marttiissakainen

Sitran "shokeeraava"selvitys lyö luun kurkkuun

 

Sitra , entinen työnantajani, räväytti pöytään selvityksen, joka jätti punaisen lihapalan kurkkuun. Tämä ei ole syvä ja analyyttinen raportin arviointi puhumattakaan asiantuntemuksesta. Laitan pikakommenttini tavallisen lihaasyövän ja autoilevan kansalaisen spontaanina reaktiona.

Ilmaston muutoksen nimissä, eritoten vaalien alla, informaatiota pursuaa hyvin monesta tuutista. Vihreät kiljuvat riemusta, nuoret innostuvat tai masentuvat. Huoli telluksemme tilasta kalvaa ja ahdistaa.

Onko ilmaston muutos sittenkään ihmisen käsissä vai johdetaanko sitä ylempää?

Ilma kyllä saastuu ja pitkälle ihmisten  sekä suuryritysten teollisen  ja globalisoituneen tuotannon johdosta. Tuotetaan likaisesti kauko-idässä tms. halpamaissa ja rahdataan saastuttavasti meritse ja ilmateitä lännen kulutusjuhliin mm. Amerikkaan ja Eurooppaan , jossa ne myydään kalliilla, tuotantokustannuksiin  nähden. Tehdään hyvät voitot ja  "rahdataan" voitot verotettavaksi erilaisiin veroparatiiseihin. Ei toki kaikki, mutta aivan liian moni.

Kutistuva keskiluokka- me sinä ja minä- kannanmme kasvavaa verorasitusta. Nyt meiltä vaaditaan punaisen lihan syönnin lopettamista tai vapaa- ajan autoilun rajoittamista ( ei kai sentään lopettamista ).

Eikö ensin pitäisi saada suursaastuttajat kuten Kiina ja Intia kuriin ennenkuin ruvetaan ottamaan lihan palaa suustamme ja autoja altamme?

Pari kysymystä:

1. Suomessa lihakarjan kasvatus on iänikuinen tapa ja elämisen muoto maalla meikäläisissä karuissa olosuhteissa. Vehnä kasvaa hitaasti, mutta nauta nopeasti.

2. Entä ne 500 000 kesämökin omistajaa? Menevätkö he jatkossa  mökeilleen junalla, taksilla,kimppakyydillä, lentokoneella vai drooneilla ja potkulaudoilla?

Tässä alkupaloja jatketaan myöhemmin.

 

Martti Issakainen

Eurovaaliehdokas  215

Tähtiliike

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Voisikohan Sitran porukat koittaa elää omissa kodeissaan pelkän sattumasähkön varassa yhden vuoden ajan. Sen jälkeen ne voisivat kutsua itseään asiantuntijaksi ilman että lehmät nauraa laitumilla.
Lisäksi toi väite että sähköauton ostaminen vähentää päästöjä enemmän kuin olemassa olevan auton muuttaminen biopolttoaineille on täysin naurettava.
Jos kaikki Euroopan autot olisi huomenna sähkökäyttöisiä niin glopaalit co2 päästöt vähenisivät huimat 0.4%.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Järjestetään koe. Henkilö A istuu pilkillä 5 vuotta. Henkilö B ajaa turbo hehkuen töihin 5 vuotta saadakseen nettotuloista säästettyä sähköauton.
Sitten vain lasketaan molempien henkilöiden päästöt ja verrataan niitä toisiinsa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Voisikohan Sitran porukat koittaa elää omissa kodeissaan pelkän sattumasähkön varassa yhden vuoden ajan."

Miksi pitäisi näin tehdä?

Eikö sitä vaan voisi rakentaa sattumasähkön tuotantoa paljon, rakentaa energian varastointia, sopeuttaa yhteiskunnan tälle ja tuottaa tasaista sähköä vesivoimalla ja ydinvoimalla?

Sattumasähköäkin saa lisättyä tasaisesti jotain noin luokkaa 150MW jokseenkin triviaalisti kun rakentaa pari patoallata johon pumppaa vettä tuulivoimalla, joku biomassan keräys ja poltto, ja laittaa matkapuhelintukiasemiin turbiinit. Niissähän on akustot valmiina jo.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Kait eniten nyt päästöjä pukkaavat, Kiina, USA ja EU ja sitten vasta Intia nyt tilastossa eli siis EU kolmantena

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Kyllä Sitran tutkimukset ovat oikeaa tämän päivän tiedettä ihmisten hyväksi. Tiedeyhteisö liki tuhat vuotta sitten oli myös huolissaan ihmisestä. Silloin selviteltiin, miten ihmisen sielu voisi pelastua helvetin tulelta. Löytyi ratkaisukin. Kun ostat kirkolta aneita niin asiasi on kunnossa. Eiköhän tähän ihmisen nykyongelmaankin löydetä yhtä toimivia keinoja.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Kun työskentelin Sitrassa 1970-luvulla fokus oli uuden teknologian ja innovaatioiden riskirahoittamisessa sekä toimeksiantotutkimuksissa ja se oli tiukasti epäpoliittista työtä.

Nyt vaikuttaa kuin politiikka olisi hiipinyt taloon. Esko Aho oli ensimmäinen ex-poliitikko, joka toimi yliasiamiehenä. Ainakin ex-poliitikkojen osuus on kasvanut kuten Liisa Hyssälä, Merja Rehn ja Oras Tynkkynen.
Onko sillä vaikutusta Sitran toimintaa ja miten jää minulta vastaamatta.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"1. Suomessa lihakarjan kasvatus on iänikuinen tapa ja elämisen muoto maalla meikäläisissä karuissa olosuhteissa. Vehnä kasvaa hitaasti ,mutta nauta nopeasti."

Ei siinä lihakarjassa varmaan muuta ongelmaa ole kuin maapinta-alan hyödyntäminen. Jos käytetään peltoja siihen että kasvatetaan lihakarjalle ruokaa, tai tuodaan tänne muualta rehua niin se on häviö.

Jos hoidetaan lihakarja samaan tapaan kuin ennen vanhaan, että laitetaan mansikit ja mustikit metsään laiduntamaan (varastoivat itseensä auringonenergiaa mitä osuu metsäpinta-alalle), lypsetään niistä maitoa ja sitten vasta teuraaksi kun ovat vanhoja niin sittenhän siinä ei ole ongelmaa. Tämä toimii ekologisesti kun idea siinä karjan laiduntamisessa on se, että keräävät itse sitä resurssia eri paikoista että ihmisen tarvitsee sitten ottaa sen niistä.

Se. että varta vasten kasvatetaan karjaa lihaksi, niitä varten peltoja ja toimitetaan valtamerilaivoilla rehua muualta, tai tuodaan se lihakin vaikka jostain toiselta puolelta maailmaa niin siinä on heikko hyötysuhde.

"2. Entä ne 500 000 kesämökin omistajaa? Menevätkö he jatkossa mökeilleen junalla, taksilla,kimppakyydillä, lentokoneella vai drooneilla ja potkulaudoilla?"

Eiköhän se kimppakyyti ole se mikä toimii, että silloin kun menee sinne itse niin ottaa lähipiirin mukaan ja samalla kyydillä. Lopun aikaa vuodesta sitten vaikka vuokraa sitä mökkiä että saa pääomalle tuottoa.

Kaiken järjen mukaan osa väestöstä voisi asua mökeissä pysyvästi. Tämä voisi olla hyvinkin ekologista kun järjestää niihin mukavuudet off-the-grid, että itse tuottavat tarvitsemansa energian ja ravinnon. Yhteydet maailmalle saa kuitenkin langattomasti kun on tuota mobiiliverkkoa rakennettu ja mökit useinkin sijaitsevat vesistöjen lähellä ja sisävesillä pystyy liikkumaan ekologisesti.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Eläintuotanto pitäisi tietenkin olla luomua ja kotimaisella rehulla. Eli käytännössä paluu 1950 ja 1960 lukujen karjan kasvatukseen. Työvoimaa voitaisiin tuoda, jos suomalaisia ei kiinnosta.

Kimppakyyti voi olla hankala, jos mökit eivät ole samalla suunnalla. Aika harvoin mökkiyhteisöt ovat saman perheen omistuksessa tai edes saman asuma-alueen. Eli autoa tarvitaan.

Hei. Unohdin hevoset ja rattaat. Se olisi tosi nostalgista ja Suomen itsenäisyyden rahasto varmasti rakastaisi ideaa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Ei tässä nyt autoilua olla kieltämässä mutta hyötysuhdetta voisi nostaa siinä rajusti. Ja mielestäni omistusta voi hyvin hajauttaa että saa hyötysuhdetta parannettua.

Eikä minulle hevoset ja rattaat ole mikään ongelma. Ongelma nyt on se, että Suomessa kikytetään työtunteja ja pääasia on työnteko. Ei ole niin väliä että onko työ hyödyllistä kunhan sitä tehdään, vaikka myymällä juorulehtiä tai puhelinliittymiä. Kikytetään niitä tunteja lisää ja kellotetaan minuutteja, hirveä hoppu että töihin mennään autolla vaikka etänäkin voisi tehdä. Sitten kun on vähän lomaa että sen ehtii viettää niin se pitää sitten tehdä lentokoneella kiireen takia.

Tätä varten sitten pitää ostaa autoa ja siistejä työvaatteita. Ja vaikka on asunto niin se sitten tyhjillään kun on töissä ettei siitä pääse nauttimaan.

Kuiteskin jotain 90% työstä on sitä, että ihmiset välillisesti tai välittömästi viihdyttävät toisiaan niin pienempikin hoppuilu riittäisi. Siihen nyt vähän kannattaa satsata mistä tulee euroja tähän maahan mutta mielestäni joissakin asioissa voisi ihan hyvin säästää paljonkin resurssia sillä että himmailisi enemmän ja jakaisi työkuormaa.

Mielestäni siinä hoppuilussa hyöty valuu herkästi rahaporsaille että voivat elää leveästi. Ei sitä sen takia tehdä että täällä pysyttäisi lämpiminä ja ruokittuina. Toimiihan yhteiskunta nytkin vaikka kaikki ei paiski töitä.

Ja jos hoppuilisi vähemmän niin yhteiskuntaa voisi vaikka rytmittää tuotetun energian mukaisesti. Tuulivoima ja aurinkovoima on käytännössä ilmaista sähköä, mitä tulee satunnaisesti. Voisiko sen sähkösaunan pistää päälle silloin kun on tuulista eikä aina lauantai-iltana?

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Joku vaikutusvaltainen tilannut omannäköisen raportin sitralta.

Yhtään järkevä perustelua en ole kuullut sille miksi Suomen pitäisi olla ykkönen asiassa joka ei rajoja tunne, voidaan vaikka välittömästi palata kivikauden tapoihin ja se ei näy missään, ei tarvi kuin tuulla hiukan lujempaa venäjän puolelta niin niitä saasteita on ilmassamme, eikä olla pelastettu mitään.

Käyttäjän RaimoHynynen kuva
Raimo Hynynen

Tulee mieleen emeritus professori Timo Vihavainen joka puhuu nykyään harrastettavan 'HULLUJENHUONEPOLITIIKKAA'. Äänitorvina Vihavainen sanoo olevan Ylen ja Sanomat.

Voi aiheesta kysyä ollaanko tässä nyt Sitran tutkimuksella pyrkimässä kaventamaan sananvapautta. Sitran tutkimusta epäilevät pyrittäisiin leimataan hörhöiksi ja sen jälkeen heidän tulevia lausumiaan voidaan vähätellä.

Suosittelen tutustumaan Vihavaisen ajatuksiin. Se voi tapahtua helposti lukemalla hänen blogiaan. Hitaampi joskin älyllisesti antavampi tapa on lukea Vihavaisen kirjoja. Alla linkki helppoon, eli yksi blogikirjoitus sananvapaudesta.
http://timo-vihavainen.blogspot.com/2018/06/sananv...

Veikko Kekkonen

Sitran selvitykset eivät ole tutkimuksia. Käsittelytapa ei ole objektiivista. Kyse on lähinnä pamfleteista. Ei siihen valtion rahoja tarvita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut