marttiissakainen

Demarit nousemassa valtaan Tanskassa

 

Tanskassa pidetään parlamenttivaalit huomenna 5.6.2019. Mikäli gallupeihin on uskominen, niin kaksi vaalikautta vallan kahvassa ollut keskustalainen Lars Lökke Rasmussen johtama,  venstre, häviää vaalit.

Toinen etukäteen "varma " häviäjä on danske folkeparti, joka  vastaa Suomen persuja. Kristian Thulesen Dahlin johtaman danske folkepartin kannatus saattaa pudota 10 %:iin , mikä merkitsisi kannatuksen lähes puolittumista edellisistä vaaleista. Miksi näin on käymässä?

Hallituspuolue venstre on ajanut kaiken aikaa tiukentuvaa maahanmuuttopolitiikkaa jämäkän integraatioministeri Inger Stöjbjergin johdolla. Se on kaivanut maata danske folkepartin maahanmuuttopolitiikan alta. Lisäksi oikeaan laitaan on syntynyt vaalikauden aikana kaksi uutta maahanmuuttovastaista puoluetta: Uuskonservatiivit ja "Tiukka linja ", jota johtaa 40-kymppinen juristi Rasmus Paludan. Hän on koraani  kädessä liikkunut eri puolilla Tanskaa ja julistanut räväkkää  ääri-islamin vastaista sanomaa.

Puolue sai viime tipassa tarvittavat 20 000 kannattajanimeä kokoon, mikä oli edellytyksenä vaalikelpoisuudelle. Gallupit lupaavat uudelle tulokkaalle 3-4 % :n kannatusta, mikä riittäisi 5-6 kansanedustajan paikkaan.

Kristian Thulesen Dahlin sanoma muistuttaa sovinnollista konservatiivisuutta uusien uhmakkaiden ja äänekkäiden maahanmuuttovastaiasten puolueiden rynniessä eteenpäin.

Tässä yhteydessä pitää myös mainita, että veronmaksajien rahoilla toimiva valtiollinen TV-kanava DR1 ei sorsi eri puolueita, vaan kaikkien puolueiden puheenjohtajat  kutsutaan vaalipaneeleihin  ja he saavat tasapuolisesti  puheaikaa riippumatta siitä montako edustajaa niillä on parlamentissa vai onko lainkaan. Kuulostaako demokraattiselta?

Mette Frederiksenin johtaman Sosialidemokraattien apupuolueiden  Liberaalien, Sosialistien ja Yhtenäisyyslistan kannatus on vahvassa nousussa mikä näyttäisi riittävän selkeään enemmistöön tulevassa vasemmistohallituksessa.

Rasmussenin johtama keskustalainen vähemmistöhallitus on saanut aikaan kohtuullisen paljon: työttömyys on painunut 4 %:n pintaan, vienti vetää, valtion velka on supistunut, julkisia työpaikkoja on siirretty maakuntiin, koulutukseen ja tutkimukseen on panostettu unohtamatta yrittäjyyttä.

Silti oppositio näyttää korjaavan potin. Hallitusvastuu kuluttaa ja opposito lihottaa. Mikäli Tanskakin siirtyy vasemmiston johtoon, vain Norjassa jatkuu oikeiston hallinta. Onko  kyseessä trendi vai tilapäinen ilmiö sen näyttää aika.

Tanska on myös hyvä esimerkki maasta, jossa uusia puolueita syntyy kuin sieniä sateella. Poliittinen kenttä pirstaloituu. Blokkirajat murtuvat ja ihmiset  vaihtavat entistä herkemmin puoluetta.

Lisääntyvä poliittinen liikehdintä saattaa myös kertoa siitä, että ns.vanhat vakiintuneet puolueet eivät enää vastaa muuttuneen väestörakenteen vaatimuksia ja toiveita.  Etenkin nuoret haluavat jotain uutta.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

On vielä syytä mainita, että Tanskassa on 2%:n äänikynnys. Siellä Suomea helpommin pääsee sisälle valtiopäiville.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Sosialidemokraattien Mette Frederiksen kaavailee myös, että Tanskan tiukkaan maahanmuuttopolitiikkaan ei ole näkyvissä muutoksia.

Tanska on kiristänyt viime vuosina maahanmuuttopolitiikkaansa muita Pohjoismaita tiukemmaksi. Kiristyksistä on ollut laaja poliittinen yksimielisyys.

Sosiaalidemokraatit ovat tukeneet oikeistopopulistisen Tanskan kansanpuolueen kanssa oppositiosta hallituksen esityksiä.

https://yle.fi/uutiset/3-10814649

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Neljä vuotta vallassa ollut vähemmistohallitus on ottanut eri asioissa tukea sekä oikealta että vasemmalta.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Tanskan kansanpuolueen suosion vuoksi myös sosiaalidemokraattien on ollut otettava maahanmuuttokriittisyys ohjelmaansa, koska kansa on yksinkertaisesti sen kannalla, ja niinkuin Mette Fredriksen myönsi, hyvästä syystä. Rajatarkastukset ovat tarpeellisia, ja niinkuin Mette Fredriksen sanoi, ei hänkään päästä kotiinsa ketä tahansa, on tarpeellista tietää ketä maahan tulee, ja oman maan resurssit ovat rajallisia. Tanska on 7o% maahanmuuttokriittinen, haloo Rinne ja muut demarit!
Tanskalaiset tietävät mitä ongelmia pakolaisuus ja siirtolaisuus aikaansaa maassa, ja niistä uskalletaan myös puhua.
Vaaliväittelyt ovat minustakin demokraattisempia kuin täällä:Kaikki saavat osallistua, eivätkä toimittajat yritä saada ajatuksiaan koko ajan esille, vaan antavat poliitikkojen myös puhua. Tämäkin on ero Suomen vaaliväittelyihin.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Hallitusneuvotteluista ennustetaan vaikeaa. Vasemmistopuolueet haluaisivat löysentää maahanmuuttopolitiikkaa ja oikeistossa taas talouspolitiikka ei natsaa demareille. Puolueista ehkä parhaiten sopisi kuitenkin DF eli Tanskan Kansanpuolue, mutta se ei takaisi enemmistöä. Odotetaan huomista vaalitulosta niin näkee vähän paremmin mikä se tilanne on

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut