava TV1) järjesti puolueiden puheenjohtajien ensimmäisen vaalitentin, johon KAIKKI puheenjohtajat osallistuivat, jopa uusin vaaleihin viime metreillä
kvalifioitunut äärioikeistolainen ja maahanmuuttovihamielinen "Tiukka kurssi"-puolueen puheenjohtaja Rasmus Paludan.

Näin toimii tasa-arvoinen veronmaksajien kustantama valtiollinen TV kanava.
Ei kysytty montako kansanedustajaa puolueilla oli.
Yhteensä kolme uutta puoluetta oli kutsuttu mukaan, yhteensä 13 ja kaikile riitti puheaikaa.

Milloinhan Suomen TV1 ja sen päätoimittaja Juha Jokinen oppisi tasa-arvon alkeita?
Opintomatka Tanskaan?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut